Winnaars allereerste hackathon over de toekomst van de mobiliteit in België bekend

Brussel , 24 februari 2018 - Zaterdag werd de allereerste hackathon over de toekomst van de mobiliteit in België afgesloten. Deze vond plaats in het Brussels Kart Expo en werd geïnitieerd door Junction in het kader van de Mobiliteitstop.

​Tijdens de hackathon, die plaats vond van donderdag- tot zaterdagavond (22-23-24 februari), bogen ruim 260 participanten (professionals en studenten) ​ geruggensteund door professionele partners en 80 coaches, zich over de uitdagingen binnen de huidige en toekomstige mobiliteit.

Team Induction, dat een platform ontwikkelde dat inspeelt op de situaties die zich voordoen in geval van urgentie, kwam als ‘overall’ winnaar uit de bus. Met MERCURY LIFE SAVER ontwierpen ze een tool om slachtoffers van (verkeers)ongevallen optimaal te assisteren doordat hulpverleners sneller ter plaatse kunnen komen, verzekeringen de juiste info verkrijgen, media accurate beelden bekomen en overheden juiste beslissingen kunnen nemen.


​Wat was het objectief ?

Opzet van deze hackathon was om de verschillende teams door middel van ​ zorgvuldig geselecteerde “challenges” tot oplossingen te brengen die ze vervolgens in een ‘business plan’ moesten gieten. Bedoeling is om de voorgestelde oplossingen later concreet uit te werken tot gebruiksvriendelijke en innovatieve acties die de mobiliteit in België groener, duurzamer én veiliger zullen maken.


​De Challenges van de hackathon

  • Challenge 1 – Fietsstad /land ​ Map & optimaliseer het fietsnet in België
  • Challenge 2 – Maak de weg veilig(er) en slim(mer)
  • Challenge 3 – Verbeter de efficiëntie van de bestuurder, voertuig en vloot
  • Challenge 4 – Maak vervoer toegankelijker en flexibeler voor iedereen


​De deelnemers en de coaches:

De meer dan 250 deelnemers bestonden uit zowel professionals als studenten uit binnen- en buitenland (de hogescholen Thomas More, Vives, Karel de Grote, TSM Mechelen, VTI Menen, HS Augsburg (Duitsland), Universiteit Heidelberg (Duitsland), Howest, VUB en Hogescholen ​ van Arnhem en Nijmegen (Nederland).

Naast de partners die hun professionele platform aanboden, leidden ruim 80 coaches (http://mobilityofthefuture.be/hackathon/#Experts) de sessies in goede banen en stelden hun expertise ter beschikking van de 28 teams.


​De hackathon experience

Tijdens de closing ceremony werd de inzet van alle deelnemers in de verf gezet. De 28 teams slaagden er in om in deze 48 uren oplossingen aan te reiken, en soms zelfs al een eindproduct af te leveren, die zowel mobiliteit, duurzaamheid als veiligheid ten goede komen.


​*Het woord hackathon is een combinatie van “hack” wat staat voor het creatief zoeken naar ‘gaten’ en “marathon”, een 48 uur durende sessie

De partners waren onder de indruk van de tastbare energie die de hackathon ruimte de afgelopen dagen vulde en keken uit naar de invulling die de teams gaven aan het gebruik van de data waarover ze beschikken en die ze allen graag ter beschikking stelden om het mobiliteit landschap positief te hertekenen.

De deelnemers, moe maar tevreden, verlegden (eigen) grenzen, verkenden nieuwe horizonten en smeedden connecties voor het leven.


​De hackathon winnaars

Identificatie van ‘winnaars’ bleek bijzonder moeilijk aangezien alle teams duurzaamheid, veiligheid hoog in het vaandel droegen. Maar de jury (http://mobilityofthefuture.be/hackathon/#Jury) moedigden ook de niet-laureaten aan om vooral verder te gaan in het verwezenlijken van hun projecten en de diverse partners (o.a. MOW Flanders, Febiac, Cronos, Telenet, SAP, Taxistop) reikten verschillende prijzen (vooral trainings-georiënteerd) ​ uit om de implementatie te initiëren.


​Junction vroeg de jury om ook financiële prijzen uit te reiken. De overall winnaar, team Induction, werd bekroond met een cheque van €2.500. ​ Met hun ‘MERCURY LIFE SAVER’ ​ creëerden ze een platform dat, in noodgeval én op budgetvriendelijke manier, de diverse stakeholders de gewenste informatie bezorgt (ziekenhuizen, hulpverleners,…) opdat kostbare tijd niet zou verloren gaan en slachtoffers sneller worden geholpen. Maar daarnaast hebben ook andere belanghebbenden zoals overheid, verzekeraars, media hebben baat bij hun data-collectie.

Maar daarnaast kon de jury ook nog 3 andere teams een prijs toekennen (€1.000) die hen zal helpen hun project op rails te krijgen.

Aldus werd aan ‘AUTOFLOW’, een project van VUB studenten, die Artificial Intelligence wil aanwenden om het stadverkeer, inzonderheid de stoplichten obstakels, de baan uit te werken, een prijs toegekend.

Net zoals het Duitse (universiteit Heidelberg) studententeam geprezen werd om hun ‘CONNECTED CYCLING’, een App die inspeelt op zowel de veiligheid als het sociale gebeuren van het ‘samen fietsen’ zonder daarbij de rol van de Overheid uit het oog te verliezen.

En door de bekroning van team Capacity for Motion met het project ‘Behavourial Driving Account (BDA)’, bleek de jury toch ook oor te hebben voor het ‘pay as you drive’ model waarbij ook de huidige manier van belastingen heffen onder de loep wordt genomen teneinde een heuse gedragswending in het gebruik van voertuigen te bewerkstelligen.


​Initiatiefnemers Jasper Goyvaerts en Askim Kintziger (Junction) besluiten: “Het succes van de hackathon toont aan dat er heel veel ruimte is voor innovatie in de mobiliteitssector. De teams bleken bijzonder mature en gedreven in het werken naar mobiliteitsoplossingen. We zijn heel erg tevreden met de resultaten en zullen de teams en onze partners verder ondersteunen in het implementeren van de voorgestelde oplossingen.”


​Via deze link kan u foto’s downloaden die vrij van rechten zijn:



​Over Junction

Junction voorziet innovatietrajecten, strategieconsulting en managementcoaching aan bedrijven en organiseren zelf innovatie-events. Ze zijn Belgisch marktleider in het organiseren van hackathons en hebben een brede expertise uitgebouwd in (digitale) innovatie, business strategie en managementcoaching. ​ ​

Nieuws
Over Telenet BV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is een 100%-dochtervennootschap van Liberty Global. Liberty Global is één van 's werelds grootste geconvergeerde video-, breedband- en communicatiebedrijven, innoveert en versterkt mensen in zes landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be.

Op deze overviewpagina op de Streamz pressroom delen we de Streamz premières, de Streamz+ premières en de beeldenbank waarop alle visuals van alle series beschikbaar zijn.

Telenet newsroom: press.telenet.be

 

Telenet BV
Liersesteenweg 4
2800 Mechelen
BTW BE 0473.416.418
RPR Antwerpen, afd. Mechelen