Telenet/BASE schakelt vanaf september 2024 het 3G-signaal uit

Telenet/BASE schakelt vanaf september 2024 het 3G-signaal uit

15 september 2022 - Telenet/BASE kondigt aan dat het over twee jaar, vanaf september 2024, het 3G-signaal zal uitschakelen op zijn mobiele netwerk. ​ De overgrote meerderheid van de mobiele toestellen maakt momenteel al gebruik van de nieuwere 4G- of 5G-technologie om te bellen, mobiel te surfen en berichten te versturen. De frequenties van 3G zullen na de afschakeling benut worden om dit 4G- en 5G-netwerk nog sneller en stabieler te maken.

 

Oudere technologie efficiënter benutten

3G werd gelanceerd in België in 2004. Het was de opvolger van 2G en zorgde ervoor dat gebruikers voor het eerst buitenshuis konden internetten tegen hogere netwerksnelheid. Met de introductie van 4G en de huidige uitrol van 5G wordt het mobiele netwerk steeds sneller en performanter. Ook de toestellen worden aangepast aan deze nieuwste technologieën: het overgrote merendeel van de smartphones, tablets of andere toestellen op het Telenet/BASE netwerk is geschikt om gebruik te maken van het 4G of zelfs 5G signaal. Het aantal toestellen dat enkel werkt op 3G, is de afgelopen jaren fors gedaald en bedraagt momenteel nog maar 1% op het netwerk.

Deze performantere technologieën en toestellen zorgen ervoor toepassingen die veel bandbreedte vragen, zoals bijvoorbeeld videobellen, niet enkel thuis maar ook onderweg steeds meer gebruikt worden. ​ Het mobiele dataverbruik stijgt daardoor elk jaar met 30%. Door de netwerkcapaciteit van het oudere 3G-signaal vrij te maken en te benutten voor 4G en 5G, kan Telenet zijn klanten meer capaciteit, stabiliteit en hogere snelheden bieden. Om dezelfde redenen schakelen operatoren overal ter wereld deze oudere technologie stilaan uit, of hebben ze dit zelfs al gedaan.

 

Gefaseerde afschakeling

Bellen en internetten over 3G zal nog mogelijk zijn tot september 2024. Vanaf dan zal Telenet/ BASE deze technologie gefaseerd uitschakelen. Oude telefoons of tablets die geen 4G aankunnen, zullen het 2G-signaal gebruiken om connectie te maken. ​ Deze technologie zal nog langer ondersteund worden, tot minstens 2027.

Telenet en BASE zullen hun klanten ruim op tijd informeren over de afschakeling van het 3G-signaal. Klanten zullen een persoonlijke communicatie ontvangen en op de webpagina’s  www.telenet.be/3Gswitch of www.base.be/3Gswitch kunnen ze in de loop van 2023 praktische informatie terugvinden, onder andere een check om na te gaan of hun toestel al belt en surft via 4G.

 

 

 

 

Over Telenet BV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is een 100%-dochtervennootschap van Liberty Global. Liberty Global is één van 's werelds grootste geconvergeerde video-, breedband- en communicatiebedrijven, innoveert en versterkt mensen in zes landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be.

Op deze overviewpagina op de Streamz pressroom delen we de Streamz premières, de Streamz+ premières en de beeldenbank waarop alle visuals van alle series beschikbaar zijn.

Telenet newsroom: press.telenet.be

 

Telenet BV
Liersesteenweg 4
2800 Mechelen
BTW BE 0473.416.418
RPR Antwerpen, afd. Mechelen