Concretisering van het partnerschap Telenet – Brussels South Charleroi Airport: de bedrijven implementeren Smart Parking en Crowd Monitoring

Charleroi, 30 oktober 2019 – Brussels South Charleroi Airport zet haar transformatie naar het digitale tijdperk verder en implementeert Smart Parking en Crowd Monitoring. In samenwerking met Telenet wil de luchthaven nog verder gaan in de personalisering van haar relatie met de reizigers. Het partnerschap tussen Telenet en Brussels South Charleroi Airport werd nog maar net een jaar geleden aangekondigd en het werpt nu al zijn vruchten af met veelbelovende resultaten. Naast de mobiele app, zag ook een nieuw digitaal platform het levenslicht in mei. Via deze twee vormen van interactie met de klant maakt Brussels South Charleroi Airport er een erezaak van om de gezochte informatie aan de passagiers te bezorgen en een gepersonaliseerde, snelle en handige dienstverlening aan te bieden waarbij de reizigers van bij hun thuis via de parkings en de andere diensten van de luchthaven begeleid worden naar het vliegtuig.

In februari 2019 nam Brussels South Charleroi Airport (“BSCA”) het operationele beheer van de parkings over. Tot dan toe werden ze beheerd in onderaanneming, maar voortaan is de luchthaven de enige operator voor de zes parkeerzones. Op deze manier wil BSCA dichter bij de klanten staan door zich bezig te houden met het technische, commerciële beheer en met de dienst na verkoop van de uitbating van de parkings, en dit in samenwerking met Telenet.

Om deze doelstelling te kunnen nastreven lanceerde BSCA in mei haar digitale platform. Aan de hand van dit platform, bestaande uit een informatieve website en een gedeelte e-commerce, kan de passagier profiteren van de diensten van de luchthaven door deze via een enkel kanaal te reserveren. Elke stap van de reis kan dus vooraf geregeld worden waardoor de stress van het vertrek volledig wegvalt.

Voorafgaand aan de verschillende acties die de luchthaven heeft ondernomen ter verbetering van de ervaring van de reiziger, werd op 18 oktober 2018 een strategisch partnerschap inzake internet van de objecten (Internet of Things) ondertekend met Telenet. De optimalisatie van het wifi-netwerk, de invoering van een intelligent systeem voor parking, voor analyse van de stromen en de lokalisatiegegevens van de reizigers werden door de partnerbedrijven aangekondigd als eerste ambitieuze doelstellingen.

Een jaar na de ondertekening van het strategisch partnerschap worden de eerste concrete resultaten zichtbaar. Het wifi-netwerk werd veel krachtiger gemaakt door Telenet en nu lanceren de twee bedrijven de Smart Parking en Crowd Monitoring.

De intelligente en geconnecteerde parking

De voorbije maanden installeerde Telenet op een eerste lot van 500 plaatsen in parking P1 intelligente sensoren, gelinkt aan een camera en verbonden met het glasvezelnetwerk. Op basis van de eerste resultaten van dit eerste experiment zullen BSCA en Telenet nadien beslissen over de uitbreiding naar de andere parkings van de luchthaven.

Concreet kan de passagier vanaf nu niet alleen zijn vluchtinformatie en zijn traject van thuis naar de luchthaven ontvangen via de app CRL Airport, maar hij kan op het moment van zijn reservatie ook de nummerplaat van zijn voertuig invoeren. Dankzij verschillende intelligente systemen wordt zijn geregistreerde nummerplaat herkend bij aankomst waardoor de slagbomen onmiddellijk opengaan en daarna wordt de passagier begeleid tot aan een vrije plaats, en dit alles zonder het raam te moeten openen.

In de toekomst zal dit intelligente systeem de reiziger de mogelijkheid bieden om zijn voertuig te controleren tijdens zijn verblijf dankzij een systeem van videobewaking. Bij zijn terugkeer zal de app van de luchthaven, die de plaats van het voertuig vooraf heeft geregistreerd, de passagier helpen om zijn voertuig gemakkelijk terug te vinden. Hij kan dan net zoals bij aankomst gewoon naar buiten rijden zonder te moeten aanschuiven aan de betaalautomaten en zonder zich zorgen te moeten maken over een ticket dat hij nog in de automaat moet stoppen voor het uitrijden.

Beheer van de stromen en analyse van de lokalisatiegegevens

Dankzij het ecosysteem en de samenwerking met Telenet wil Brussels South Charleroi Airport niet alleen helpen bij het parkeren, de luchthaven wil ook een belangrijke speler worden in de reis van haar klanten. Om daarin te slagen wordt de passagier via de app CRL Airport en op basis van de wifi- en Bluetooth-gegevens die op een veilige manier worden verzameld door het Telenet-netwerk gestuurd en begeleid tijdens de verschillende fases van zijn parcours binnen de terminal. Van bij zijn aankomst in de luchthaven, bij de incheckbalies, de veiligheidscontrole of binnen de commerciële zones wordt de passagier begeleid en indien nodig krijgt hij berichten die zijn traject gemakkelijker kunnen maken en die hem zelfs kortingen aanbieden in de shops van de luchthaven. Het betreft dus een dienst à la carte die de passagier, naargelang de plaats waar hij zich bevindt, de mogelijkheid biedt om te profiteren van de voorzieningen zonder zich druk te moeten maken over zijn vertrek en die ook oplossingen voorstelt indien hij te laat is.

Het nieuwe wifi-netwerk laat ook toe de passagiersstromen, de veiligheid en de organisatie van de luchthaven te optimaliseren.

Philippe VERDONCK, Chief Executive Officer van Brussels South Charleroi Airport, verklaart: “Als internationale luchthaven en in een omgeving die volop verandert, is het belangrijk om niet op zijn lauweren te gaan rusten. Innoveren is essentieel en de technologie helpt ons om efficiënt te zijn en tegelijk dichter bij de passagier te staan. Wij vinden het belangrijk om de reizigers een zo goed mogelijke dienstverlening te bieden, naargelang hun wensen en voorkeuren. De eerste resultaten van het strategisch partnerschap dat werd ondertekend met Telenet worden zichtbaar en ze vormen nu al een aanzienlijke troef voor onze strategie rond personalisering van de relatie met de reiziger. We zijn enthousiast over het idee om het onderzoek nog verder te zetten om de ervaring van het reizen via Brussels South Charleroi Airport nog te verbeteren.
John PORTER, Chief Executive Officer de Telenet: “Wij zijn trots dat we onze technologische expertise het voorbije jaar konden aanwenden voor de digitale ontwikkeling van de luchthaven van Charleroi, een van de belangrijkste economische polen van het Waalse Gewest. We kijken ernaar uit om dit ambitieuze partnerschap verder te zetten en te laten zien wat we te bieden hebben op het vlak van innovatie. We zijn van plan op dit elan verder te gaan en verder te ontwikkelen daar waar nieuwe samenwerkingen mogelijk zijn inzake IoT of andere, zowel met privéondernemingen als met de lokale overheden van het gewest”.
Jean-Luc CRUCKE, Waals minister van luchthavens: “Zoals vermeld in de Gewestelijke Beleidsverklaring, vormen de Waalse luchthavens belangrijke bronnen van tewerkstelling en grote ontwikkelingspolen binnen de dynamiek voor de versterking van de Waalse economie. De regering wil ze steunen en tegelijk ook de digitale ontwikkeling promoten die een belangrijk onderdeel vormt van het regeerakkoord. Als minister van de luchthavens verheug ik me over het partnerschap tussen BSCA en Telenet, dat onze passagiers voorstaan de mogelijk biedt om te profiteren van moderne en performante tools die hun gebruikservaring verbeteren.”
Story image

 


Meer informatie 

Brussels South Charleroi Airport

Vincent GRASSA
​Press Relations & Communications Manager
​Telefoon: +32 (0)71/251.148
​E-mail: [email protected]

https://www.brussels-charleroi-airport.com

Telenet

Coralie MISERQUE
​Woordvoerster
​Telefoon: +32 484 00 64 42
​E-mail: [email protected]


​Over Brussels South Charleroi Airport 

Brussels South Charleroi Airport die meermaals beloond werd voor zijn diensten en zijn infrastructuur is een van de twee luchthavens die de stad Brussel aandoen. Bogend op zijn operationele ervaring en kennis van de sector heeft BSCA in 2018 meer dan acht miljoen passagiers de mogelijkheid geboden te vertrekken naar meer dan 190 bestemmingen in Europa, Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Azië. Brussels South Charleroi Airport telt acht partnerluchtvaartmaatschappijen, namelijk Ryanair, Wizz Air, Pegasus Airlines, TUI fly, Air Corsica, Belavia, Air Belgium, Air Algérie en Laudamotion.

Nieuws
Over Telenet BV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is genoteerd op Euronext Brussel onder ticker symbool TNET. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be. Liberty Global - één van 's werelds grootste geconvergeerde video-, breedband- en communicatiebedrijven - innoveert en versterkt mensen in zes landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie. Liberty Global bezit een rechtstreeks belang van 58,9% in Telenet Group Holding SA/NV (exclusief eventuele eigen aandelen die deze laatste van tijd tot tijd in zijn bezit heeft).

Op deze overviewpagina op de Streamz pressroom delen we de Streamz premières, de Streamz+ premières en de beeldenbank waarop alle visuals van alle series beschikbaar zijn.

Telenet BV
Liersesteenweg 4
2800 Mechelen
BTW BE 0473.416.418
RPR Antwerpen, afd. Mechelen