Telenet en Fluvius ondertekenen een niet-bindende overeenkomst voor de realisatie van 'het datanetwerk van de toekomst' in Vlaanderen.

Telenet en Fluvius ondertekenen een niet-bindende overeenkomst voor de realisatie van 'het datanetwerk van de toekomst' in Vlaanderen.

De bijgevoegde informatie betreft gereglementeerde informatie zoals gedefinieerd in het Koninklijk Besluit van 14 november 2007 betreffende de verplichtingen van emittenten van financiële instrumenten die zijn toegelaten tot de verhandeling op een gereglementeerde markt.

Mechelen, 28 oktober 2021 - Telenet BV, een dochtervennootschap van Telenet Group Holding NV ('Telenet' of de 'Vennootschap') (Euronext Brussels: TNET) en Fluvius System Operator ('Fluvius') hebben een niet-bindende intentieovereenkomst ondertekend voor de evolutie van hun hybride glasvezel-coax ('HFC') netwerkinfrastructuur in Vlaanderen. Met de ondertekening van deze niet-bindende overeenkomst zetten Telenet en Fluvius een volgende stap naar de realisatie van het 'datanetwerk van de toekomst', met inbegrip van de Fiber-To-The Home (FTTH) technologie. Dat netwerk van de toekomst zal volledig open zijn, ultraperformant, toegankelijk voor bedrijven en gezinnen in zowel stedelijke als landelijke gebieden, en zal met de laagst mogelijke kosten voor de samenleving worden gebouwd. De twee bedrijven zullen met dat doel samen een nieuw zelffinancierend infrastructuurbedrijf ('NetCo') oprichten waarin ze zowel hun bestaande HFC- en glasvezelactiva onderbrengen, als de toekomstig te ontwikkelen nieuwe glasvezelinfrastructuur. NetCo wil een netwerk met volledig open toegang exploiteren en verwacht van bij de start een hoge benutting dankzij de bestaande klantenrelaties van Telenet en het incrementele verkeer dat de wholesale partners genereren. Dit moet een partnership tussen meerdere partijen worden, met andere woorden, open voor verdere samenwerking met strategische en/of financiële partijen om dit ambitieuze 'datanetwerk van de toekomst' te ontwikkelen.

Vandaag exploiteert Telenet een eigen HFC-netwerk in ongeveer twee derde van het Vlaamse grondgebied en in delen van Brussel. ​ Fluvius is momenteel eigenaar van een eigen HFC-netwerk in het overige deel (een derde) van Vlaanderen. ​ Via een erfpacht overeenkomst die tot 2046 loopt, kan Telenet telecomdiensten aanbieden aan residentiële en zakelijke klanten op het netwerk van Fluvius en zo heel Vlaanderen en delen van Brussel bedienen.

Deze best in class snelle netwerken zijn al toonaangevend in Europa dankzij gerichte proactieve investeringen zoals De Grote Netwerf, die klanten overal in Vlaanderen toegang geeft tot downloadsnelheden voor data tot 1 gigabit per seconde. Telenet heeft in de voorbije jaren al een mix van HFC en glasvezel in zijn netwerkstrategie opgenomen. Om ook de toekomstige generaties de beste digitale ervaring aan te bieden, willen zowel Telenet als Fluvius geleidelijk aan meer glasvezel in hun bestaande netwerken invoeren. Glasvezel zal meer bepaald worden gebruikt voor de laatste kilometer, van de straat naar het gebouw van de klant, zodat een effectief Fiber-To-The-Home netwerk tot stand komt.

Het netwerk van de toekomst

Telenet en Fluvius delen de overtuiging dat de toegang van iedereen tot kwaliteitsvolle, snelle dataverbindingen cruciaal is voor het Vlaanderen van morgen. De 300 steden en gemeenten van Vlaanderen, allemaal indirecte aandeelhouders van Fluvius, beschouwen deze toegang als een maatschappelijke noodzaak. Zij staan volledig achter de ambitie van NetCo om de grote meerderheid van Vlaanderen glasvezelconnectiviteit aan te bieden. ​ In de andere delen van de Vlaamse regio zal NetCo op coax gebaseerde snelle internet connecties voorzien.

Om te verzekeren dat Vlaanderen in de volgende decennia een koploper blijft op vlak van connectiviteit, hebben de twee ondernemingen een niet-bindende intentieovereenkomst ondertekend die de grote lijnen van hun toekomstige netwerkstrategie uiteenzet. De laatste bindende overeenkomsten worden volgend voorjaar verwacht. Tot dan worden door beide partijen geen verdere verklaringen over hun samenwerking afgelegd.

Telenet en Fluvius zullen voor de uitrol van dit 'datanetwerk van de toekomst' in Vlaanderen samen een nieuw zelffinancierend infrastructuurbedrijf oprichten waarin ze zowel hun bestaande HFC- en glasvezelactiva onderbrengen, net zoals de toekomstig te ontwikkelen nieuwe glasvezelinfrastructuur.NetCo moet een partnership tussen meerdere partijen worden, met andere woorden, open voor verdere samenwerking met strategische en/of financiële partijen. NetCo zal een netwerk met open toegang en met niet-discriminerende voorwaarden uitbaten. NetCo verwacht van bij de start een hoog gebruik van het netwerk, dankzij de bestaande klantenrelaties van Telenet en het sterk toenemende (data)verkeer dat de wholesale partners genereren.

NetCo zal de expertise en knowhow van Telenet en Fluvius combineren. Gelet op het robuuste financiële profiel van NetCo na de oprichting en haar marktambities op lange termijn, zijn de aandeelhouders van NetCo ervan overtuigd dat dit gezamenlijke initiatief veel groeikansen zal scheppen.

Persbericht Fluvius - Telenet LOI - NED.pdf - 774 KB

 

Over Telenet BV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is een 100%-dochtervennootschap van Liberty Global. Liberty Global is één van 's werelds grootste geconvergeerde video-, breedband- en communicatiebedrijven, innoveert en versterkt mensen in zes landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be.

Op deze overviewpagina op de Streamz pressroom delen we de Streamz premières, de Streamz+ premières en de beeldenbank waarop alle visuals van alle series beschikbaar zijn.

Telenet newsroom: press.telenet.be

 

Telenet BV
Liersesteenweg 4
2800 Mechelen
BTW BE 0473.416.418
RPR Antwerpen, afd. Mechelen