De cijfers zijn binnen: dit waren de populairste films en series van 2019

De cijfers zijn binnen: dit waren de populairste films en series van 2019

Telenet maakte een jaaroverzicht van best scorende Telenet Play en Play More titels

Nederland won het Eurovisie Songfestival, de Klimaatjongeren bepaalden onze voorpagina’s en “OK Boomer” werd op de valreep de catchphrase van het jaar. Maar welke series en films werden het meest besproken tijdens de koffiepauzes van 2019? Ons TV-dieet bleek de afgelopen twaalf maanden vooral gepeperd met draken, exploderende kernreactoren en (nieuwe) Vlaamse klassiekers.

Game of Thrones (HBO), Chernobyl (HBO) en Geub (VRT) best bekeken titels van 2019

Het zal waarschijnlijk niemand nog verrassen: op vlak van series keken we in 2019 massaal naar Game of Thrones, de fantasy-reeks die dit jaar zijn laatste seizoen op ons afvuurde. Deze serie staat in de kijkcijfers dan ook met stip op nummer één. Opvallender is het succes van de nummer twee in de rij, Chernobyl. De politiek geladen serie over de ontplofte kernreactor in Oekraïne is niet bepaald wat je verwacht van de typische kaskraker, maar werd toch met enthousiasme onthaald door reviewers én het publiek. Chernobyl werd door de kijkers dan ook prompt bekroond met de hoogste IMDb score die een tv-reeks ooit kreeg. De top drie wordt vervolledigd door een Vlaamse titel, Geub: de komische Eén-reeks van Woestijnvis rond de midlife-perikelen van Philippe Geubels. Wat filmtitels betreft keek de Vlaming op Telenet Play en Play More in 2019 het vaakst naar Niet Schieten, F.C. De Kampioenen 3: Forever en De Leeuwenkoning (1994). Die laatste is de enige "oudere" titel in het lijstje, en kende wellicht een heropleving omdat de Disney remake eerder dit jaar in de bioscoop kwam.

Story image

Ook senioren haakten dit jaar in op serie-trend

Wanneer spendeerden we de meeste tijd voor ons scherm? Ook daar zien we duidelijk de impact van Game of Thrones, met een duidelijke piek in kijktijd in april. Game of Thrones is een mooi voorbeeld van een trend die we niet meer kunnen negeren: de steeds stijgende populariteit van series in vergelijking met films. Het kijkgedrag van de Play-abonnees kwam er in 2017 nog op neer dat 50% van de tijd werd besteed aan films, en 50% aan series. In 2019 is het kijken naar films ten opzichte van 2018 met 12% gedaald, en nu besteedt men 16% meer tijd aan het kijken naar series. De grootste shift zien we bij de senioren: in 2018 had slechts 67% van de senioren al eens een serie bekeken, in 2019 steeg dit naar 89%. Ook zij hebben dus de weg naar series gevonden.

Story image

De kalender van 2019 in serie-titels

Als we inzoomen op de de maandelijkse kijkcijfers, zien we dat de Vlaming bijna elke maand een nieuwe favoriete serie ontdekte. In januari stemden de kijkers massaal af op jongerenserie D5R, in februari was The Pier (van de makers van Casa De Papel) een echte hype. In maart, april en mei heerste Game of Thrones over de klassementen, en in juni topte Chernobyl de charts. Vervolgens haakte de Vlaming in juli in op het kwaliteitsdrama van Big Little Lies’ seizoen twee, en augustus stond in het thema van het Young Adult drama Euphoria. De herfst werd ingezet met massale aandacht voor het derde en laatste seizoen van The Deuce, in oktober ontdekte de kijker de nieuwe, politiek geladen superhelden reeks Watchmen. In november was er dan weer vooral aandacht voor scifi-reeks War of the Worlds - de Europese productie met Vlaamse regisseur Gilles Coulier.

Story image

 

TV tijdens Kerstfeesten? Vlaming houdt kinderen zoet met Frozen en Santa Paws

Welke titels kijken we nu het liefst tijdens de feestdagen? Als we zoeken naar de films die de afgelopen jaren het meest bekeken werden op 24, 25 en 26 december, zien we vooral fictie die je met het hele gezin kan kijken. Frozen en Frozen Fever blijven favoriet, maar ook de Santa Paws titels blijken goed te scoren.

Ben je in aanloop naar 2020 op zoek naar een nieuw tv-universum om je in onder te dompelen? His Dark Materials, nu te zien bij Play (en dus ook Play More) werd door Humo, Het Belang van Limburg en Flair al getipt als de nieuwe Game of Thrones.

Entertainment
Over Telenet BV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is genoteerd op Euronext Brussel onder ticker symbool TNET. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be. Liberty Global - één van 's werelds grootste geconvergeerde video-, breedband- en communicatiebedrijven - innoveert en versterkt mensen in zes landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie. Liberty Global bezit een rechtstreeks belang van 58,9% in Telenet Group Holding SA/NV (exclusief eventuele eigen aandelen die deze laatste van tijd tot tijd in zijn bezit heeft).

Op deze overviewpagina op de Streamz pressroom delen we de Streamz premières, de Streamz+ premières en de beeldenbank waarop alle visuals van alle series beschikbaar zijn.

Telenet BV
Liersesteenweg 4
2800 Mechelen
BTW BE 0473.416.418
RPR Antwerpen, afd. Mechelen