Telenet en F24 blijven tot 2028 de beheerders van het openbare alarmeringssysteem BE-Alert

Telenet en F24 blijven tot 2028 de beheerders van het openbare alarmeringssysteem BE-Alert

Nationaal Crisiscentrum kiest na openbare aanbesteding voor totaaloplossing om burgers bij noodsituaties te alarmeren

Mechelen - 17 januari 2023 - Telecomoperator Telenet en de softwareleverancier F24 zullen ook de komende zes jaar het alarmeringssysteem van de Belgische overheid BE-Alert blijven beheren. Beide partijen hebben de openbare aanbesteding, die was uitgeschreven door de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken, gewonnen. Telenet en F24 hebben een totaaloplossing ontwikkeld die de gemeentebesturen en overheidsdiensten ontzorgt wanneer een noodbericht moet worden uitgestuurd. “We zijn heel tevreden dat we de samenwerking met het Nationaal Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken kunnen voortzetten”, zegt Geert Degezelle, vice-president van Telenet Business. “Door constant te innoveren, maken we BE-Alert steeds performanter, zoals bewezen tijdens de overstromingen in Wallonië, nu goed anderhalf jaar geleden en ook tijdens de covid-crisis. We tonen hiermee aan dat Telenet naast telecom en entertainment ook totaaloplossingen levert, met BE-Alert ten dienste van de overheid en de burgers”. 

BE-Alert is het alarmeringssysteem waarmee de overheid burgers kan verwittigen bij een noodsituatie. Dankzij het systeem kan een burgemeester, een gouverneur of de Minister van Binnenlandse Zaken een bericht uitsturen naar iedereen waarop de noodsituatie impact heeft. Zo kunnen inwoners op een snelle manier de nodige aanbevelingen krijgen, bv. ramen en deuren te sluiten bij een brand.   

Sinds de opstart van BE-Alert in 2016 is Telenet betrokken partij bij de ontwikkeling van het systeem. Het werkt daarvoor ook al geruime tijd samen met F24, een toonaangevende SaaS-leverancier (software-as-a-service) voor incident- en crisisbeheer, alarmering, openbare waarschuwing en bedrijfscommunicatie. F24 is een Duits bedrijf met hoofdkantoor in München. 

Schaalbare en betrouwbare oplossing voor zowel lokale als federale overheden 

In het verleden verliep de uitbating van BE-Alert via een consortium. Vandaag neemt Telenet zowel de infrastructuur (verbindingen, datalijnen) als de software (user interface) in handen. Telenet en partner F24 zijn erin geslaagd een betrouwbare en geïntegreerde totaaloplossing te ontwikkelen voor zowel de lokale als de federale overheden. Zo kunnen burgemeesters de bevolking veilig, snel en efficiënt waarschuwen bij noodsituaties.  

“We zijn heel tevreden dat we de samenwerking met het Nationaal Crisiscentrum kunnen voortzetten. Omdat we constant innoveren, maken we BE-Alert steeds performanter. De burgers snelle en betrouwbare informatie geven, vinden we heel belangrijk. Deze vernieuwde samenwerking toont aan dat Telenet totaaloplossingen biedt in verschillende domeinen. We willen ook in andere domeinen van de samenleving het verschil maken”, zegt Geert Degezelle, vice-president Telenet Business.
"We zijn blij om deze succesvolle samenwerking met Telenet voort te zetten en vooral dankbaar dat we zo'n belangrijke dienst aan de Belgische overheid en haar burgers kunnen leveren. In het verleden hebben we aangetoond dat onze oplossing in staat is efficiënte grootschalige alarmering te leveren. Ze is bovendien betrouwbaar tijdens zware noodgevallen - zoals de overstromingen in Wallonië in 2021”, aldus Benjamin Jansen, vice-president sales bij F24.

Story image

Meer dan 1 miljoen adressen geregistreerd 

Momenteel zijn er 1.145.588 adressen geregistreerd bij BE-Alert en is 89% van de Belgische steden en gemeenten ingeschreven op het systeem. Doel is om alle steden op termijn in te schrijven bij BE-Alert. 

Tijdens de overstromingen in juli 2021 in Wallonië is BE-Alert intensief gebruikt en werd de betrouwbaarheid bewezen.  Op 15 juli werden in minder dan 24 uur meer dan 1,7 miljoen locatiegebonden SMS-berichten verstuurd. 37 gemeenten hebben 60 waarschuwingscampagnes verstuurd en daarnaast 40 informatiecampagnes via het platform. 

Europese wetgeving 

Sinds juni 2022 verplicht artikel 110 van de European Electronic Communications Code (EECC) alle EU-landen om een openbaar waarschuwingssysteem te beheren dat tijdens een natuurramp of een door de mens veroorzaakte ramp geografisch gerichte noodoproepen kan versturen naar alle gebruikers van mobiele telefoons in het getroffen gebied. 

Stefan Coenjaerts Director Corporate Communications, Telenet
Stefanie Hauer VP Marketing & Communication, F24

 

Over F24 

F24 AG is Europa's toonaangevende SaaS-leverancier voor incident- en crisismanagement, alarmering en bedrijfscommunicatie. De oplossingen van F24 voor alarmering en crisismanagement ondersteunen bedrijven en organisaties over de hele wereld bij het efficiënt en succesvol beheren van incidenten, noodgevallen en crises. F24 biedt ook oplossingen voor de massacommunicatie van gevoelige inhoud in de bedrijfsomgeving. Het bedrijf telt meer dan 3000 klanten over de hele wereld. 

 

 

Over Telenet BV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is een 100%-dochtervennootschap van Liberty Global. Liberty Global is één van 's werelds grootste geconvergeerde video-, breedband- en communicatiebedrijven, innoveert en versterkt mensen in zes landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be.

Op deze overviewpagina op de Streamz pressroom delen we de Streamz premières, de Streamz+ premières en de beeldenbank waarop alle visuals van alle series beschikbaar zijn.

Telenet newsroom: press.telenet.be

 

Telenet BV
Liersesteenweg 4
2800 Mechelen
BTW BE 0473.416.418
RPR Antwerpen, afd. Mechelen