Minister Muyters wil kinderen leren programmeren op school

Meer dan 6.000 gezinnen nemen dit weekend een ‘Digitale Duik’ in De Schorre

Vrijdag 15 september 2017 - Vanmiddag is het startschot gegeven voor ‘De Digitale Duik’, een gratis festival voor kinderen en ouders in De Schorre in Boom. Tweeduizend scholieren tussen 9 en 14 jaar mochten vandaag als eersten de verschillende workshops uittesten. Met dit evenement wil Telenet de digitale kloof tussen ouders en kinderen verkleinen, zodat ze samen veilig en bewust alle mogelijkheden kunnen ontdekken.  Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters heeft bij de aftrap een nieuw initiatief ‘CodesCool’ aangekondigd, waarbij in twintig scholen in Vlaanderen gratis programmeerlessen zullen worden gegeven aan leerlingen.

Een eigen game bouwen, een robot besturen of met een drone leren vliegen. Dat en nog veel meer kunnen kinderen tussen 9 en 14 jaar dit weekend uitproberen in De Schorre in Boom. Samen met hun ouders komen ze er alles te weten over de digitale en technologische mogelijkheden. Ze ontmoeten er bekende Belgische vloggers, leren alles over Virtual Reality, krijgen informatie over veilig online bankieren of kunnen er samen een digideal sluiten. Vanaf vandaag tot en met zondag 17 september strijkt organisator Telenet er samen met vijftien andere partners neer.

Nieuw codeerproject op school
Philippe Muyters, Vlaams minister van Economie en Innovatie, heeft vandaag de aftrap gegeven van het festival. Hij ziet de grote noodzaak van dit evenement in en kondigt daarom ‘CodesCool’ aan, een gloednieuw codeerprogramma dat dit schooljaar al zeker in 25 scholen in Vlaanderen wordt ingevoerd.  

“Er zijn in Vlaanderen schitterende initiatieven om jongeren computerskills bij te brengen, maar ons doel is echt om zoveel mogelijk kinderen te bereiken. ”, aldus Muyters. “Daarom lanceren we samen met  Odisee hogeschool het gloednieuwe project ‘CodesCool’, waar we 64.000 euro in investeren. Dat moet het probleemoplossend denken van kinderen in de eigen basisschool aanscherpen, bijvoorbeeld tijdens middagpauzes of vlak na schooltijd. Maar we betrekken ook meteen de leerkrachten en bieden hen kant-en-klare pakketten aan, waardoor de expertise in huis blijft. Door de CodesCools naschools aan te bieden in het eigen schoolgebouw en de deelname gratis te houden, worden bovendien alle drempels om deel te nemen weggewerkt.”

De minister nam ook deel aan de activiteiten en nam zelfs letterlijk een digitale duik van een 17 meter hoge glijbaan.

“Elkaar meenemen in digitale beleving”
Met dit festival wil Telenet op een concrete manier de spreidstand aanpakken tussen hoe kinderen en ouders naar de digitale wereld kijken. Uit het grootschalige onderzoek dat Telenet gisteren bekendmaakte, blijkt dat kinderen op digitaal vlak graag nog meer gestimuleerd willen worden door hun ouders. Maar ouders weten soms niet goed hoe ze daarmee om moeten of hoe vrij ze hun kind kunnen laten.

We willen ervoor zorgen dat iedereen het meeste uit de digitale mogelijkheden kan halen”, zegt Ann Caluwaerts, Chief Corporate Affairs. “Met ‘De Digitale Duik’ creëert Telenet een platform waarbij ouder en kind elkaar kunnen meenemen in hun beleving van die digitale wereld. Ons einddoel is om jong en oud op een leuke interactieve manier meer vertrouwen te geven, zodat ze veilig en bewust verder alle mogelijkheden kunnen ontdekken. Om dat te verwezenlijken, hebben we vijftien partners verzameld die samen met ons ‘De Digitale Duik’ hebben opgebouwd. We beschouwen het als een belangrijke rol voor Telenet en zullen in de toekomst nog meer dergelijke initiatieven nemen en ondersteunen.

Dit weekend worden in totaal 6000 bezoekers verwacht. Het festival is volledig volzet.

Meer informatie over ‘De Digitale Duik’ vind je op: www.digitaleduik.be

Wil je meer weten over ‘CodesCool’? Surf dan naar http://www.odisee.be/codescool

------

De Digitale Duik wordt georganiseerd door Telenet in samenwerking met de volgende partners: Coderdojo, Cubzz, DJ School, Kayzr, KBC, Ketnet, Lego, MNM, Noordzee Drones, Playstation, Sorobot, Technopolis, 3DI, Gezinsbond en Mediawijs.

Praktisch:
De Schorre, Boom
Zaterdag 16 september,  10 - 14u / 14u30 - 18u30
Zondag 17 september, 10 - 14u /  14u30 - 18u30

www.digitaleduik.be

Isabelle Geeraerts Woordvoerster, Telenet
Over Telenet Group NV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is genoteerd op Euronext Brussel onder ticker symbool TNET. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be. Liberty Global - één van 's werelds grootste geconvergeerde video-, breedband- en communicatiebedrijven - innoveert en versterkt mensen in zes landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie. Liberty Global bezit een rechtstreeks belang van 57,3% in Telenet Group Holding SA/NV (exclusief eventuele eigen aandelen die deze laatste van tijd tot tijd in zijn bezit heeft).

De newsroom van BASE vind je via press.base.be

Telenet Group NV
Neerveldstraat 107
1200 Brussel