Veilig video streamen onderweg? Zo doe je dat!

Veilig video streamen onderweg? Zo doe je dat!

30% van de volwassenen bekijkt onderweg geen video via mobiele data uit schrik om zijn databundel te snel erdoor te jagen. Dat blijkt uit een onderzoek bij meer dan duizend Vlaamse ouders en jongeren, uitgevoerd door onderzoeksbureau Indiville in opdracht van Telenet [1]. Opvallend echter: een kwart van de volwassenen en 23% van de jongeren schatten hun dataverbruik fout in. Op het eind van de maand hebben ze gemiddeld nog de helft van hun bundel over. “Veel mensen weten niet wat er mogelijk is met hun databundel en surfen daarom met de rem op”, zegt Kristof Van Nuffel, verantwoordelijk voor de mobiele producten bij Telenet.

Meer dan 50% weet niet wat mogelijk is met hun databundel

Uit het onderzoek blijkt dat veel Vlaamse gezinnen met de rem op surfen omdat ze niet goed weten welke toepassingen veel of weinig data verbruiken. Zo weet liefst de helft van de gezinnen (53% volwassenen; 51% jongeren) niet wat er mogelijk is met 1 gigabyte: hoeveel ze kunnen instragrammen, hoe lang muziek of video streamen, ...  Een op vijf (21%) van de volwassenen maakt zich zorgen dat ze niet zullen toekomen met hun beschikbare data in de maand. Bij jongeren is dat zelfs 45%.

30% van de volwassenen bekijkt daarom onderweg geen video. 61% van de ouders verbiedt hun kinderen zelfs video te kijken op mobiele data. Om het dataverbruik te beperken, schakelen veel gezinnen dan ook zo snel mogelijk over op wifi. 61% van de volwassenen zegt dat te doen en 88% van de jongeren.

Met de rem op

“Uiteraard is het niet de bedoeling dat klanten zich inhouden en willen we dat iedereen zijn mobiele bundel volledig en zorgeloos kan gebruiken. Dat kan ook zonder een ongelimiteerd product te nemen. We zetten daarop in op verschillende manieren: met WIGO kan je simpelweg niet buiten bundel gaan en kunnen alle gezinsleden met een gerust hart surfen. We voegden voor verschillende producten ook Free G toe, waarbij verbruik van bepaalde apps waaronder Yelo TV niet meetelt in je datapot. Zo kan je zorgeloos televisiekijken onderweg, en hou je je data over voor ander gebruik. Daarnaast voorzien we via Mijn Telenet en de Telenet Mobile App verschillende instellingen die klanten kunnen personaliseren en waarmee ze hun verbruik en dat van hun gezinsleden kunnen monitoren en indien gewenst limiteren. Zeker voor de vakantie is het een aangewezen moment om deze instellingen nog eens goed na te gaan.” Kristof Vanhuffel, verantwoordelijk voor de mobiele producten bij Telenet.

63% heeft een waarschuwing geactiveerd

Uit het onderzoek blijkt dat 18% van de ouders zeker een keer per week de hoeveelheid verbruikte mobiele data van de kinderen controleert. Iets meer dan de helft (52%) zegt dat nooit te doen. Ongeveer de helft van de jongeren (47%) geeft aan zelf hun mobiel dataverbruik in de gaten te houden. 63% van de volwassenen zegt voor zichzelf een waarschuwing ingeschakeld te hebben om zijn verbruik te monitoren. 20% doet dit bovendien ook voor de partner en 9% voor de kinderen. 5% van de ondervraagden geeft aan niet te weten dat zo’n waarschuwing bestaat.  

Bepaalde waarschuwingen en blokkeringen staan standaard aan, maar klanten kunnen zelf ook nog veel extra instellingen beheren. Zo kunnen er voor onze mobiele producten King en Kong limieten ingesteld worden zodat er geen verbruik buiten bundel mogelijk is, of bepaal je zelf hoe hoog het extra bedrag maximum mag zijn. Je kan ook via e-mail of op een 2e mobiel nummer herinneringen krijgen van de abonnementen van je gezinsleden. Zo kan je makkelijk op de hoogte blijven van het verbruik van je kinderen.”

Wat verbruikt nu veel en wat niet?

© Klaartje Busselot
© Klaartje Busselot

Wat er kan met 1 gigabyte is afhankelijk van het toestel, of er via 3 of 4G gesurft wordt en de kwaliteit van de foto’s of filmpjes die de klant bekijkt. Beelden in lage resolutie verbruiken immers minder dan in de hoogst mogelijke kwaliteit. Enkele voorbeelden om een beter beeld te krijgen van wat veel verbruikt en wat niet:

  • Virtueel onbeperkt chatten via Messenger & WhatsApp, scrollen op Facebook en Twitter en het weerbericht checken
  • Meer dan 40 uur surfen
  • Meer dan 34.000 e-mails sturen 
  • 1.000 foto’s delen op Instagram en Facebook
  • 23 uur muziek of podcast streamen
  • 17 uur navigeren
  • 6 uur youtube kijken, of 90 filmpjes van 4 minuten
  • 4 uur facetimen of skypen
  • 4 uur Netflix of Play (More) streamen

Tips om zorgeloos je mobiel te gebruiken in binnen- en buitenland

Al onderstaande instellingen kunnen beheerd worden in Mijn Telenet of via de Telenet Mobile app.

 

[1] Onderzoeksbureau Indiville voerde het onderzoek online uit in opdracht van Telenet bij 723 meerderjarige Vlamingen in huishoudens van minstens twee personen en 307 jongeren tussen 12 en 17 jaar. De resultaten zijn representatief naar leeftijd en geslacht, de maximale steekproeffout bedraagt 3,64% bij de volwassenen en 5,59% bij jongeren.

 

Contact:

Ann Van Mullem
[email protected]
​+32 476 27 84 06

 

 

 

 

Nieuws BASE
Over Telenet BV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is een 100%-dochtervennootschap van Liberty Global. Liberty Global is één van 's werelds grootste geconvergeerde video-, breedband- en communicatiebedrijven, innoveert en versterkt mensen in zes landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be.

Op deze overviewpagina op de Streamz pressroom delen we de Streamz premières, de Streamz+ premières en de beeldenbank waarop alle visuals van alle series beschikbaar zijn.

Telenet newsroom: press.telenet.be

 

Telenet BV
Liersesteenweg 4
2800 Mechelen
BTW BE 0473.416.418
RPR Antwerpen, afd. Mechelen