Ruim een kwart meer sms’jes verstuurd door einde ramadan

Maandag 26 juni 2017 Er zijn aan het einde van de ramadan beduidend meer sms’jes verstuurd en meer telefoons verricht dan op een normale zondag. Ook het mobiele dataverbruik ging de hoogte in. Dat blijkt uit cijfers van het mobiele netwerk van telecomoperator Telenet. Moslims versturen aan het einde van de vastenmaand traditioneel veel wensen, selfies en foto’s van zelfgemaakte koekjes en andere zoetigheden naar elkaar. De stijging was vooral opmerkelijk in grootsteden Brussel, Antwerpen en Luik.

Telenet zag gisteren een opvallende stijging in het aantal sms’jes en telefoons op zijn netwerk (voormalige BASE-netwerk). Dat heeft allemaal te maken met het Suikerfeest, het einde van de ramadan. "Er werden in totaal 11.318.860 sms’jes verstuurd, dat is 28 procent of 2.511.586 berichten meer in vergelijking met vorige zondag (8.807.274)”, klinkt het bij Telenet. “Vooral in de ochtend rond 9 en 10 uur zagen we een sterke stijging van het aantal berichtjes.”

Ook het aantal telefoongesprekken steeg gisteren in vergelijking met de zondag ervoor. “We noteerden een stijging van elf procent en ook hier zat het grootste verschil in de ochtend.” Veel moslims bellen na het gebed in de moskee voor het Suikerfeest familie en vrienden op om elkaar elkaar ‘ied mubarak’ of een gezegend feest te wensen. “In grootsteden Brussel, Antwerpen en Luik werd er nog meer gebeld: daar zagen we een stijging van 18 procent.”

Net zoals op oudejaarsavond worden de wensen ook tijdens de ramadan vooral overgemaakt via sociale media als Facebook, Twitter en apps als WhatsApp en Instagram. “Voor mobiele data is de stijging op dit moment echter veel moeilijker vast te stellen, aangezien we het dataverbruik al enkele weken zien stijgen naar het begin van de vakantie toe. We kunnen dit dus niet enkel toeschrijven aan het einde van de ramadan.”

Isabelle Geeraerts Woordvoerster, Telenet
Over Telenet Group NV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is genoteerd op Euronext Brussel onder ticker symbool TNET. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be. Liberty Global - 's werelds grootste internationale tv- en breedbandbedrijf, investeert, innoveert en versterkt mensen in meer dan 10 landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie - bezit een rechtstreeks belang van 57,3% in Telenet Group Holding SA / NV (exclusief eventuele eigen aandelen die deze laatste van tijd tot tijd in zijn bezit heeft).

De newsroom van BASE vind je via press.base.be

Telenet Group NV
Neerveldstraat 107
1200 Brussel