Björn Soenens: “The Plot Against America angstaanjagend reëel in aanloop naar verkiezingen 2020”

Björn Soenens: “The Plot Against America angstaanjagend reëel in aanloop naar verkiezingen 2020”

‘The Plot Against America’ van HBO is vanaf 17 maart te zien bij Play (en dus ook Play More) van Telenet

Hoe zou onze wereld eruit zien als de nazi’s de Tweede Wereldoorlog gewonnen hadden? Wat als de xenofobe Charles Lindbergh in 1940 president was geworden in plaats van Franklin D. Roosevelt? Het zijn maar enkele van de gewaagde vragen die Pulitzer- en Booker Prize winnaar Philip Roth stelt in zijn dystopische roman ‘The Plot Against America’. Deze onheilspellende profetie werd door David Simon (The Wire, The Deuce, Treme) verfilmd tot een miniserie van zes afleveringen, die vanaf 17 maart elke dinsdag te bekijken is bij Play (en dus ook Play More) van Telenet.

‘The Plot Against America’ vertelt een alternatieve Amerikaanse geschiedenis doorheen de ogen van een Joodse familie uit New Jersey. Zij kijken lijdzaam toe hoe de charismatische vliegenier Charles Lindbergh aan de macht komt en de natie meer en meer in de richting van het fascisme stuurt. Winona Ryder (Stranger Things) speelt Evelyn Finkel, een ongehuwde vrouw die fulltime voor haar moeder zorgt en richting wil geven aan haar leven. Ze dreigt die richting ook te vinden als Lindbergh-supporter als ze plots in contact komt met de hyperconservatieve Rabbi Bengelsdorf. Bengelsdorf wordt vertolkt door de legendarische John Turturro (ook bekend van The Name of the Rose en The Big Lebowski). Zoe Kazan (The Deuce) speelt Elizabeth “Bess” Levin, Evelyn’s jongere zus. Bess is een jonge moeder die haar familie tracht te beschermen tegen het opkomende rechtse bewind. 

Het scenario is allesbehalve nieuw, maar vandaag relevanter dan ooit. Björn Soenens, Amerika correspondent voor VRT, was al fan van het boek en ziet het sinistere verhaal perfect passen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen: “Charles Lindbergh’s personage voert in het boek campagne met de slogan “America first”, en zijn totalitaire regime wordt langzaam opgebouwd door het ondermijnen van de pers en de globale economie. De parallel met Trump hoef je dus niet ver te zoeken, wat de serie op dit moment een extra dimensie geeft”.

De laatste jaren duiken steeds meer films en series over de Tweede Wereldoorlog op. Denk maar aan het Oscar-winnende Jo Jo Rabbit (2019) of het aankomende Hunters (2020). Soenens is niet verrast: “dit soort titels raakt een snaar omdat ze een scenario schetsen dat vandaag angstaanjagend herkenbaar is geworden. Ik was lang een optimist, maar ik zie onze politieke context gekleurd worden door angst en tribalisme. Het is als journalist ook steeds moeilijker om de huidige politieke situatie uit te leggen omdat mensen zich laten leiden door emotie, dat kan je met rationaliteit niet zomaar ontzenuwen. Een film of serie spreekt eerder op een emotioneel niveau kan soms dieper aankomen dan een journalistieke opinie”.

Scenarioschrijver David Simon was eerder al verantwoordelijk voor de bejubelde misdaadserie The Wire (ook te zien bij Play - en dus ook Play More van Telenet), waarvoor hij zich baseerde op zijn eigen ervaringen als politie reporter in Baltimore. Philip Roth (The Human Stain, American Pastoral) is dan weer bekend als één van de grote Amerikaanse auteurs van de vorige eeuw. Hij deed beroep op zijn eigen herinneringen aan opgroeien in een Joods-Amerikaans gezin bij het schrijven van The Plot Against America.

Kortom, een serie die niet alleen geschikt is voor iedereen die meer inzicht wil krijgen in Amerikaanse politieke strategieën en in de extreem rechtse onderbuik van de Verenigde Staten, maar ook voor fans van voortreffelijke TV. De laatste aflevering van The Plot Against America is volgens Entertainment Weekly alvast een ijzersterk staaltje televisie met een minstens even indrukwekkende Hollywoodcast. The Plot Against America is vanaf 17 maart te zien bij Play (en dus ook Play More) van Telenet.

 

Entertainment
Over Telenet BV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is genoteerd op Euronext Brussel onder ticker symbool TNET. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be. Liberty Global - één van 's werelds grootste geconvergeerde video-, breedband- en communicatiebedrijven - innoveert en versterkt mensen in zes landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie. Liberty Global bezit een rechtstreeks belang van 58,9% in Telenet Group Holding SA/NV (exclusief eventuele eigen aandelen die deze laatste van tijd tot tijd in zijn bezit heeft).

Op deze overviewpagina op de Streamz pressroom delen we de Streamz premières, de Streamz+ premières en de beeldenbank waarop alle visuals van alle series beschikbaar zijn.

Telenet BV
Liersesteenweg 4
2800 Mechelen
BTW BE 0473.416.418
RPR Antwerpen, afd. Mechelen