CULT brengt vooraanstaande bedrijven samen om efficiënter en groener pakjes te leveren

CULT brengt vooraanstaande bedrijven samen om efficiënter en groener pakjes te leveren

In het najaar eerste slim gebundelde leveringen via fiets en elektrische bestelwagen voor Antwerpenaren

Vooraanstaande bedrijven Danone, Delhaize, Jacobs Douwe Egberts, Pro-Duo, Proximus, Telenet en Schoenen Torfs gaan samenwerken om de levering van pakjes bij de consument en in winkels groener, efficiënter en ethischer te organiseren. Dat doen ze via CULT, een onafhankelijk initiatief dat goederen van bedrijven slim wil bundelen in magazijnen aan de rand van de stad en op die manier het aantal ritten naar de stad wil groeperen en verminderen. De eerste gebundelde leveringen met cargofietsen en elektrische bestelwagens staan na de zomervakantie gepland in Antwerpen, maar de ambitie is om het initiatief later ook uit te rollen in andere steden. Initiatiefnemer Tri-Vizor wil zo naar een stadsdistributie open voor elke marktspeler en gefaciliteerd door de stedelijke overheid.

Terwijl het pakweg tien jaar geleden ondenkbaar zou zijn geweest dat we onze boodschappen, schoenen of een smartphone aan huis zouden laten leveren, is het nu voor velen routine geworden. We kopen steeds meer online en in kleinere hoeveelheden en willen ons pakketje graag de volgende dag al in huis hebben. De coronacrisis heeft die trend alleen maar versneld. Dit zorgt naast het transport voor bedrijven en winkels voor een toenemende stroom aan pakjes en goederen met een steeds kleiner formaat, die - vooral in de stad - voor veel overlast en vervuiling zorgen. Het Wereld Economisch Forum voorspelde recent dat er tegen 2030 78% meer leveringen in de stad zullen gebeuren.

Volume is de sleutel

Om die pakjestsunami en de bijhorende verkeersoverlast aan te pakken start Tri-vizor, een disruptieve innovator in de logistiek, het initiatief CULT. Dat staat voor ‘Collaborative Urban Logistics & Transport’ en wil de goederenstroom van zoveel mogelijk bedrijven aan de rand van de stad samenvoegen. Het wil de pakjes vervolgens op een slimme manier tot bij de consument en in winkels of bedrijven leveren en het aantal ritten verminderen.

CULT gaat voor wat het zelf een ‘Green Deal Delivery’ noemt, met een levering op vaste tijdstippen, met groen transport zoals cargofietsen en elektrische bestelwagens en met koeriers die in verantwoorde arbeidsomstandigheden kunnen werken. Zeven vooraanstaande bedrijven hebben alvast hun schouders gezet onder het initiatief: Danone, Delhaize, Jacobs Douwe Egberts, Pro-Duo, Proximus, Telenet en Schoenen Torfs.

Alex Van Breedam, CEO van Tri-Vizor en oprichter van CULT: “Dat je in de plaats van twee pakjes in vijf straten, vijf pakjes in één straat kan leveren, kan een enorme positieve impact hebben op de leefbaarheid van de stad, haar inwoners en bedrijven en vooral ook op de planeet. Door naar vaste rondes op vaste tijdstippen te gaan, zorg je niet alleen voor een duurzamere levering, maar ook voor een verantwoorde tewerkstelling bij de koeriers. Onder meer door de beenharde concurrentie en de versnippering kunnen individuele koeriers dergelijke schaaleffecten haast niet zelf realiseren. Dit kunnen we alleen door zoveel mogelijk volume samen te brengen in een onafhankelijk en open samenwerkingsverband. Ik ben dan ook ontzettend blij dat naast Delhaize en Proximus als partners van het eerste uur, nu ook al vijf andere grote bedrijven, los van hun concurrentiepositie, willen samenwerken om de stadsdistributie duurzamer en efficiënter te laten verlopen.”

Eerste leveringen in Antwerpen

CULT zal na de zomervakantie de eerste leveringen doen in de stad Antwerpen. Deze eerste test past in een projectoproep van ‘Slim naar Antwerpen’, het mobiliteitsplatform van de stad, waarvoor CULT werd geselecteerd. Het ambitieuze CULT-initiatief krijgt van de stad inhoudelijke en financiële ondersteuning.

Koen Kennis, schepen voor mobiliteit in Antwerpen: ‘Deze bedrijven zijn niet alleen samen sterk, ze zijn ook samen slim. Er is immers een direct verband tussen de bereikbaarheid van een stad, de economische slagkracht van die stad, de leefbaarheid ervan en de welvaart van de inwoners. Door innovatie en samenwerking is veel mogelijk, en daar is een initiatief als CULT een mooi voorbeeld van. Als stad moedigen wij dit soort samenwerkingen aan.’

De komende weken gaat CULT op zoek naar een of meerdere logistieke partners en werkt het de logistieke processen in detail uit. Geïnteresseerde koeriers zullen moeten aantonen hoe ze op een duurzame manier de grote volumes van de zeven bedrijven slim kunnen combineren en duurzaam leveren. Tegelijk blijft het initiatief openstaan voor alle geïnteresseerde bedrijven met stadsleveringen en -afhalingen aan particulieren en winkels.

Alex Van Breedam, oprichter van CULT: “Zodra het project in Antwerpen vlot loopt, is het de bedoeling dat we de slimme stadsdistributie ook uitrollen naar andere steden. Bedrijven die toetreden tot CULT, kunnen zelf kiezen aan welk klantensegment ze bijvoorbeeld willen leveren en in welke steden ze actief willen zijn. Bedrijven die geloven in de uitbouw van een duurzame en efficiënte distributie in een leefbare stad zijn dus meer dan welkom.”

Meer info over CULT vind je hier: www.cultcitylogistics.be

 

 

Over Telenet BV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is een 100%-dochtervennootschap van Liberty Global. Liberty Global is één van 's werelds grootste geconvergeerde video-, breedband- en communicatiebedrijven, innoveert en versterkt mensen in zes landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be.

Op deze overviewpagina op de Streamz pressroom delen we de Streamz premières, de Streamz+ premières en de beeldenbank waarop alle visuals van alle series beschikbaar zijn.

Telenet newsroom: press.telenet.be

 

Telenet BV
Liersesteenweg 4
2800 Mechelen
BTW BE 0473.416.418
RPR Antwerpen, afd. Mechelen