Skip to Content
BLOG | Officieel gemeten: Telenet heeft snelste mobiele netwerk

BLOG | Officieel gemeten: Telenet heeft snelste mobiele netwerk

Telenet heeft niet alleen het snelste vaste netwerk, maar ook het snelste mobiele netwerk van België. Dat blijkt niet alleen uit de laatste testresultaten van Test-Aankoop, maar ook uit een gloednieuw rapport van het BIPT, de Belgische telecomregulator. Voor het eerst voerde het BIPT, naast de publicatie van dekkingskaarten, ook tests uit vanuit een rijdende auto om de ervaring van de netwerk- en belkwaliteit bij consumenten te meten en die voor de verschillende operatoren te vergelijken. De goede resultaten voor Telenet tonen dat de zware investeringen van de voorbije jaren lonen.

Met een skibox met technische apparatuur en enkele smartphones op het dak doorkruisten twee wagens vorig jaar in september het hele land om de surf- en bel-ervaring van de Belgische consument door te lichten. Ze passeerden tientallen grote steden, rurale gebieden en snelwegen in Vlaanderen, Wallonië en Brussel, goed voor in totaal 12.000 km en 250 uur. De experts deden liefst 8.000 telefoongesprekken en 60.000 data tests per netwerk. Voor de betrouwbaarheid van de tests werden de onderzochte locaties niet op voorhand gecommuniceerd aan de operatoren.

Hoe snel surfen we mobiel?

Een van de parameters die het BIPT gebruikt om de netwerkkwaliteit in ons land te kennen, is de gemiddelde verwerkingssnelheid. Die geeft de netwerkcapaciteit aan in termen van snelheid en wordt uitgedrukt in megabits per seconde (Mbps). Met andere woorden: hoe hoger dit cijfer is, hoe hoger de surfsnelheid en bijgevolg ook de gebruikservaring van de klant. Uit de rijtesten blijkt dat Telenet het snelste mobiele netwerk van ons land heeft: met respectievelijk 93 Mbps en 22 Mbps heeft Telenet de hoogste gemiddelde downloadsnelheid (Proximus 74 Mbps, Orange 58 Mbps) én de hoogste gemiddelde uploadsnelheid (Proximus 20,2 Mbps, Orange 18,9 Mbps).

Ook Test-Aankoop komt trouwens tot dezelfde conclusies via een andere manier van testen. De consumentenorganisatie gebruikt al een tijdje de applicatie BeCover+, waarbij consumenten met hun eigen smartphone tests kunnen uitvoeren op de verschillende netwerken. Zo werden in oktober, november en december liefst 2.082 metingen uitgevoerd door 908 consumenten. Ook daaruit blijkt dat Telenet op kop staat voor de snelheid van downloads en uploads, de wachttijd tijdens het surfen en het bekijken van filmpjes op Youtube en er in vergelijking met het derde kwartaal liefst 24% op vooruit gaat.

Telenet haalt in de testresultaten van Test-Aankoop een gemiddelde downloadsnelheid van 37,2 megabits per seconde (Mbps) (Proximus, 33,9 Mbps; Orange, 25,2 Mbps). En ook voor de uploadsnelheid staat Telenet op de eerste plaats, met een gemiddelde uploadsnelheid van 11,2 Mbps (Proximus, 10,5 Mbps; Orange, 9,5 Mbps). Liefst 92% van de websites kon in minder dan vijf seconden geladen worden op het Telenet-netwerk. De snelheden zijn afwijkend van die van het BIPT omdat via BeCover+ ook tests werden gedaan op het 3G-netwerk en omdat de metingen van het BIPT uitsluitend zijn gedaan met de meest moderne smartphone die zeer hoge snelheden aankan.

Wie heb ik aan de lijn?

In tegenstelling tot Test-Aankoop onderzocht het BIPT ook de kwaliteit en ervaring van telefoongesprekken in ons land: bijvoorbeeld het aantal calls dat met succes gestart en beëindigd worden. Wie bij Telenet belt heeft wel het minste kans op een onderbroken telefoongesprek. Daarnaast werkt Telenet nog verder aan de HD-stemkwaliteit in gesprekken en doet daarvoor de nodige investeringen om dit jaar nog de HD-quality te introduceren.

De goede scores die Telenet krijgt op de tests van het BIPT en Test-Aankoop, bevestigen dat de inspanningen en investeringen van de voorbije jaren hard lonen. Sinds de overname van BASE in 2016 heeft Telenet zijn mobiele netwerk fors uitgebreid en gemoderniseerd met een investering van meer dan 250 miljoen euro. De 2.800 bestaande sites zijn gemoderniseerd met de nieuwste apparatuur en antennes. Het vroegere BASE-netwerk bestond daarnaast hoofdzakelijk uit microwave-verbindingen. Die worden waar nodig overgeschakeld naar het fiber-netwerk van Telenet, om de nodige capaciteit te voorzien. Dit heeft ook nog als positief effect dat het minder onderhevig is aan slechte weersomstandigheden

En ook aan de dekking van 3G, 4G en 4,5G is hard gewerkt. Zo bouwde Telenet de afgelopen drie jaar al 400 nieuwe masten bij en tegen 2021 komen er nog eens 600 bij. Die inspanningen blijken ook uit de nieuwste dekkingskaarten die het BIPT publiceerde. Op vlak van 4G staat Telenet nu op gelijke hoogte als de concurrentie wat het bereik buitenshuis betreft. Voor dekking binnenshuis is er nog ruimte voor verbetering, maar de investeringen zijn uiteraard nog volop lopende. Telenet is er dan ook van overtuigd dat het ook daar snel op hetzelfde niveau zal komen. Ten slotte zet het telecombedrijf tijdens grote evenementen zoals Rock Werchter of Tomorrowland ook geregeld tijdelijke sites op met extra masten om de pieken op te vangen.

Dataverbruik de lucht in

Het mobiele netwerk zal de komende jaren dan ook steeds belangrijker worden. Uit eigen cijfers blijkt dat het mobiele dataverbruik nu elk jaar met ongeveer 50 procent toeneemt. Volgens een studie van Cisco zal zal het exponentieel blijven toenemen. De producent en verkoper van netwerkapparatuur berekende dat liefst 78 procent van al het mobiele dataverkeer in 2021 uit video zal bestaan.Consumenten rekenen dan ook op een uitstekende dekking, een snel en performant netwerk en voldoende mobiele data. Het rapport van het BIPT toont zwart op wit dat de huidige mobiele netwerken in België van uitstekende kwaliteit zijn, met hier en daar kleine variaties. Vraag is of een vierde mobiele speler in ons land ooit die kwaliteit zal kunnen behalen en levensvatbaar zal zijn. De plannen en regelgeving daaromtrent maken het de operatoren er echter niet makkelijker op voor hun netwerkinvesteringen. Telenet heeft alvast de ambitie om de digitale toekomst telkens een stapje voor te zijn waardoor klanten op ons kunnen blijven rekenen voor een snel en betrouwbaar mobiel en vast netwerk.

Lees hier het volledige rapport van het BIPT en van Test-Aankoop:

Talks blog
Over Telenet Group NV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is genoteerd op Euronext Brussel onder ticker symbool TNET. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be. Liberty Global - 's werelds grootste internationale tv- en breedbandbedrijf, investeert, innoveert en versterkt mensen in meer dan 10 landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie - bezit een rechtstreeks belang van 57,3% in Telenet Group Holding SA / NV (exclusief eventuele eigen aandelen die deze laatste van tijd tot tijd in zijn bezit heeft).

De newsroom van BASE vind je via press.base.be

Telenet Group NV
Neerveldstraat 107
1200 Brussel