Skip to Content

International Password Day: 5 tips om je veilige wachtwoord nooit meer te vergeten

Wat is het wifi-wachtwoord ook alweer? Voor velen blijven paswoorden een bron van ergernis. Sommigen stellen zelfs geen wachtwoord in, omdat ze het toch niet kunnen onthouden. Maar zo krijgen cybercriminelen vrij spel. Ter gelegenheid van International Password Day lijst Eric De Smedt, cyber security expert van Telenet, enkele tips en geheugensteuntjes op om je wachtwoord nooit meer te vergeten. Zelfs niet als je meerdere paswoorden voor verschillende websites gebruikt.

1. Wachtwoord? Wachtlied!

Een goed wachtwoord bestaat uit meerdere letters (ook hoofdletters), tekens en cijfers. Maar hoe onthoud je het? Tip: neem je favoriete lied, plak er een cijfer bij en hup ‘LeTsDaNcE1979’ of ‘BackInTheSummerOf69’ is geboren.

2. AEZIHW123!?

AEZIHW123! is te moeilijk? Niet als je weet dat dit wachtwoord een afgekorte zin is: Alle Eendjes Zwemmen In Het Water 1-2-3! Onthoudt al een pak makkelijker, toch?

3. Kies een supersimpel wachtwoord, en neem de letter ernaast of het cijfer dat erop lijkt

Kies als wachtwoord bijvoorbeeld je naam, maar typ steeds de letter ernaast op je toetsenbord. Zo wordt ‘RogerVandamme1’ plots ‘TphrtBz,fzùùr2’. Let wel op als je in het buitenland een niet-azerty-toetsenbord gebruikt!

Je kan ook bepaalde letters door gelijkaardige cijfers vervangen: bijvoorbeeld een E door een 3, een A door een 4 en een I door een 1. ‘IkganaardeIKEA’ wordt dan ‘1kg4n44rd31K34’.

4. Ga voor een droomdoel

De naam van je kat als wachtwoord blijft een topper. Maar echt origineel is het niet. Als je het vaak moet invullen, ga je beter voor een doel dat je wil verwezenlijken: ‘IkWilOpWereldreis123!’, bijvoorbeeld. Of ‘IkWilEenMarathonLopen1’.

5. Een gouden tip: gebruik ook hoofdletters, cijfers en speciale tekens

De kans dat je een wachtwoord kan raden dat uit zes kleine letters bestaat, is 1 op de 308 miljoen. Die kans lijkt heel klein, maar niet als je wachtwoord ‘azerty’ of ‘abcdef’ is. Voeg je hoofdletters en cijfers toe, dan wordt die kans al 1 op de 56,8 miljard.

Ook speciale tekens als $ of & kunnen meestal. En ze maken het nog moeilijker. Hoe langer je wachtwoord trouwens is, hoe beter. Het absolute minimum is echt wel acht karakters.

Over Telenet Group NV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is genoteerd op Euronext Brussel onder ticker symbool TNET. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be. Liberty Global - 's werelds grootste internationale tv- en breedbandbedrijf, investeert, innoveert en versterkt mensen in meer dan 10 landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie - bezit een rechtstreeks belang van 57,3% in Telenet Group Holding SA / NV (exclusief eventuele eigen aandelen die deze laatste van tijd tot tijd in zijn bezit heeft).

De newsroom van BASE vind je via press.base.be

Telenet Group NV
Neerveldstraat 107
1200 Brussel