Telenet en BASE vieren 500 dagen 5G!

Telenet en BASE vieren 500 dagen 5G!

Mechelen – donderdag 20 april 2023 – Welgeteld 500 dagen geleden lanceerde Telenet zijn 5G-netwerk in België. Bij BASE kunnen klanten die dat wensen nu sinds bijna een jaar de nieuwe technologie gebruiken. Voor Telenet en BASE is dit een gelegenheid om enkele interessante cijfers te delen over de evolutie van de netwerkdekking met 5G, de groei van het 5G-datagebruik en de penetratie van de met 5G compatibele smartphones bij hun klanten.

Netwerkdekking volgens plan

Telenet en BASE hebben hun 5G-net sinds zijn lancering in december 2021 geleidelijk aan uitgebouwd en zijn nu goed op weg om hun doelstellingen voor de dekking te bereiken.

Momenteel verzorgen meer dan 850 mobiele sites de 5G-dekking. Meer dan 260 gemeenten hebben nu al één of meer actieve 5G-masten op hun grondgebied. De grote meerderheid van de sites is in Vlaanderen geactiveerd, in en rond grote steden zoals Antwerpen, Gent, Genk, Leuven, Mechelen, Aalst, Hasselt, Kortrijk, Lokeren en ook in de kustzones.

5G heeft in deze steden al een indrukwekkend bereik – 55 % tot 80 % van de bevolking wordt gedekt. Ook de Belgische kust heeft een goede dekking met 5G, in sommige zones loopt ze al op tot bijna 85 %. Daarnaast krijgen de wegen tussen dichtbevolkte zones een bijzondere aandacht.

Focus op de grootste Vlaamse steden:

Story image

Focus op de zones van de Belgische kust met de beste dekking:

Story image

Als gevolg van de vertraging in de goedkeuring van de emissienormen voor elektromagnetische golven heeft Brussel nog geen 5G en is de dekking in Wallonië beperkt tot zones rond de luchthaven van Charleroi en delen van Bergen en Ath. De recente goedkeuring van de normen in Wallonië en Brussel zou Telenet en BASE in staat moeten stellen om daar heel binnenkort hun 5G-net uit te breiden.

Luk Bruynseels, Chief Product & Technology Officer van Telenet/BASE:
"Wij zijn erg blij met de vooruitgang van de uitbreiding van ons 5G-net in België. We hebben tegen 2025 een totale investering van ongeveer 300 miljoen euro in de uitrol van de technologie gepland. Alleen al dit jaar willen we het aantal sites op het grondgebied verdubbelen. Terwijl we ons aanvankelijk tot Vlaanderen moesten beperken, staan we nu op het punt om de uitrol in Wallonië en Brussel te starten. In die twee regio's zullen we eerst focussen op de zones waar de behoefte aan bijkomende capaciteit het grootst is. We verwachten nog altijd het grootste deel van onze investeringen in 5G tegen eind 2025 klaar te hebben".

Een stijging van ongeveer 50% per maand

Terwijl de dekking van het 5G-netwerk uitgebreid wordt, merken Telenet en BASE een aanhoudende toename van het gebruik van 5G-data door hun klanten. Het dagelijkse gebruik van 5G-data is afgelopen jaar met gemiddeld 50 % per maand gegroeid, tegenover 30% per maand voor 4G op hetzelfde moment na de lancering van die technologie. De 5G-technologie is nu goed voor ongeveer 4 % van het totale dataverkeer, tegenover 94 % voor 4G en minder dan 2 % voor 2G en 3G.

Luk Bruynseels, Chief Product & Technology Officer van Telenet/BASE:
"We zien een beduidende toename van het datagebruik op ons 5G netwerk, want meer en meer klanten profiteren van de voordelen van deze geavanceerde technologie zonder een hoger tarief te moeten betalen. 5G maakt hogere snelheden mogelijk, een snellere reactietijd en heeft meer capaciteit. Het is een nieuwe digitale ervaring en we willen zoveel mogelijk mensen ervan laten genieten."

Het succes van 5G compatibele telefoons

Tot slot kan het datagebruik op 5G niet groeien zonder compatibele smartphones. Telenet en BASE stellen dan ook een gestage groei vast van de penetratie van 5G-telefoons bij hun klanten. Naarmate meer met 5G compatibele toestellen op de markt komen, kiezen meer klanten ervoor, om van de grotere capaciteit van de 5G-technologie te kunnen profiteren.

Olivier Noppe, verantwoordelijke voor Hardware & Handsets bij Telenet/BASE:
"5G is nog niet het beslissende criterium voor de keuze van een smartphone, maar we zien wel een doorlopende stijging van het aantal 5G compatibele smartphones bij onze klanten. Meer en meer klanten kiezen immers smartphones van topklasse, omdat ze alle functionaliteiten willen. En dat zijn meestal smartphones met 5G. Momenteel is ongeveer 30 % van de smartphones die ons net gebruiken compatibel met 5G. Een jaar geleden was dat maar 22 %. Bovendien was ongeveer 85 % van de in maart 2023 verkochte smartphones 5G-compatibel, tegenover slechts 70 % in dezelfde maand van vorig jaar."
Story image

 

5G_Coverage_National-BASE-Colors_2.png 1 MB 5G_Coverage_National-TELENET-Colors_2.png 1 MB

 

 

Over Telenet BV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is een 100%-dochtervennootschap van Liberty Global. Liberty Global is één van 's werelds grootste geconvergeerde video-, breedband- en communicatiebedrijven, innoveert en versterkt mensen in zes landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be.

Op deze overviewpagina op de Streamz pressroom delen we de Streamz premières, de Streamz+ premières en de beeldenbank waarop alle visuals van alle series beschikbaar zijn.

Telenet newsroom: press.telenet.be

 

Telenet BV
Liersesteenweg 4
2800 Mechelen
BTW BE 0473.416.418
RPR Antwerpen, afd. Mechelen