Diversiteit in talentmanagement: ‘Anders zijn’ maakt echt het verschil

Diversiteit in talentmanagement: ‘Anders zijn’ maakt echt het verschil

Deze week studeerde de eerste lichting studenten af bij BeCode, een trainingscentrum dat kanszoekende jongeren intensief opleidt tot webdesigner of webdeveloper. Een van hen gaat alvast voltijds aan de slag in het Telenet Innovation Center. Een open visie rond diversiteit: het is een belangrijk speerpunt in onze bedrijfscultuur. Want een werkvloer met diverse profielen leidt tot nieuwe inzichten, bevordert innovatie en heeft een positieve impact op de prestaties en resultaten van een bedrijf.

Begin vorig jaar legden we mee de fundamenten van BeCode, een opleidingscentrum dat de jobmogelijkheden van kanszoekende jongeren wil vergroten door hen op te leiden tot webdeveloper of webdesigner. Via een bedrijfsstage brengt BeCode de jongeren in contact met verschillende werkgevers, waaronder Telenet. Met succes, want deze week kreeg de eerste lichting studenten hun diploma. En een van hen, Adrian Zochowski, gaat na zijn erg succesvolle stageopdracht vast aan de slag als webdeveloper in het Innovation Center.

Kansen geven aan mensen met een fysieke beperking of werkzoekenden die moeilijk de weg vinden naar de arbeidsmarkt, langdurig zieke werkkrachten opnieuw verwelkomen, openstaan voor mensen met een verschillende afkomst, leeftijd, religie of cultuur: diversiteit is een vlag die vele ladingen dekt. Bij Telenet is iedereen welkom, zolang de competenties goed zitten en kandidaten de juiste attitude hebben en ook de waarden en cultuur van ons bedrijf omarmen.

Talent aantrekken met diverse achtergrond

Maar diversiteit waarmaken, doe je niet zomaar. Een inclusief personeelsbeleid voeren betekent dat je niet alleen erkent dat bepaalde werknemers ‘anders’ zijn, maar dat je ook inziet dat dit ‘anders zijn’ een echte meerwaarde en sterkte kan betekenen in de huidige werking en de verdere ontwikkeling van de organisatie. Een inclusief personeelsbeleid vraagt net daarom om een goede vertaalslag naar elk aspect van talentmanagement: rekrutering, opleiding en vorming, én carrièreplanning.

Een diverse werkvloer ontplooit zich van bij het eerste contact. Om nieuw talent aan te trekken, zetten bedrijven daarom best in op een rekruteringsbeleid dat een brede instroom bevordert. Via structurele partnerships met organisaties die diversiteit centraal stellen in hun werking kun je kandidaten aantrekken die je als werkgever via de traditionele recruteringskanalen misschien niet meteen bereikt. Zo werkt Telenet samen met het jobplatform WannaWork dat werkzoekende millenials met een diverse achtergrond connecteert met bedrijven ‘die kleurenblind zijn’; niet via een klassieke sollicitatiebrief, maar wel via een echt kennismakingsgesprek op de werkvloer.

Even belangrijk is ervoor te zorgen dat het recruteringsteam zelf openstaat voor kandidaten met een andere culturele achtergrond, een andere voorkeur of een fysieke beperking. Daarom zijn we bijvoorbeeld met WannaWork op zoek naar een HR recruiter met een etnische achtergrond. Iemand die de leefwereld van millenials én de uitdagingen voor jonge allochtone werkzoekenden maar al te goed kent.

Een inclusief recruteringsbeleid vraagt dus om een open mindset, maar ook om een duidelijk signaal: het is niet de afkomst van de kandidaat die telt, wel zijn/haar competenties, zijn/haar ervaring en zijn/haar persoonlijke en professionele attitude.

Een open visie rond diversiteit stimuleert innovatie en groei

In een diverse en inclusieve werkomgeving wordt er meer ingezet op samenwerking en dialoog.

Een open vizier met respect voor diversiteit vertaalt zich vaak in het openstaan voor andere visies en nieuwe inzichten, wat de innovatiecultuur stimuleert en wat - ultiem - ook een positieve impact kan hebben op de prestaties van het bedrijf.

Bij Telenet streven we ernaar om diversiteit over de hele lijn te verweven met onze bedrijfscultuur: het is belangrijk dat ál onze medewerkers een open mindset hebben en inzetten op samenwerking en dialoog. Daarom maken we vooral het middenkader, dankzij opleidingen en vormingen, nog bewuster van de meerwaarde van diversiteit. Zo kunnen zij het voorbeeld stellen, en de diversiteitswaarde op hun beurt uitstralen binnen hun team.

Ook een doordachte carrièreplanning kan de diversiteit binnen de organisatie bevorderen.

Via sensibiliseringscampagnes kan je bepaalde groepen binnen de organisatie stimuleren om hun talent verder te ontwikkelen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat vrouwelijke Telenet medewerkers minder actief inzetten op carrièreontwikkeling, terwijl het net belangrijk is om ook meer vrouwen te laten doorgroeien naar leidinggevende of cruciale functies binnen onze organisatie. Daarom stimuleren we onze vrouwelijke werknemers om hun competenties via opleiding en mentoring te versterken, om een talentprofiel op te maken en zo hun groeipotentieel te bepalen.

We zijn ervan overtuigd dat diversiteit en inclusie het verschil maken in deze snel veranderende maatschappij en kenniseconomie. Als bedrijf zet je daarom best voluit in op het uitbouwen van een open en diverse werkomgeving, zonder je eigenheid te verliezen. Want in een open en diverse werkomgeving krijgen medewerkers de kans om echt het verschil te maken, dankzij hun competenties, ervaring en motivatie.

Talks blog
Contacteer ons
by Christophe Vanden Eede Talent & Development Director
by Christophe Vanden Eede Talent & Development Director
Over Telenet Group NV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is genoteerd op Euronext Brussel onder ticker symbool TNET. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be. Liberty Global - 's werelds grootste internationale tv- en breedbandbedrijf, investeert, innoveert en versterkt mensen in meer dan 10 landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie - bezit een rechtstreeks belang van 57,3% in Telenet Group Holding SA / NV (exclusief eventuele eigen aandelen die deze laatste van tijd tot tijd in zijn bezit heeft).

De newsroom van BASE vind je via press.base.be

Telenet Group NV
Neerveldstraat 107
1200 Brussel