Telenet brengt GIGA-internet naar heel Vlaanderen en Brussel

  • 5 jaar na “De Grote Netwerf”: Telenet lanceert in heel Vlaanderen en Brussel de beloofde snelheden van 1 gigabit per seconde.
  • Niet beperkt tot grootsteden maar heel het kabelnetwerk aangepast:  topsnelheden beschikbaar voor meer dan 3 miljoen huizen en bedrijven.
  • Vijf jaar vooruit op de doelstellingen van de Digitale Agenda: Vlaanderen en Brussel resoluut bovenaan de lijst van regio's met de beste digitale infrastructuur van Europa.
  • Klaar voor de toekomst: GIGA-netwerk als motor voor innovaties zoals VR, zelfrijdende auto’s, gezondheidszorg vanop afstand en de bijhorende sociale en economische meerwaarde voor België.
  • Dubbel zo snel surfen tegen dezelfde prijs: Telenet trekt snelheden op voor meer dan 1,2 miljoen klanten.

Mechelen, 26 september 2019 – Een nieuwe mijlpaal voor het internet: vanaf vandaag kunnen klanten van Telenet surfen aan snelheden tot 1 gigabit per seconde (Gbps). Dat is meer dan dubbel zo snel als voorheen en veruit het snelste internet verkrijgbaar. De hogere snelheden zijn het resultaat van het grootschalige investeringsproject “De Grote Netwerf” dat vijf jaar geleden van start ging. Telenet stoomde daarmee zijn netwerk klaar voor het steeds toenemende internetverkeer door klanten en bedrijven. Innovatieve toepassingen zoals virtual reality, geconnecteerde en zelfrijdende wagens of chirurgie van op afstand vragen allemaal een zekere snelheid, kwaliteit en responsiviteit die alleen een zeer performant netwerk kan leveren. Telenet wil absoluut de motor zijn voor dergelijke innovaties en de bijhorende sociale en economische meerwaarde voor België.  Door het netwerk uit te breiden voor alle meer dan 3 miljoen aansluitbare huizen en bedrijven in Vlaanderen en Brussel, creëert Telenet de grootste GIGA-internetregio in Europa.

Internet is de motor voor digitale innovatie

Via de slimme deurbel kijken hoe de postbode een pakje achterlaat. Kinderen die op school in VR de gevaren van de dode hoek ‘real life’ ervaren. Thuis vanuit de zetel bloedwaarden doorsturen naar het ziekenhuis. De laatste nieuwe FIFA-game downloaden. Zowel gezinnen als bedrijven sturen steeds meer data over het internet. Jaarlijks stijgt het internetverkeer met 60%. De beelden die we versturen en bekijken worden zwaarder, en toepassingen zoals zelfrijdende auto’s, VR of chirurgie vanop afstand verwachten responsiviteit tot op de milliseconde. Een kwalitatief netwerk is een onontbeerlijke voedingsbodem voor digitale innovatie.

Vijf jaar geleden anticipeerde Telenet op deze evolutie met zijn investeringsproject ‘De Grote Netwerf’. Het bedrijf investeerde een half miljard euro om de internetsnelweg dubbel zo breed te maken. Daarvoor waren vijf jaar lang dagelijks 10 ploegen van 30 mensen op de been om meer dan 2 miljoen netwerkcomponenten te vervangen. Ze gingen langs in elke straat in Vlaanderen en Brussel waar het kabelnetwerk ligt. Het was de meest ingrijpende aanpassing van het netwerk in de geschiedenis van Telenet.

Heel Vlaanderen en Brussel: meer dan 3 miljoen huizen en bedrijven

Door deze grootschalige operatie is het netwerk klaar voor de groei aan data die de komende tientallen jaren verwacht wordt. Concreet kan Telenet vandaag al zijn klanten snelheden van 1 Gigabit per seconde (Gbps) aanbieden. Meer dan drie miljoen gezinnen, scholen, bedrijven, steden, winkels … kunnen hiervan gebruik maken. Telenet plaatst Vlaanderen en Brussel hiermee resoluut bovenaan de lijst van regio's met de beste digitale infrastructuur van Europa. De regio beantwoordt nu al aan de doelstellingen van het actieplan ‘Digitaal België’ waarin gesteld wordt dat “een internetsnelheid tot 1 Gbps verkrijgbaar moet zijn voor minstens de helft van de aansluitingen in ons land tegen 2020”.

John Porter, CEO Telenet: “Giga-netwerken zijn een wereldwijde trend. Waar wij ons absoluut in onderscheiden is dat we ons niet beperken tot enkele specifieke grootsteden, maar heel ons kabelnetwerk hebben aangepast. Van Middelkerke tot Achel, van Etterbeek tot Kalmthout: ons giga-netwerk is overal beschikbaar. Het was een gigantische onderneming maar we hebben ons ermee op de kaart gezet: dit netwerk is uniek in Europa. We lopen meer dan vijf jaar voor op de ‘Digitale Agenda’ en voldoen ook ruimschoots aan de meer ambitieuze plannen die België voorop heeft gesteld. We willen hiermee onze bijdrage leveren aan de digitale toekomst van Vlaanderen en Brussel. We geloven dat digitalisering onze manier van werken, ondernemen en samenleven fundamenteel zal veranderen. Alles is steeds meer digitaal geconnecteerd: huizen, bedrijven, steden, wagens … Dit vraagt topsnelheid, kwaliteit en responsiviteit die alleen een performant netwerk kan leveren. We zien voor ons dan ook een dubbele rol: een motor voor de digitale innovaties en bouwer van de bijbehorende infrastructuur.”

Van 100 tot 1000 Megabit per seconde: sneller internet voor dezelfde prijs

Door de afronding van het investeringsproject verdubbelt Telenet gemiddeld de snelheid van alle huidige internetproducten. Meer dan 1,2 miljoen klanten en bedrijven krijgen daardoor tussen vandaag en eind oktober voor dezelfde prijs aanzienlijk sneller internet. Klanten met een speedboost optie krijgen automatisch 1 gigabit per seconde. Zij surfen maar liefst tweeënhalve keer sneller dan voordien.

John Porter, CEO Telenet: “We blijven bij Telenet garant staan voor het snelste internet en bieden onze klanten een sterke digitale ruggengraat die onontbeerlijk is voor alle digitale toepassingen die ze steeds meer inzetten. De extra snelheid die we klanten geven zorgt ervoor dat iedereen tegelijkertijd, op steeds meer verschillende toestellen, steeds meer en steeds zwaardere toepassingen kan blijven gebruiken. Over enkele jaren zullen gigasnelheden de norm zijn. Kijk maar hoe we in 2010 Fibernet lanceerden, toen met topsnelheden van 100 Megabit per seconde. Vandaag is dat de minimumsnelheid die we aanbieden in ons goedkoopste product. Onze klanten surfen nu al op het internet van de toekomst.”

Bijlage – overzicht van de nieuwe producten en snelheden

Story image

Voor Telenet Business:

Buiten de nieuwe snelheden worden ook de huidige FLUO en WIGO Business bundels omgevormd tot KLIK

Story image

Infografiek: Evolutie surfsnelheden

Story image
Infografiek telenet_KiloMegaGiga_2025.pdf - 677 KB
Micha Berger en John Porter
Micha Berger en John Porter

 

 

 

 

 

Nieuws
Over Telenet BV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is een 100%-dochtervennootschap van Liberty Global. Liberty Global is één van 's werelds grootste geconvergeerde video-, breedband- en communicatiebedrijven, innoveert en versterkt mensen in zes landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be.

Op deze overviewpagina op de Streamz pressroom delen we de Streamz premières, de Streamz+ premières en de beeldenbank waarop alle visuals van alle series beschikbaar zijn.

Telenet newsroom: press.telenet.be

 

Telenet BV
Liersesteenweg 4
2800 Mechelen
BTW BE 0473.416.418
RPR Antwerpen, afd. Mechelen