Het zwarte gat na Game of Thrones: nu erkend als de "Post-Serie-Dip”

Het zwarte gat na Game of Thrones: nu erkend als de "Post-Serie-Dip”

Telenet vroeg experten om duiding bij de leegte die achterblijft als je afscheid moet nemen van je favoriete serie

Naar aanleiding van de finale van Game of Thrones zocht Telenet experten om het fenomeen van PSD, ofte Post-Serie-Dip, te verklaren. Dit begrip zegt je misschien (nog) niks, maar PSD verwijst naar het gevoel van leegte en verdriet waar je mee kan kampen na het einde van je favoriete serie. Een reeks als Game of Thrones bijvoorbeeld heeft acht jaar lang de gemoederen beroerd, en wanneer de credits van de laatste aflevering over je scherm rollen maakt dit bij veel fans wellicht (sterke) emoties los. Frustratie, vraagtekens of een zeker gevoel van “wat nu”- een gat dat uiteindelijk opgevuld zal worden door een nieuwe geliefde serie. Maar voor sommigen gaan die gevoelens nét iets dieper dan voor de gemiddelde kijker. Dit is de Post-Serie-Dip. Aangezien Game of Thrones wereldwijd een van de meest bekeken series van het laatste decennium is geweest, is het niet ondenkbaar dat een substantieel deel van de Vlaamse bevolking hier in de komende weken mee te maken zal krijgen.

Dirk De Wachter ©Leen Wouters
Dirk De Wachter ©Leen Wouters

Dirk De Wachter, professor in de psychiatrie en auteur van onder meer Borderline Times, ziet het zelf wel eens in zijn praktijk: “mensen ontwikkelen soms heel diepe banden met fictionele personages of de wereld die in een serie gecreëerd wordt. Denk aan publieksreacties op de seizoensfinale van Thuis of Familie, maar ook bijvoorbeeld het Harry Potter universum. Fans kunnen zich bijvoorbeeld verkleden als personages en vinden een stukje escapisme in de verhaallijnen. Een serie kan een belangrijke bron van positieve gevoelens zijn in iemands leven. Als zo’n serie dan finaal afgelopen is, dan kan dat iemand absoluut diep raken. Soms kan het zelfs zo zijn dat je als kijker een soort rouwproces doorloopt." 

PSD als vorm van niet erkende rouw

Voor de gemiddelde mens klinkt dat misschien overdreven – rouwen om een serie of een fictioneel personage. Maar dat is volgens De Wachter net een belangrijk deel van het probleem. “De leegte of het verdriet die een mens kan ervaren na het einde van een favoriete serie werkt ook isolerend. Men wéét dat er vooral lacherige opmerkingen zullen komen wanneer men uiting zou geven aan deze gevoelens. Dit specifieke fenomeen noemen wij ‘niet erkende rouw’. Een beetje zoals wanneer een geliefd huisdier overlijdt: dit kan voelen alsof je een familielid verliest, en toch zullen velen de diepte van je gevoelens niet begrijpen, of zelfs lacherig reageren.”

Britt Valkenborghs  ©Dennis Ravays
Britt Valkenborghs  ©Dennis Ravays

Hoe herkenbaar is dit verhaal voor serieliefhebbers? Britt Valkenborghs, online host van Cinema Canvas, bevestigt dat PSD “a thing” is, ook voor haar: “Ik ben altijd een bingewatcher geweest, al lang voor het ‘cool’ was. Tijdens mijn eerste jaren op de hogeschool was ik sowieso niet het uitgaanstype en spendeerde ik m'n tijd liever met m'n vrienden op het scherm. Dat was de tijd van Dexter en Breaking Bad. Twee langlopende, fantastisch geschreven series. Toen in 2013 beide tv-series in dezelfde maand eindigden was ik een wrak, zonder overdrijven. Je hebt jaren doorgebracht met deze personages en plots zijn ze er niet meer. Ik bleef artikels en interviews met de acteurs opzoeken om toch het afscheid nog wat uit te stellen.”

Er is ook positief nieuws: volgens Britt staat de maatschappij vandaag de dag meer begripvol tegenover PSD dan vroeger. “Toen ik die dip in 2013 meemaakte sprak ik daar eigenlijk alleen over met andere fans, maar vandaag de dag is bingen een echt begrip geworden. Steeds meer mensen leven enorm mee met series, en begrijpen dan ook dat het einde van een serie een emotionele impact kan hebben.”

En wat nu?

Als je na de laatste aflevering van je favoriete serie merkt dat je het moeilijk hebt met het afscheid, is het volgens De Wachter belangrijk dat je bij anderen terecht kunt. “Net als bij het verlies van een reëel persoon heeft iemand die lijdt onder het einde van een serie nood aan opvang en omkadering. Het is hier vooral aan de vrienden en familie om er voor de persoon te zijn. Nabijheid, een luisterend oor zodat de persoon zijn of haar hart kan luchten, en bovendien: niet lacherig reageren of de emotie die de persoon voelt afwijzen. Ook contact met andere fans kan hier voor veel steun zorgen.”

Een woord van troost: je hoeft nog niet permanent afscheid te nemen van Westeros. Op 27 mei kan je terecht bij The Last Watch op Telenet Play. Deze twee uur durende documentaire zal een intiem portret worden van hoe iedereen voor en achter de camera op de set samenwerkte om deze epische serie tot een conclusie te brengen. Daarnaast werkt HBO momenteel aan een prequel die zich duizenden jaren voor het GoT dat we kennen afspeelt. Eindelijk zullen we te weten komen wat nu echt de oorsprong van de White Walkers is.

The Last Watch
Beschikbaar in de nacht van 26 op 27 mei, 3u ’s ochtends, live met U.S. bij Play en Play More
Alle seizoenen van Game of Thrones blijven beschikbaar in de Play en Play More catalogus

 

Entertainment
Over Telenet Group NV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is genoteerd op Euronext Brussel onder ticker symbool TNET. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be. Liberty Global - één van 's werelds grootste geconvergeerde video-, breedband- en communicatiebedrijven - innoveert en versterkt mensen in zes landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie. Liberty Global bezit een rechtstreeks belang van 57,9% in Telenet Group Holding SA/NV (exclusief eventuele eigen aandelen die deze laatste van tijd tot tijd in zijn bezit heeft).

Op deze overviewpagina op de Streamz pressroom delen we de Streamz premières, de Streamz+ premières en de beeldenbank waarop alle visuals van alle series beschikbaar zijn.

Telenet Group NV
Liersesteenweg 4
2800 Mechelen