KU Leuven en Telenet sluiten 20 jaar KotNet in schoonheid af

Donderdag 22 februari 2018 — KotNet - het goedkope internetabonnement voor Leuvense studenten - bestaat 20 jaar. KU Leuven en Telenet werken al jaren samen om studenten snel en goedkoop internet aan te bieden, zelfs toen breedbandinternet nog niet ingeburgerd was. KotNet was een pionier voor studenteninternet. Nu het die pioniersrol ontgroeid is, hebben KU Leuven en Telenet besloten samen een punt te zetten achter KotNet. Telenet lanceert voor studenten en kotbazen vanaf maart een nieuw internetaanbod.

De kiem voor KotNet ligt in 1997. In een klein pilootproject kreeg een groep studenten de mogelijkheid om via een kabelmodem aan te sluiten op het netwerk van de KU Leuven en op die manier snel op het web te surfen. Na de succesvolle piloot werd het project in 1998 uitgebreid naar heel Leuven, Heverlee en Kessel-Lo. KotNet was geboren! Dat studenten op hun eigen kot vliegensvlug terecht konden op webpagina’s, e-mail en nieuwsgroepen was in die tijd ongezien. 

"KotNet speelde een niet te onderschatten pioniersrol," vertelt professor Koenraad Debackere, algemeen beheerder van KU Leuven. "Binnen de kortste keren was zowat elke studentenkamer in Leuven voorzien van KotNet, waardoor de universiteit al helemaal aan het begin van de 21ste eeuw zwaar kon inzetten op e-mail en webpagina's als communicatiemiddel met studenten. Mede dankzij het grote gebruik van KotNet kon in 2001 Toledo van start gaan, de elektronische leeromgeving om cursusmateriaal, opdrachten en oefeningen te delen."

Het huidige gebruik van internet is niet meer te vergelijken met twee decennia geleden. Het breedbandinternet waar KotNet mee pionierde is nu de norm geworden. KU Leuven heeft samen met Telenet bekeken of een gezamenlijk aangeboden product nog relevant is. Na de verschillende opties rond KotNet grondig af te wegen is er uiteindelijk besloten om na 20 jaar KotNet in schoonheid af te sluiten. Het is belangrijk dat kwalitatief internet betaalbaar blijft voor elke student, maar daar kunnen nieuwe internetproducten op maat van studenten ook aan tegemoet komen.

“We zijn blij dat we samen met KU Leuven hebben kunnen bouwen aan dit pioniersverhaal. Ondertussen is connectiviteit vanzelfsprekend geworden voor studenten. Ze staan er mee op en gaan er mee slapen. Het verkeer van webpagina’s, cursusmateriaal, films en spelletjes is in de loop van de jaren exponentieel toegenomen. KotNet is uiteraard blijven evolueren en heeft in de afgelopen 20 jaar verschillende boosts gekregen op gebied van snelheid en downloadlimieten. Maar nu was het tijd voor een volledig nieuwe aanpak,” aldus Martine Tempels, Senior VP Telenet Business.

De connectiviteit voor studenten en kotbazen zal te allen tijde gegarandeerd worden. De huidige KotNet- en KotTV-producten worden nog ondersteund tot 1 oktober 2018. Alle huidige KotNet-klanten worden in de komende maanden gecontacteerd door Telenet om de afbouw van KotNet te begeleiden. Telenet zal vanaf eind maart een nieuw specifiek aanbod ter beschikking stellen voor studenten en kotbazen. Alle studenten en kotbazen in heel Vlaanderen en het grootste deel van Brussel kunnen – als ze dat willen – van deze formules genieten.

Voor studenten op KU Leuven-residenties die CampusNet gebruiken als internetverbinding, verandert er niets. Zij blijven ook na 1 oktober gebruik maken van hun bestaand product.

Karel Titeca communicatieverantwoordelijke ICTS at KU Leuven
Isabelle Geeraerts woordvoerster at Telenet