Play Sports Open organiseert eerste real life straatvoetbaltornooi voor meisjes

Play Sports Open organiseert eerste real life straatvoetbaltornooi voor meisjes

  • Soccer Sisters Cup: eerste straatvoetbaltoernooi in Vlaanderen waar enkel meisjes de panna’s scoren
  • Oproep naar meisjes om niet aan de zijlijn te blijven staan maar hun passie te volgen
  • Voorrondes in Antwerpen, Vilvoorde, Ronse en Genk; finale op 6 november in Antwerpen
  • Meisjes tussen 12 en 19 nemen het in 2 vs 2 wedstrijdjes tegen elkaar op

 

Vrijdag 17 september 2021 — Dat september door de Koninklijke Belgische Voetbalbond werd uitgeroepen tot maand van het vrouwenvoetbal wordt vandaag door Play Sports Open bekrachtigd met de ‘Soccer Sisters Cup’: Vlaanderen’s allereerste ‘real life’ straatvoetbaltoernooi, enkel voor meisjes. Net als in de nieuwe online fictiereeks PANNA wil de sportzender meisjes met een voorliefde voor (straat)voetbal aanmoedigen hun passie te volgen. Play Sports geeft het vrouwelijk voetbaltalent de kans zich te laten zien. “Want, straatvoetbal mag dan een evidente sport zijn voor jongens. Voor meisjes is dat lang niet altijd het geval.”

 

Groei van damesvoetbal

Damesvoetbal is populairder dan ooit. Het aantal meisjes en vrouwen die zich inschreven in voetbalclubs steeg tussen 2016 en 2020 met maar liefst 35 procent[1]. Ook de Belgische nationale damesploeg The Red Flames heeft steeds meer fans en krijgt steeds meer media-aandacht. Sinds twee jaar worden hun wedstrijden ook live uitgezonden, en vanaf dit seizoen zijn hun vriendschappelijke wedstrijden en WK-kwalificatiewedstrijden te volgen op de Play-zenders.

 

Potentieel

Ook de nieuwe reeks PANNA brengt meisjesvoetbal onder de aandacht, met een specifieke focus op straatvoetbal. In deze jongerenserie is te zien hoe vier jonge voetbalsters hun plek zoeken in de harde wereld van het Antwerpse straatvoetbal. Samen trainen ze voor het langverwachte straatvoetbaltoernooi waarin ze de wereld willen tonen wat ze waard zijn.

Straatvoetbal maakt voetbal erg toegankelijk. Er is geen inschrijvingsgeld, of (dure) sportkledij nodig. Straatvoetbal is bovendien een potentiële springplank voor talent. Zo worden op pleintjes wel eens toppers opgemerkt die dan verder doorgroeien. Toch is het duidelijk dat er voor meisjes nog heel wat drempels zijn om de ‘mannenwereld’ van het voetbalpleintje in te stappen. Uit het meest recente buitenspeelonderzoek van Kind en Samenleving[i] blijkt dat meisjes, vooral tussen 12 en 14 jaar, steeds minder te zien zijn op sportveldjes en in de publieke ruimte in het algemeen.

 

Perceptie ombuigen

Het maatschappelijk verhaal rond straatvoetbal inspireerde de makers van PANNA tot een jongerenreeks over het thema. Met de ‘Soccer Sisters Cup’, een straatvoetbaltoernooi enkel toegankelijk voor meisjes, speelt Play Sports Open dan weer in op zowel de maatschappelijke trend als de fictiereeks.

Olivier Goris, Lead Sports bij Telenet Group: “Play Sports Open wil sport doen leven bij een zo breed en gevarieerd mogelijk publiek. Via de zender, maar ook door initiatieven te nemen zoals de Soccer Sisters Cup. Met het toernooi wil de sportzender straatvoetbal ook bij meisjes aantrekkelijk maken en vrouwelijke spelers aanmoedigen hun passie achterna te gaan. Met initiatieven zoals de jongerenreeks Panna en nu ook de Soccer Sisters Cup hopen we nieuwe rolmodellen te creëren en zo de perceptie om te buigen bij sporten die traditioneel als mannensporten werden aanzien. We willen meisjes met een passie voor (straat)voetbal vooral ook aanmoedigen niet langs de zijlijn te blijven staan: pak die bal en speel mee!”

Praktisch

De voorrondes van de Soccer Sisters Cup worden georganiseerd op 23 en 24 oktober in Antwerpen en Vilvoorde, en op 31 oktober en 1 november in Ronse en Genk. De wedstrijden  - 2 tegen 2 – duren 3 minuten en worden telkens georganiseerd op een van de lokale straatvoetbalpleintjes. Scoren doe je door het maken van gewone goals (een punt) en panna goals (twee punten). Die laatste scoor je door de bal door de benen van je tegenstander te trappen. De bal belandt vervolgens rechtstreeks in het doel. Het duo met de meeste punten wint de game. Meisjes kunnen zich per twee inschrijven in de categorieën U 15, U17 of U19. Per stad gaat voor elke categorie telkens een duo door naar de finale op 6 november in Antwerpen. In totaal 12 duo’s nemen het daar tegen elkaar op. Inschrijven kan vanaf woensdag 22 september via https://www2.telenet.be/ssc, waar ook meer informatie en het wedstrijdreglement zal te vinden zijn.  

 

Overkoepelende visie “Change The Game”

De Soccer Sisters Cup kadert binnen de visie en overtuiging van moederbedrijf Telenet dat sport - en voetbal in het bijzonder - een belangrijke accelerator kan zijn om diversiteit, gelijke kansen & inclusie te bewerkstelligen. Het bedrijf wil zich de komende jaren via diverse initiatieven onder de koepel ‘Change The Game’ inzetten op de vier pijlers (1) inclusie via sport, (2) more girls in football, (3) professionele inclusie en (4) digitale inclusie.

 

 

 

[1] Cijfers: Sport Vlaanderen

[i] https://k-s.be/medialibrary/purl/nl/6626949/Het%20grote%20buitenspeelonderzoek.pdf

 

Alle persberichten rond de Soccer Sisters Cup op https://soccer-sisters-cup.prezly.com/

Telenet persdienst (alleen voor journalisten)

 

Over Telenet BV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is een 100%-dochtervennootschap van Liberty Global. Liberty Global is één van 's werelds grootste geconvergeerde video-, breedband- en communicatiebedrijven, innoveert en versterkt mensen in zes landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be.

Op deze overviewpagina op de Streamz pressroom delen we de Streamz premières, de Streamz+ premières en de beeldenbank waarop alle visuals van alle series beschikbaar zijn.

Telenet newsroom: press.telenet.be

 

Telenet BV
Liersesteenweg 4
2800 Mechelen
BTW BE 0473.416.418
RPR Antwerpen, afd. Mechelen