7 op 10 Vlamingen vinden wifi even onmisbaar als water en elektriciteit

7 op 10 Vlamingen vinden wifi even onmisbaar als water en elektriciteit

Wifi moet niet alleen snel zijn, maar ook tot in de kelder of tot op het terras reiken

Dinsdag 20 maart 2018 - Zeven op de tien (70%) Vlamingen geven toe dat ze wifi even onmisbaar vinden als  water, gas of elektriciteit. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van iVOX bij duizend gezinnen, uitgevoerd in opdracht van Telenet. We koesteren ook steeds hogere verwachtingen over de kwaliteit van onze internetverbinding: maar liefst 1 op de 3 Vlamingen ergert zich aan slecht werkende wifi. Deze en andere frustraties wil Telenet wegwerken. Onder het concept ‘The Good Flow’ zal het bedrijf in al zijn producten en diensten volop de kaart trekken van een vlotte en naadloze beleving, om de dagelijkse routine van Vlamingen beter te laten verlopen.

Het onderzoek van iVOX brengt in kaart hoe sterk digitalisering ons dagelijkse leven beïnvloedt. De resultaten bevestigen dat technologie een prominente rol speelt: wellicht de meest opmerkelijke bevinding is dat 70 procent van de Vlamingen naar eigen zeggen niet meer zonder wifi kan. Ze vinden hun draadloze verbinding zelfs even belangrijk als water, elektriciteit of aardgas. Uit de studie blijkt ook dat bijna twee op de drie Vlamingen (64 procent) nood hebben aan een goede wifiverbinding in elke ruimte van het huis.

“Ons verwachtingspatroon is verschoven: de snelheid is er al, nu moet alles flexibel en naadloos. We vinden het evident dat we overal met elkaar kunnen chatten, informatie opzoeken of filmpjes kijken. Toch zijn er vaak stoorzenders die deze verwachtingen tegenspreken. Klanten verwachten dat wij deze wegnemen: zij hoeven niet te weten hoe ingewikkeld een wifi-systeem is en willen niet bezig zijn met instellingen op hun smartphone, modem of televisie. Onze ambitie is om ervoor te zorgen dat met onze technologie het leven van onze klanten op rolletjes loopt: vlot online agenda’s beheren tussen verschillende smartphones, thuiswerken in de kamer die jij verkiest, aan je afstandsbediening vragen om alle seizoenen van Game of Thrones op te roepen: het moet allemaal kunnen én vlot draaien. Al deze toepassingen en technologieën brengen we vanaf nu samen onder de noemer ‘The Good Flow’.”  Jan Van de Perre, product manager connectivity, Telenet

Story image

Ergernissen

Dat draadloos surfen niet weg te denken is uit ons dagelijkse leven, blijkt ook uit de resultaten van de iVOX-peiling. Zo surft maar liefst 87% van de Vlamingen in de zetel tijdens het televisiekijken, en 61% gebruikt wifi tijdens het koken. Meer dan de helft (54%) surft voor het slapengaan nog even in bed of zelfs op het toilet. Bijna de helft (48%) zou nog voor de zomervakantie goede wifi in de tuin of op het terras willen. En toch opmerkelijk: meer dan een vijfde (22%) gebruikt zijn smartphone in bad.

We willen ons huis ook steeds slimmer maken om alles vlotter te laten verlopen. Zo wil bijna de helft (47%) de verwarming van zijn woning aan- of uit kunnen zetten wanneer hij niet thuis is, 40% wil op afstand kunnen kijken of het licht nog brandt en één op de tien (11%) wil vanuit zijn bed koffie kunnen zetten via de tablet of de smartphone.

Story image

Maar er is werk aan de winkel.  Want voor liefst één op de drie Vlamingen veroorzaakt wifi thuis nog te vaak ergernissen: de verbinding valt uit of de wifi werkt niet in de gehele woning.

Oplossing

Telenet pakt deze veelvoorkomende vraag vanaf nu proactief aan. Alle internetklanten krijgen vanaf vandaag naast hun wifi-modem, ook een wifi-booster ter beschikking indien nodig. Dit toestel kan geplaatst worden in een kamer naar keuze en breidt het Telenet-wifi-signaal naar daar uit. De booster kan eenvoudig meegenomen worden en bijvoorbeeld overdag op het terras en ’s avonds in de slaapkamer gebruikt worden. Klanten kunnen hun exemplaar gratis aanvragen bij de installatie, of afhalen in een Telenet-winkelpunt of, vanaf 3 april, thuis laten leveren.

“Het aanbieden van deze wifi-booster is een eerste concreet initiatief onder The Good Flow’. Klanten willen dat goede wifi een standaard onderdeel is van hun Telenet-product. Maar vaak is hun binnenhuisinstallatie niet meer aangepast aan hoe ze hun internetproduct vandaag gebruiken. Klanten verwachten dat wij dit verhelpen. Een booster is in het merendeel van de gevallen de oplossing. Daarom hebben we besloten om dit vanaf nu proactief aan te pakken en klanten deze gratis aan te bieden. Met ‘The Good Flow’, zullen we vanuit Telenet verder blijven investeren in dergelijke technologische oplossingen, maar evengoed in sociale initiatieven, waarmee we als operator meegroeien met de dagelijkse routine van onze klanten.”

De boosters vormen samen met de modem van de klant automatisch één stabiel wifi-netwerk met één netwerknaam. Ze krijgen ook automatisch updates door wanneer Telenet verbeteringen op het netwerk doorvoert. Indien gewenst kan de klant bijkomende boosters huren voor €2/maand.

De wifi-check: 5 tips om het wifi-signaal thuis te verbeteren

In de slaapkamer of achteraan in de tuin, overal willen we internet. Maar dat loopt wel eens mis. Telenet geeft 5 do’s en dont’s.

1/ Vermijd stoorzenders
Wifi werkt via radiogolven die uitgestuurd worden door je modem. Die golven kunnen verstoord worden door externe factoren. Isolatie, beton, glas, metaal, deuren, ... hebben een invloed op de wifiverbinding. Bij nieuwbouw of grote verbouwingen is het dan ook belangrijk om de modem zo centraal mogelijk in het huis te plaatsen, zodat de radiogolven zo min mogelijk gehinderd worden.

2/Voorzie voldoende ethernetcontacten
Ga je bouwen of verbouwen? Voorzie dan overal waar je internet wilt een ethernetcontact. Net zoals je alle ruimtes van elektriciteit voorziet met een stopcontact.

3/ Impact van andere apparaten
Aangezien de bandbreedte van de wifiverbinding verdeeld wordt onder het aantal aangesloten toestellen, werkt de wifi trager wanneer er meerdere toestellen verbonden zijn. Bovendien is een groep maar zo sterk als zijn zwakste schakel, en dat is bij wifiapparaten niet anders. Hoe ouder de apparaten, hoe trager de verbinding. Een iPad van vijf jaar oud kan een negatieve impact hebben op de kwaliteit van het signaal, waardoor je minder snel kan surfen met je gloednieuwe smartphone.

4/ Overal internet
Mensen willen overal in huis internet. De beste oplossing hiervoor is gebruik maken van een access point of een ‘wifibooster’. Het eerste apparaat gaat via een ethernetkabel het netwerk versterken, terwijl het tweede via het elektriciteitsnet werkt. Let wel goed op als je zo’n Wifi-Booster koopt. Sommige soorten kunnen het initiële signaal zodanig verstoren dat het probleem net groter wordt. Nog een tip: stop deze boosters altijd rechtstreeks in het stopcontact, niet in een stekkerdoos!

5/ Hoe dichter, hoe sterker het signaal
De afstand tussen je smartphone, tablet of ander slim apparaat en de modem, Access Point of Wifi-Powerline blijft natuurlijk belangrijk. De snelste en meest stabiele verbinding zal je altijd bereiken dichtbij je modem, access point of Wifi-Powerline. Hoe dichter bij die toestellen, hoe sterker het signaal. Handig is dat een Wifi-Powerline eenvoudig verplaatst kan worden en bijvoorbeeld overdag op het terras en ’s avonds in de slaapkamer gebruikt kan worden.

Nieuws
Over Telenet Group NV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is genoteerd op Euronext Brussel onder ticker symbool TNET. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be. Liberty Global - één van 's werelds grootste geconvergeerde video-, breedband- en communicatiebedrijven - innoveert en versterkt mensen in zes landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie. Liberty Global bezit een rechtstreeks belang van 57,9% in Telenet Group Holding SA/NV (exclusief eventuele eigen aandelen die deze laatste van tijd tot tijd in zijn bezit heeft).

De newsroom van BASE vind je via press.base.be

Telenet Group NV
Liersesteenweg 4
2800 Mechelen