Telenet lanceert 5G in eerste regio’s rond Leuven, Antwerpen en de kust

Telenet lanceert 5G in eerste regio’s rond Leuven, Antwerpen en de kust


​Mechelen, 1 december 2021 – Telenet lanceert vanaf 6 december gradueel zijn mobiele 5G-netwerk. De eerste 5G-zones bevinden zich rond Leuven, Antwerpen en de kust.  Klanten met een 5G-smartphone en een ONE-, ONEup-, KLIK- en KING of KONG Business-abonnement kunnen als eersten de voordelen van deze nieuwe technologie ervaren. In de lente van 2022 volgen de andere mobiele producten van Telenet, Telenet Business en BASE. Het 5G-netwerk zal de komende jaren geleidelijk verder uitgebouwd worden. Tegen 2025 zou het hele mobiele netwerk van Telenet en BASE uitgebreid moeten zijn met 5G.

 

Mobiele snelheden evenaren vaste netwerk

5G-smartphones zitten in de lift: bijna de helft van de smartphones die in september 2021 verkocht werden, ondersteunt het 5G-signaal. Dat is 8 keer meer dan vorig jaar1. Nu steeds meer toestellen er klaar voor zijn, wordt de nieuwe generatie van mobiel internet voor consumenten relevanter. Telenet lanceert daarom vanaf 6 december 5G voor zijn tariefplannen ONE, ONEup, KLIK en KING en KONG Business.  

Deze klanten kunnen met een 5G-smartphone tot wel vijf keer sneller surfen in zones waar 5G actief is. Voor ONE worden de mobiele snelheden opgetrokken tot 150 Megabit per seconde, de andere abonnementen kunnen op 5G tot 1 Gigabit per seconde halen. De mobiele snelheden evenaren zo die van het vaste netwerk. Niet alleen de hogere snelheden maar ook de stabiliteit van 5G zal ervoor zorgen dat we toepassingen die we momenteel vooral thuis via wifi gebruiken zoals videobellen, online vergaderen, streaming of gaming, steeds vlotter onderweg inzetten.  

5G wordt zonder meerkost inbegrepen in deze tariefplannen. In het voorjaar van 2022 volgen de abonnementen van BASE en de overige tariefplannen van Telenet (WIGO, King & Kong en Telenet Mobile) en Telenet Business.   

 

Geleidelijke uitrol met versnelling in 2022

​Om 5G te lanceren zijn er verschillende voorbereidingen nodig.  Deze nieuwe technologie vereist nieuwe hardware en software in het besturingssysteem van het mobiele netwerk, gezien 5G helemaal anders werkt dan 3G of 4G. Maar ook de antennes op de zendmasten moeten vernieuwd worden. Telenet werkt hiervoor samen met respectievelijk het Finse Nokia en het Zweedse Ericsson. Deze ombouw van het netwerk vraagt significante investeringen, waardoor de uitrol geleidelijk gebeurt.  

In december is de 5G-dekking nog beperkt tot enkele zones rond Antwerpen, Leuven en de kust. In de loop van 2022 zal dit aanzienlijk uitgebreid worden naar de grote Vlaamse steden en langs de snelwegen. Tegen 2025 zou het hele mobiele netwerk van Telenet en BASE uitgerust moeten zijn met 5G. Deze uitrol zal steeds gebeuren volledig conform de bestaande normen voor elektromagnetische straling.     

 

Voorlopige spectrumlicentie

​Voor deze beginnende uitrol gebruikt Telenet de voorlopige spectrumlicentie die het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) in de zomer van 2020 toekende. Het gaat om spectrum dat tussen 3,6 GHz en 3,8 GHz ligt. Deze hoge frequentie heeft een korter bereik en is vooral geschikt om op specifieke plaatsen de capaciteit van het mobiele netwerk te verhogen. Dit betekent dus ook dat de 5G-dekking vaak nog beperkt zal zijn tot kleinere gebieden rond de zendmasten.  

Voor de volledige uitrol van 5G met de bijhorende voordelen van meer capaciteit en snelle reactietijden, is het wachten op de licentieveiling door de overheid. Deze is momenteel voorzien voor het tweede kwartaal van 2022. Om toch ook nu al sneller meer dekking te genereren, zal Telenet in afwachting van de veiling, op bepaalde locaties ook 4G-spectrum hergebruiken voor 5G.   

 

Micha Berger, Chief Technology Officer Telenet: “5G is een technologie die we vandaag ten volle moeten omarmen. Via 5G kunnen we onze samenleving hypergeconnecteerd maken, waardoor heel wat nieuwe toepassingen zullen ontstaan die mogelijk een antwoord kunnen bieden op problemen van vandaag. Ga even terug in de tijd: via 3G konden we onderweg vlot foto’s downloaden op onze smartphone en dankzij 4G kunnen we een reeks YouTube-video's of een serie probleemloos streamen en uitkijken. Via 5G gaat dat allemaal nog sneller kunnen. De stabiliteit en reactiesnelheid van 5G zal vooral opgemerkt worden bij toepassingen die een onmiddellijke respons of haarscherpe beelden vereisen zoals robotica in de gezondheidszorg, zelfrijdende auto’s, autonome drones, beveiligingscamera’s of virtual reality. We voerden hierrond al verschillende testen uit met steden en bedrijven. Nu willen we ook geleidelijk aan onze klanten de mogelijkheden van 5G laten ervaren.”

 

5G voor bedrijven

In de zakelijke markt zal 5G een katalysator zijn voor nieuwe diensten. Een technieker kan bijvoorbeeld dankzij een slimme bril en 5G in real time ondersteuning krijgen voor de reparatie waarmee hij bezig. Een bouwbedrijf kan in de werfcontainer via een stabiele en ultrasnelle verbinding met de architect in contact staan en grote bestanden en plannen vlot delen, … De concrete voordelen liggen daar in de hypersnelle reactietijden en de stabiliteit van de technologie. Het ontwikkelen van dergelijke nieuwe diensten vraagt nauwe samenwerking tussen verschillende sectoren.  De komende jaren zal dit aanbod van concrete 5G-toepassingen naar verwachting steeds meer groeien. Telenet Business zal zijn 5G-aanbod naar grotere bedrijfsklanten zoals ziekenhuizen, overheden, scholen of logistiek in het voorjaar van 2022 lanceren. Naast de tests die het nu uitvoert, zal Telenet Business blijven inzetten op de ontwikkeling van nieuwe toepassingen via samenwerkingen.  

 

 

Telenet persdienst (alleen voor journalisten)

 

 

 

Nieuws
Over Telenet BV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is een 100%-dochtervennootschap van Liberty Global. Liberty Global is één van 's werelds grootste geconvergeerde video-, breedband- en communicatiebedrijven, innoveert en versterkt mensen in zes landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be.

Op deze overviewpagina op de Streamz pressroom delen we de Streamz premières, de Streamz+ premières en de beeldenbank waarop alle visuals van alle series beschikbaar zijn.

Telenet newsroom: press.telenet.be

 

Telenet BV
Liersesteenweg 4
2800 Mechelen
BTW BE 0473.416.418
RPR Antwerpen, afd. Mechelen