Telenet investeert zwaar in Antwerpse kabelnetwerk

Telenet investeert zwaar in Antwerpse kabelnetwerk

De Grote Netwerf zorgt voor extra capaciteit en straffere Wifi, ook in het Sportpaleis

Donderdag 3 september 2015 — Telenet en Integan investeren de komende jaren stevig in het kabelnetwerk in Antwerpen. Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen, Koen Kennis, voorzitter van Integan en John Porter, CEO van Telenet, gaven vandaag het startschot van ‘De Grote Netwerf’ in Antwerpen. Door dit grootschalig investeringsproject zal het steeds toenemende internetverkeer vlot blijven doorstromen en zullen in de toekomst meer, snellere en betere digitale toepassingen mogelijk zijn. Bovendien komt er een straffer Wifi-netwerk op publieke plaatsen, zoals in het Sportpaleis en op de Groenplaats. Tot slot investeert Telenet ook in het kabelnetwerk bij klanten thuis. 

Inspelen op toekomstige digitale behoeften

Telenet investeert met “De Grote Netwerf” de komende vijf jaar in totaal 500 miljoen euro om het kabelnetwerk in Vlaanderen uit te breiden naar een Giga-netwerk. Dit netwerk kan op termijn breedbandsnelheden aan van minstens 1 gigabit per seconde, waardoor snellere toepassingen zoals videostreaming mogelijk zijn.

Vandaag is gestart met de werken in Antwerpen, waarbij tienduizenden versterkers en andere componenten in het vaste netwerk vervangen of aangepast worden. In de Bosmanslei werd vandaag de eerste versterker van het Antwerpse netwerk vervangen. Integan voert als eigenaar van het kabelnetwerk de werken in de Antwerpse regio uit. De volgende weken trekt De Grote Netwerf onder andere door wijken rond de Desguinlei, Lange Lozanastraat, Britselei, Frankrijklei, Lange Gasthuisstraat, Schuttershofstraat en Huidevetterstraat. De werken vinden plaats van maandag tot vrijdag, tussen half acht ‘s morgens en zes uur in de namiddag. Alle klanten worden tijdig op de hoogte gebracht.

“Dankzij deze investeringen kunnen we Antwerpen voorbereiden op het almaar toenemende dataverkeer. Zo spelen we in op de toekomstige digitale behoeften van particuliere gebruikers, het bedrijfsleven, en maatschappelijke sectoren zoals de overheid, het onderwijs en de zorg- en veiligheidssector”, zegt burgemeester Bart De Wever.

Door met Telenet te werken aan dit project, breiden we het kabelnetwerk in Vlaanderen als eerste operator in Europa, uit naar een Giga-netwerk. We zijn blij dat we kunnen bijdragen aan de digitale toekomst van Vlaanderen”, zegt Koen Kennis, voorzitter van Integan en Schepen voor Financiën, Mobiliteit, Toerisme, Binnengemeentelijke Decentralisatie en Middenstand in Antwerpen.


Uniekere concertervaringen met straffe wifi

En dat is nog niet alles wat De Grote Netwerf realiseert in Antwerpen. Telenet investeert niet alleen in het vaste kabelnetwerk in de straat, maar ook in wifi op publieke plaatsen en in het netwerk bij klanten thuis. Wie binnenkort in het Antwerpse Sportpaleis naar een optreden gaat, kan nog makkelijker uitpakken met concertfoto’s via Instagram, Twitter en Facebook. Telenet investeert in een straffer Wifi-netwerk in het Sportpaleis waardoor uploaden nu een pak sneller gaat, ook als dat met 20.000 concertbezoekers tegelijk gebeurt.

Ook op andere publieke plaatsen werkt Telenet aan een performant Wifi-netwerk. In de Stadsfeestzaal en in de Waagnatie is er ook draadloos internet voorzien. Daarnaast start Telenet dit najaar met het uitbouwen van een Wifi-netwerk in de Grand Bazaar en op de Groenplaats. Telenet-klanten surfen gratis op deze hotspots. Niet-Telenet klanten kunnen gedurende een beperkte periode gebruik maken van de gratis wifi.

Op bezoek bij klanten thuis met de Helemaal Mee Tournée

Om er voor te zorgen dat klanten ook thuis optimaal kunnen genieten van hun producten en diensten, is Telenet volop bezig met de ‘Helemaal Mee Tournée’. Hierbij wordt de installatie van klanten thuis nagekeken en geoptimaliseerd en krijgen ze uitleg over hoe ze onder andere inbegrepen diensten als Triiing, Yelo Play en Wifree kunnen benutten. De techniekers gingen al bij meer dan 60.000 klanten langs, waaronder zo’n 5000 Antwerpenaren. De komende drie jaar nodigt Telenet al zijn klanten proactief uit.

De grote netwerf

Isabelle Geeraerts Woordvoerster at Telenet