Drie jaar sinds corona: videobellen en telewerken staan centraal in ons digitale leven

Drie jaar sinds corona: videobellen en telewerken staan centraal in ons digitale leven

Maart 2023 – De helft (46%) van de Vlaamse bedienden met een kantoorjob videobelt 2 tot 5 uur per week in professionele context. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Telenet, uitgevoerd door onderzoeksbureau Human8. Daar wordt de digitale attitude die de Vlaming en masse ontwikkelde tijdens de coronapandemie tegen het licht gehouden, en onderzocht welke digitale gewoontes we ondertussen gestaag verder zetten.

In maart 2020 ging de wereld even op slot. Door de coronapandemie kwamen onze digitale gewoontes echter noodgedwongen in een stroomversnelling. Telenet, in samenwerking met onderzoeksbureau Human8, bekeek welke digitale gewoontes (did anyone say zoom calls?) we behouden en hoe connectiviteit een sleutelrol speelt bij de organisatie van ons dagelijks leven. Want hoewel corona van de voorpagina’s verdwenen is, zijn de gevolgen duidelijk: ons leven is veel digitaler geworden. ​

Story image

Videobellen met de bomma, je besties en de collega’s…
En, laten we eerlijk zijn, wat is meer here to stay dan videobellen? Toen we met z’n allen in ons ‘kot’ bleven, was het internet dé manier om in contact te blijven met de rest van de wereld. Momenteel videobelt 1 op 5 Vlamingen (20%) méér dan tijdens de coronapandemie (en 20% verwacht dat ook nog extra te doen in de toekomst), vooral via apps zoals Whatsapp, Facetime, Microsoft Teams, Zoom en Skype.

Videocall priorities? In contact blijven met vrienden en famillie staat op nummer 1! Het leeuwendeel van de Vlamingen (70%) videobelt zelfs op frequente basis met vrienden en familie.

​Wie videocalls zegt, zegt uiteraard ook telewerk. ​

  • No surprise there: 1 op 4 Vlamingen (26%) videobelt dus ook wekelijks in professionele context.
  • Een derde van de Vlamingen (34%) spendeert 2 tot 5 uur per week aan online meetings en een vijfde (17%) doet dat zelfs 5 tot 10 uur per week!

Zooming in on jobs: dan zien we dat de helft van de Vlaamse bedienden met een kantoorjob (46%) wekelijks 2 tot 5 uur in online videomeetings zit.

  • Een vierde van de Vlaamse managers (25,5%) videobelt 5 tot 10 uur per week voor werk. De toekomst barst van virtuele bellekes: de helft van de Vlamingen (50%) verwacht alleen nog maar meer videomeetings.

…En ook voor school!
​Het leven bruist ondertussen opnieuw zoals voor de coronapandemie. Vlaamse studenten in het hoger onderwijs keerden terug naar de schoolbanken, maar toch volgt een groot deel nog frequent online les. En ook hier is videobellen de ongekroonde koning: 40% van de Vlaamse studenten volgt wekelijks 2 tot 5 uur een online videomeeting in schoolverband.

En niet enkel studenten slijten tijd op de virtuele schoolbanken, ook online bijscholing voor werknemers blijkt populair: een derde van de Vlamingen (34%) videobelt 2 tot 5 uur per week in schoolverband, waarvan meer dan de helft (58%) van de Vlaamse bedienden met een kantoorjob!

Voor meer informatie of bij vragen, gelieve contact op te nemen met:
Manoesj Dom – manoesj@oona.agency

Manoesj Dom
Manoesj Dom Communication Advisor, oona agency

  


 

 

Over Telenet BV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is een 100%-dochtervennootschap van Liberty Global. Liberty Global is één van 's werelds grootste geconvergeerde video-, breedband- en communicatiebedrijven, innoveert en versterkt mensen in zes landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be.

Op deze overviewpagina op de Streamz pressroom delen we de Streamz premières, de Streamz+ premières en de beeldenbank waarop alle visuals van alle series beschikbaar zijn.

Telenet newsroom: press.telenet.be

 

Telenet BV
Liersesteenweg 4
2800 Mechelen
BTW BE 0473.416.418
RPR Antwerpen, afd. Mechelen