Het zit erop, tijd voor een wrap up: zo keek u naar Game of Thrones

Het zit erop, tijd voor een wrap up: zo keek u naar Game of Thrones

Telenet klanten keken in totaal 8,5 miljoen uren Game of Thrones

Dit weekend keken Vlamingen naar de laatste aflevering van Game of Thrones, een van de meest populaire series ooit. 1 troon, 7 koninkrijken, 8 seizoenen, 73 afleveringen, 4.184 minuten: een paar simpele cijfers die GoT samenvatten. Maar dat is slechts het topje van de ijsberg, natuurlijk. Telenet dook naar aanleiding van de ontknoping van het epos in de statistieken: hoe populair was de serie nu precies, en hoe zag het kijkgedrag van de Game of Thrones fans er uit?*

Last but not least: achtste seizoen blijkt populairste seizoen

In de aanloop naar het laatste seizoen hebben maar liefst 55.000 Telenet klanten de vorige seizoenen bekeken om zich voor te bereiden op de ontknoping. Seizoen acht werd een ongekend succes: de eerste aflevering werd op maandag 15 april (de première) al meteen meer dan 50.000 keer opgevraagd. Dat is 150% meer dan aflevering één van seizoen zeven. Uiteraard is de toename te danken aan de hype rond de reeks, maar ook aan het feit dat deze dit jaar niet alleen in Play More in première ging, maar ook in Play.

Seizoen acht was niet alleen in Vlaanderen een groot succes: volgens HBO bereikt GoT per aflevering wereldwijd zo'n 44.2 miljoen kijkers. Dat is meer dan 10 miljoen meer dan seizoen zeven. In Vlaanderen bereikte seizoen acht in de eerste zes weken ook twee keer zoveel kijkers als seizoen zeven.

De meeste klanten keken op maandagavond rond 19u30 naar de nieuwe aflevering, maar er is ook een substantiële groep die hard fans: zo’n 3.500 mensen bleven zondagnacht op om live met de V.S. te kunnen kijken om 3u ‘s nachts. Dat is meer dan twee keer zoveel als voor de eerste aflevering van seizoen zeven.

We zien een gelijkaardige stijging in het aantal bereikte Telenet Play en Play More klanten: in april keken maar liefst 57% van hen naar de serie. Ter referentie: seizoen 7 werd in de zomer van 2017 gereleased, en bereikte toen in de eerste maand 37% van de klanten.

Story image

Vlaming keek in totaal 969 jaar Game of Thrones

In totaal heeft Vlaanderen 8,5 miljoen uren gekeken naar Game of Thrones op Telenet. Dat komt neer op 969 jaar. Niet iedereen was meteen overtuigde fan: 19% haakt af na één aflevering, maar zij die twee afleveringen kijken, blijken "hooked": 7 op de 10 van hen kijkt het hele seizoen uit. Er is in Vlaanderen volgens de opvraagcijfers één superfan: een kijker uit Tienen keek in totaal 240 uur naar Game of Thrones - genoeg tijd om de volledige serie zo'n vier keer volledig te bekijken.

De race om spoilers te vermijden

Opsparen om te bingen of meteen kijken zodat men zeker spoilervrij kon blijven? De kijkstrategie is verdeeld. Zo’n 50% van de Vlamingen kijkt meteen in de week dat de aflevering uitkomt, maar de andere helft spaart afleveringen liever op om uitgesteld te kunnen kijken en haakt dus later in. De bingers lijken tot net na de helft van het seizoen te wachten om dan in een versneld tempo naar de finale toe te werken. Vijf procent keek seizoen 7 zelfs in één dag uit, en 30% van de fans keek wel eens 5 of meer afleveringen na elkaar op één dag.

Vergeleken met andere populaire series zoals Vikings of Westworld, laten de cijfers zien dat Game of Thrones minder vaak opgespaard wordt om later te kijken. Dit verschil is vooral duidelijk bij de cijfers van seizoen acht, wellicht omdat de kijker vreest de spoilers niet te kunnen ontwijken. De afleveringen van seizoen acht werden zo'n 15% vaker "in sync" (meteen in de week dat de aflevering uitkomt) gekeken dan die van seizoen zeven, of de afleveringen van andere goed scorende series die Telenet aanbiedt op Play of Play More.

De ochtendkrant inruilen voor draken en ijszombies?

Zo'n 20% van het publiek bekeek de nieuwe aflevering 's ochtends, meteen na het opstaan. Zo was GoT bijna meer een “event” dan een serie: iets dat de kijker zo snel mogelijk wilde zien zodat men meteen met vrienden of collega’s kon bespreken wat er de vorige episode gebeurd was. William Boeva, winnaar van de Humo Comedy Cup en superfan, denkt er ook zo over: "ik ben niet opgebleven om 's nachts live te kijken, maar ik sprong wel op maandagochtend net wat vroeger uit mijn bed, om dan met de gordijnen dicht te kunnen kijken. Ik wou ten alle koste spoilers vermijden en ging ook niet online tot ik de aflevering had gezien."

William Boeva  ©Christian Smits
William Boeva  ©Christian Smits

Wie is de Game of Thrones fan? Alvast geen West-Vlaming

Een serie als GoT kan enkel zo’n succes worden als de verhaallijnen bij een breed publiek blijken aan te slaan, en de cijfers reflecteren de diversiteit van de kijkers. Maar de gemiddelde Game of Thrones fan woont in ieder geval niet in West-Vlaanderen: in die provincie wordt de serie het minst bekeken. In Niel, Hoboken en Vilvoorde zijn de GoT liefhebbers het sterkst vertegenwoordigd.

Story image

Game of Thrones als game-changer

GoT was voor Telenet een belangrijke publiekstrekker volgens Ils Neuts. “Game of Thrones was voor ons een paradepaardje voor de nieuwe oriëntering van Play. Marktonderzoek leert ons dat er bij de kijker een grote honger is naar kwalitatieve series die men legaal én live met de V.S. kan volgen. Door zulke content aan te bieden in onze Play catalogus positioneren we ons als een referentie voor topfictie, en dat loont. De laatste jaren was Game of Thrones met elk nieuw seizoen een belangrijke driver voor nieuwe klanten, en door onze deal met HBO blijft onze Play catalogus aangevuld worden met nieuwe HBO series, waardoor die klanten nooit op hun honger zullen zitten”.

Ook voor de fans was Game of Thrones toch echt iets speciaals. Thibault Christiaensen, frontman van Humo's Rock Rally finalist Equal Idiots, getuigt: "Ik was één van de die-hards die opbleef om de première van seizoen acht live te kunnen kijken. Ik heb wat gemengde gevoelens bij de conclusie. Achja, ook aan het lied van ijs en vuur komt helaas een einde, maar wat een mooie jaren. Wellicht zal ik nu toch wat afkickverschijnselen vertonen."

Thibault Christiaensen
Thibault Christiaensen

William Boeva ziet het optimistischer: "Game of Thrones heeft een revolutie ontketend in hoe ambitieus men een serie opvat. De budgetten (zo'n 15 miljoen dollar per aflevering in het laatste seizoen) maar ook het verhaal: een serie waar het hoofdpersonage in het eerste seizoen sterft, waar de good guys bad guys worden en vice versa. Ik geloof dat dat grondig heeft veranderd hoe we series bekijken, en hoe series in de toekomst gemaakt zullen worden".

*Game of Thrones werd in 2013 toegevoegd aan de Play More catalogus. Sinds december 2018 is de serie ook te bekijken in Play, net als alle andere series van HBO. Deze cijfers zijn dus gebaseerd op het kijkgedrag van de Telenet Entertainment klanten tijdens de afgelopen zeven jaar.

 

Entertainment
Over Telenet Group NV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is genoteerd op Euronext Brussel onder ticker symbool TNET. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be. Liberty Global - één van 's werelds grootste geconvergeerde video-, breedband- en communicatiebedrijven - innoveert en versterkt mensen in zes landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie. Liberty Global bezit een rechtstreeks belang van 58,28% in Telenet Group Holding SA/NV (exclusief eventuele eigen aandelen die deze laatste van tijd tot tijd in zijn bezit heeft).

Op deze overviewpagina op de Streamz pressroom delen we de Streamz premières, de Streamz+ premières en de beeldenbank waarop alle visuals van alle series beschikbaar zijn.

Telenet Group NV
Liersesteenweg 4
2800 Mechelen