#TelenetGO helpt je veiliger sexten met digitaal condoom

#TelenetGO helpt je veiliger sexten met digitaal condoom

Voorkom het ongewenst verspreiden van je naaktfoto met .comdom

Sexten: één op de drie Belgen heeft het al eens gedaan, en onder jongeren ligt dat cijfer zelfs nog hoger. Het versturen van seksueel getinte berichten is dus niet langer een niche-fenomeen, maar een relatief veel voorkomende component van moderne seksualiteitsbeleving. Toch gaat dat soms ook verkeerd, bijvoorbeeld wanneer een naaktfoto in verkeerde handen komt. Tweeëntwintig procent van de Belgen geeft dan ook aan veiliger te willen sexten, maar niet goed te weten welke maatregelen ze zouden kunnen treffen om zichzelf te beschermen. Telenet raadpleegde daarom de expertise van Child Focus en creëerde .comdom: een app die je foto’s helpt beveiligen tegen het ongewenst delen met derden.

Één op de drie Belgen heeft al eens een sext verstuurd

Sexten staat (nog) niet in de Van Dale, maar de term is de laatste jaren wel deel gaan uitmaken van onze woordenschat en onze seksualiteitsbeleving. Volgens een representatieve bevraging van 2000 Belgen, uitgevoerd door Dr. Mariek Vanden Abeele van Tilburg University in opdracht van Telenet, ziet vijfentwintig procent van de Belgen dit als een normale vorm van hedendaagse seksualiteit. Bij twintigers ligt dit cijfer met 36% zelfs nog hoger. Toch komt het fenomeen doorgaans negatief in de pers, bijvoorbeeld wanneer het gaat om sextortion (afpersing aan de hand van naaktfoto’s of filmpjes), bittere exen die wraak willen nemen door gevoelig beeldmateriaal online te gooien, of jongeren die onder druk gezet worden om een naaktfoto te delen.

Story image

Digitaal condoom beschermt je tegen misbruik van je naaktselfie

Bij offline seksualiteit is het simpel: gebruik een condoom, en je doet het veiliger. Maar hoe kan je nu precies veiliger sexten? Slimmer leren omgaan met digitale media is de centrale focus van het #TelenetGO project, en daarom ontwikkelde Telenet .comdom als digitaal alternatief voor het offline condoom. Kort samengevat werkt de app als volgt: je neemt een foto, en de app helpt je met het toevoegen van een filter die de gegevens van de ontvanger (naam, gsm-nummer, …) gebruikt als watermerk over jouw beeltenis. Deze filter kan zelfs door de ervaren Photoshop gebruiker niet zomaar verwijderd worden – of toch niet zonder de naaktfoto onherkenbaar te maken.

preview .comdom
preview .comdom

Child Focus: "we moeten ervoor zorgen dat beelden die in vertrouwen gedeeld worden niet verder verspreid raken"

Child Focus ziet duidelijk een nood aan meer tools zodat mensen zichzelf kunnen beschermen bij sexting. “Sexting is in wezen een normaal onderdeel van de seksuele ontwikkeling bij jongeren. Het wordt pas problematisch als deze beelden ongewenst gedeeld worden met derden, en dat gebeurt jammer genoeg vaker dan we zouden hopen.  In 2018 openden we bij Child Focus maar liefst 114 dossiers rond misgelopen sexting, en dat zijn dan nog enkel de zaken die tot bij ons komen. Bovendien zien we de leeftijden steeds dalen: vorige jaren ging het vaak om klachten van 13-15 jarigen, maar recent zelfs van 11 tot 15 jarigen. Zeker voor jongeren kan het enorme gevolgen hebben wanneer hun reputatie zodanig beschadigd wordt door iemand die ze vertrouwden. Daarom zetten we heel hard in op bewustmaking, opvoeding, communicatie en open gesprek met jongeren. Daarnaast juichen we elk initiatief toe dat mensen helpt veiliger aan sexting te doen.”

Ongewenst delen van naaktbeelden is strafbaar

Child Focus signaleert ook dat er, zeker bij jongeren, nog heel wat onwetendheid speelt rond het wettelijke kader waarop je je kan beroepen als je naaktfoto ongewenst gedeeld wordt met derden. "Sexting is helemaal ok als je je er zelf comfortabel bij voelt en beelden enkel deelt met mensen die je vertrouwt en waar je dus goede afspraken mee kan maken. Begin 2016 werd een specifiek artikel in de strafwet geïntroduceerd dat het zonder toestemming of buiten het medeweten tonen, toegankelijk maken of verspreiden van een beeld- of geluidsopname van een ontblote persoon of een persoon die een expliciete seksuele daad stelt strafbaar maakt, ook al heeft die persoon ingestemd met het maken van de opname (art. 371/1 Sw). Seksueel getinte foto’s van minderjarigen maken, verspreiden of doorsturen zonder hun toestemming is bovendien niet alleen een inbreuk op deze strafwet, maar ook het recht op privacy en het recht op afbeelding kunnen daardoor worden geschonden. Het is dus bijzonder belangrijk dat jongeren en volwassenen bewust worden gemaakt dat je geen intieme beelden van anderen mag verspreiden als zij daarvoor geen toestemming hebben gegeven. Wie toch met problemen geconfronteerd wordt, kan bij Child Focus terecht, desgewenst anoniem.” 

Story image

.comdom deel van digitaal welzijnsproject #TelenetGO

De lancering van .comdom kadert in het #TelenetGO project, waarmee Telenet investeert in digitaal welzijn en mensen wil helpen slimmer om te gaan met hun digitale media. Het project ging eerder deze herfst van start met responsabilisering over phubbing (tijdens sociale interactie met een ander afgeleid zijn door je smartphone). Telenet zet de lancering van .comdom kracht bij met het aanbieden van een reeks Smart Talks waar de microfoon wordt gegeven aan toonaangevende stemmen over hedendaagse seksualiteit. Sprekers zijn onder andere Jozefien Daelemans (opstarter van feministisch online magazine Charlie Mag), Dr. Joris Van Ouytsel (senior researcher aan UAntwerpen rond jongeren en sexting) en seksuoloog Wim Slabbinck. Deze talks zullen vanaf 25/11 aangeboden worden op het #TelenetGO platform (www.telenetgo.be) en in de TV-theek.

.comdom is vanaf 25/11 hier beschikbaar voor downloads via ​ www.comdom.be. De app is gratis en beschikbaar voor iedereen.

Smart Talks:

Jozefien Daelemans

De Charlie Mag redactrice vertelt vanuit haar perspectief als moeder van twee jonge tienerzoons over haar ervaring met het bespreekbaar maken van sexting, en het belang van je kinderen informeren over consent in seksualiteit.

Dr. Joris Van Ouytsel

In de talk van Dr. Van Ouytsel worden een aantal mythes rond sexting ontkracht en cijfers gedeeld rond wat sexting nu precies inhoudt, wie het doet, en waar de risico’s wel of niet liggen.

Wim Slabbinck

Seksuoloog Wim Slabbinck bespreekt hoe sexting zowel positieve als negatieve functies kan hebben in een relatie, en welke psychologische impact het heeft wanneer iemand je vertrouwen beschaamt door je naaktfoto te delen met derden.

Debat:

Jozefien Daelemans modereert een debat over de rol van sexting in de hedendaagse dating scene tussen Nel Broothaerts van Child Focus, Dr. Joris Van Ouytsel, Wim Slabbinck, en Julie Vranckx (schrijfster van (Over)leven op Tinder).

 

Nieuws
Over Telenet BV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is een 100%-dochtervennootschap van Liberty Global. Liberty Global is één van 's werelds grootste geconvergeerde video-, breedband- en communicatiebedrijven, innoveert en versterkt mensen in zes landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be.

Op deze overviewpagina op de Streamz pressroom delen we de Streamz premières, de Streamz+ premières en de beeldenbank waarop alle visuals van alle series beschikbaar zijn.

Telenet newsroom: press.telenet.be

 

Telenet BV
Liersesteenweg 4
2800 Mechelen
BTW BE 0473.416.418
RPR Antwerpen, afd. Mechelen