Belangrijke nieuwe stap in digitalisering scholen in Vlaanderen

Belangrijke nieuwe stap in digitalisering scholen in Vlaanderen

Telecomoperator Telenet haalt nieuw raamcontract binnen voor ‘het netwerk van de toekomst’ voor Vlaams onderwijs.

Halle, 8 mei 2023 – Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts schakelde vandaag het Technisch Instituut Don Bosco in Halle aan op het snelle glasvezelnetwerk van Telenet. Hij deed dat onder het toeziend oog van én de leerlingen en leerkrachten van Don Bosco, én Telenet-CEO John Porter én Geert Degezelle, Chief Commercial Officer B2B Telenet. ​ Daarmee werd het startschot gegeven voor de activatie van een nieuw raamcontract dat alle scholen in Vlaanderen moet toelaten op een laagdrempelige en efficiënte manier te investeren in supersnelle dataverbindingen voor hun leerlingen en leerkrachten.

“Als je weet dat een gemiddelde middelbare school al gauw 400 leerlingen telt – die min of meer gelijktijdig hun laptop gebruiken, dan kan je dat vergelijken met een groot bedrijf. Dat betekent dat de internetverbinding van een school dezelfde sterkte en snelheid moet hebben als van een commerciële organisatie en dan heb je dataverbindingen van 1Gb/seconde nodig. ”, aldus John Porter van Telenet. “Op ons glasvezel- en coaxnetwerk kunnen we die snelheid overal in Vlaanderen aan alle geïnteresseerde scholen leveren, van groot tot klein, van lagere school tot middelbare school, van Maaseik tot Veurne”.
“Op onze school werd meer dan 15 jaar geleden reeds de eerste fiberverbinding gelegd om de verschillende gebouwen binnen de campus met een centraal netwerk te verbinden. De noodzaak om dit netwerk met een snelle internetlijn te koppelen met de buitenwereld volgde snel.  Later kwamen daar 1000 vaste computers bij die op hun beurt werden vervangen door bijna 2000 laptops en een dikke 2000 mobiele telefoons op school. Dat betekende voor ons extra investeren in glasvezel. Deze nieuwe overeenkomst maakt een professionele fiberverbinding financieel merkelijk toegankelijker. De vrijgekomen budgetten kunnen geïnvesteerd worden in hoogtechnologisch materiaal waar een technische school als de onze steeds nood aan heeft.” Ludwig Vlogaert, directeur van Don Bosco in Halle.
Story image

De Vlaamse overheid wil sterk inzetten op de verdere digitalisering van lagere en middelbare scholen. Daar heb je niet alleen computers voor nodig maar ook goede verbindingen. Daarom schreef de overheid al in 2022 een opdracht voor een nieuw raamcontract uit dat scholen toelaat om makkelijk en aan interessante tarieven de overstap naar glasvezel te maken. De Mechelse Telecomoperator Telenet sleept die opdracht nu in de wacht.

“Een school had vroeger geen echte nood aan het grootste datavolume of het snelste internet, maar alles is veranderd door de Digisprong. We willen scholen helpen om de overstap naar glasvezel desgewenst vlot te maken. Deze raamovereenkomst is een echte win-win. Een bedrijf als Telenet kan het eigen glasvezelnetwerk mooi uitbreiden, want er zijn in heel Vlaanderen scholen. De scholen zelf kunnen zich dan weer veel werk en kosten besparen”. Ben Weyts Vlaamse minister van Onderwijs.

Op dit moment verzorgt Telenet al de verbinding van zo’n kleine 1.000 scholen – dat gebeurt voornamelijk via een coaxverbinding die vervat zit in het abonnement Schoolnet+. Vanaf nu komt daar ook de mogelijkheid bij om de bestaande data infrastructuur uit te breiden met een aansluiting op de glasvezel. Scholen kunnen bij het instappen in het raamcontract ook makkelijk hun verbruik opvolgen en bijsturen waar nodig. Zo zijn ze steeds zeker van een performante en veilige internetverbinding. ​ Deze aanpak illustreert ook de tweevoudige netwerkstrategie van Telenet om te focussen op wat de klanten – en dus ook scholen – echt nodig hebben. ​ Voor de ene is dat een supersnelle coax infrastructuur, voor de andere een glasvezelverbinding. ​ Zowel via het Hybride Fiber Coax (HFC) netwerk als via glasvezel kan Telenet overal in Vlaanderen en in delen van Brussel internetsnelheden van l 1 Gigabit per seconde aanbieden. ​ Ook scholen blijven maximaal de keuze hebben uit deze twee technologieën.

Story image

Nog een voordeel van deze aansluiting is de ingebouwde cyberbeveiliging die het netwerk tegen externe aanvallen beschermt. Scholen zijn nog te vaak het slachtoffer van dergelijke “DDOS” aanvallen waarbij er enorm veel verkeer tegelijkertijd de server van de school contacteert. Het netwerk raakt zo overbelast en valt daardoor uit. Dit type aanvallen zijn vrij goedkoop en worden dus regelmatig door studenten gebruikt om het netwerk van een/hun eigen school te overbelasten.

Elke school profiteert van een interessant tarief

Alle Vlaamse scholen kunnen kiezen voor het beste netwerk van Vlaanderen van Telenet. ​ Kiezen voor ‘Fiber To School’ is makkelijk en de aansluiting kan relatief snel gebeuren. Zowel de graafwerken als installatie worden verrekend aan een interessant tarief. ​ Deze voorwaarden gelden ook voor scholen die momenteel nog geen klant zijn. ​

Scholen die wel al Schoolnet+ van Telenet hebben kunnen hun abonnement uitbreiden met ‘Fiber to School’. Diegene die kiezen voor zo’n uitbreiding en/of een nieuw abonnement nemen moeten geen drie offertes van leveranciers vergelijken maar kunnen nu dus makkelijk gebruik maken van dit nieuwe raamcontract.

“Elke school krijgt ook haar eigen aansluiting en die zal meestal binnen de 80 dagen na aanvraag in orde zijn. Concreet impliceert dat dat elke school een zogenaamde “dedicated” glasvezelverbinding krijgt, die exclusief voor de school is en dus niet gedeeld moet worden met andere gebruikers. ​ Dat zou namelijk voor ernstige vertragingen kunnen zorgen. Stel dat een school van 400 leerlingen geen internet meer heeft, dat is een risico dat we niet willen nemen. We zijn een betrouwbare partner en we zijn blij dat we de toekomstige generatie mee klaar kunnen stomen voor de digitale toekomst” vult Geert Degezelle, Chief Commercial Officer B2B Telenet, aan.
Story image

 

Deze opdracht past ook perfect in de missie van Telenet om steeds voorop te blijven in de digitale wereld en mensen te verbinden voor een betere levenskwaliteit. ​ Onderwijs speelt daarbij een cruciale rol: alle scholen moeten kinderen en jongeren voorbereiden op de wereld van morgen en overmorgen. ​ Als je iedereen kansen wil geven om te leren wat digitalisering kan betekenen is het logisch dat ook het onderwijs maximaal kan gebruik maken van hypersnelle datanetwerken. ​ Vanuit die inclusieve visie wil Telenet scholen van alle types en structuren de kans geven efficiënt te investeren in de beste datatechnologie.

Voor meer informatie:

Stefan Coenjaerts

Director Corporate Communications Telenet

GSM: +32 (0)499/57.76.47

Stefan.coenjaerts@telenetgroup.be

Michaël Devoldere

Woordvoerder Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts

Tel: +32 (0)2/552.67.39

GSM: + 32 (0)484/14.08.19
michael.devoldere@vlaanderen.be

 

 

 

Over Telenet BV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is een 100%-dochtervennootschap van Liberty Global. Liberty Global is één van 's werelds grootste geconvergeerde video-, breedband- en communicatiebedrijven, innoveert en versterkt mensen in zes landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be.

Op deze overviewpagina op de Streamz pressroom delen we de Streamz premières, de Streamz+ premières en de beeldenbank waarop alle visuals van alle series beschikbaar zijn.

Telenet newsroom: press.telenet.be

 

Telenet BV
Liersesteenweg 4
2800 Mechelen
BTW BE 0473.416.418
RPR Antwerpen, afd. Mechelen