Telenet introduceert Flow

Dinsdag 21 maart 2017 Telenet lanceert vandaag ‘Flow’. Hieronder groepeert het bedrijf alle technologieën die het implementeert om toestellen naadloos te laten samenwerken op verschillende netwerken. Onder andere toepassingen als ‘band steering’ en ‘airtime management’ zorgen ervoor dat het internetverkeer op alle toestellen, via een vaste lijn, wifi of het mobiele 3G of 4G netwerk, vlot doorstroomt.

Consumenten verwachten, bovenop een snelle internetverbinding, dat internet op al hun toestellen én op alle locaties naadloos werkt. Er komen almaar toestellen bij: zeventig procent van de Vlaamse huishoudens heeft ondertussen drie of meer mobiele toestellen in huis, en dertig procent heeft er minstens vier. Daarnaast gebruiken klanten deze ook op verschillende netwerken: wifi, bluetooth, 3G, 4G, … Daarbij wordt vaak niet stilgestaan bij stoorzenders in en rond hun huis, zoals strengere isolatienormen, waardoor wifi-signalen vaak moeilijk door muren en deuren geraken. Of het feit dat oude toestellen minder efficiënt omspringen met bandbreedte en daardoor “ file” veroorzaken voor andere apparaten.

Telenet implementeert diverse slimme technologieën in zijn netwerk, hardware en software om dergelijke problemen automatisch op te lossen. Deze technologieën werden al ingezet bij professionele situaties, zoals wifi in stadions. Het implementeren in toestellen bij de klant thuis is echter een nieuw gegeven. Het geheel van deze technologieën doopt Telenet vandaag ‘Flow’.

Micha Berger, CTO: “Met de communicatie rond Flow willen we klanten het verhaal ‘achter de technologie’ brengen. De verwachtingen liggen hoog: klanten willen niet alleen snel internet, maar ook altijd en overal naadloze connectiviteit. Bij Telenet streven we er voortdurend naar om deze verwachtingen in te lossen. Met Flow plakken we daar nu een concreet label op. Het is een ‘keurmerk’ dat de klant verzekert dat hij automatisch beschikt over innovatieve technologie die al zijn toestellen en netwerken vlot laat samenwerken, zonder dat hij zich moet bekommeren om ingewikkelde instellingen.”

Flow: een overzicht van de belangrijkste technologieën

‘Band steering’ berekent de beste route ‘Band steering’ is de techniek waarbij je modem automatisch je laptop, smartphone of ander toestel naar de meest geschikte frequentieband verwijst: 2,4Ghz of 5 GHz. Op welke band een toestel terecht komt, hangt in grote mate af van device tot device en van software tot software. Via band steering probeert Telenet in te grijpen in deze ambiguïteit om gericht toestellen op de meest geschikte route te zetten. Op deze manier geniet de gebruiker van een betere ervaring omdat hij als het ware op een extra rijbaan terecht komt waar het verkeer weer vlot doorstroomt.

Eerste testen met band steering bewezen dat meer dan 20% van de apparaten naar de 5GHz band overgezet worden, waardoor klanten tot wel 65% sneller surfen.

‘Airtime management’ zorgt voor eerlijke verdeling van de bandbreedte De snelheid van mobiele apparaten in huis wordt onder andere beïnvloed door het traagste Wifi toestel dat aanwezig is. Een trager apparaat heeft immers meer tijd nodig om dezelfde gegevens te versturen en te ontvangen. Apparaten die zich verder van de modem bevinden of oudere apparaten zullen daardoor de snelheid van andere toestellen beïnvloeden. Airtime Management (ook wel Airtime Fairness) zorgt ervoor dat de beschikbare bandbreedte over Wifi eerlijk verdeeld wordt tussen alle apparaten. Daardoor vormen tragere apparaten geen blokkade meer. Het zorgt er ook voor dat alle toestellen een constante snelheid behouden.

Extensible Authentication Protocol (EAP) kiest automatisch je netwerk Ook de Telenet Mobile-app is ‘Flow Tech’: dankzij de optie ‘automatisch Wifi-beheer’ moeten klanten slechts 1 keer in de app inloggen om automatisch om van Wifi thuis naar 3G of 4G of naar gratis Wi-Free in de buurt omgeschakeld te worden. Gekende privé-netwerken krijgen altijd voorrang. En ook in een tiental Europese landen, maakt het toestel automatisch verbinding met de wifi-netwerken van de lokale Telenet-partners. Dit is mogelijk door EAP (Extensible Authentication Protocol).

Eén wifi netwerk in heel het huis Ook de laatste versies van de Wifi-hardware zijn uitgerust met Flow Tech. De toepassing van ‘single SSID’ in de modem, Wifi powerline en het access point zorgt ervoor dat ze het wachtwoord en de netwerknaam van de modem overnemen en zo automatisch één Wifi netwerk vormen in heel het huis. Klanten hoeven ze gewoon in eender welk stopcontact te steken en hun toestel maakt automatisch verbinding.