Vlaanderen surft binnenkort op internet van de toekomst

Telenet reageert op stijgend dataverbruik met investeringen in sneller en sterker internet

Vrijdag 23 juni 2017 Thuis, op school, onderweg of op het werk: we surfen, skypen en streamen tientallen video’s op steeds meer schermen tegelijk. Technologieën volgen zich in sneltempo op, waardoor we ook steeds sneller en sterker internet nodig hebben. Telenet besliste tweeënhalf jaar geleden om op vijf jaar tijd 500 miljoen euro te investeren in de uitbreiding van zijn vaste kabelnetwerk. Vanaf 2019 zal Vlaanderen klaar zijn voor breedbandsnelheden tot 1 gigabit per seconde. Dat is vijf keer sneller dan vandaag. Ook het mobiele gsm-netwerk krijgt een stevige update, met als resultaat een nog betere capaciteit en een grotere dekking.

Het dataverkeer blijft toenemen: terwijl we in 2011 op het vaste netwerk tot 27 gigabyte (GB) per maand gebruikten, steeg dat in 2016 naar bijna 150 GB. Dat is een vervijfvoudiging op evenveel jaar tijd. Ook de gemiddelde snelheid waarmee we surfen, neemt aanzienlijk toe: de maximumsnelheden verviervoudigden, van 50 megabit per seconde (mbps) in 2011 naar 200 mbps in 2016.

Over twee jaar: gigasnelheden in Vlaanderen

Om ervoor te zorgen dat het netwerk klaar is voor de snelheden en volumes die in de toekomst verwacht worden, ondernam Telenet in 2014 actie. Sinds tweeënhalf jaar zijn er elke dag 280 technici aan het werk voor De Grote Netwerf, het investeringsproject waarbij Telenet op vijf jaar tijd, 500 miljoen voorziet om het netwerk uit te breiden. Dankzij die upgrade zullen tegen 2019 in heel Vlaanderen snelheden tot 1 gigabit per seconde mogelijk zijn – dat is vijf keer sneller dan de topsnelheden vandaag. De Grote Netwerf is vandaag halfweg en al meer dan 200 gemeenten kregen een update. De investering zal de bandbreedte en snelheidsgroei voor de komende tientallen jaren ruim kunnen opvangen en ook op lange termijn zal de klant thuis daardoor geen verschil voelen of hij via de coaxkabel of via glasvezel surft.

Bij nieuwe residentiële verkavelingen bekijkt Telenet wel waar het rendabel is om glasvezel tot aan de woning aan te leggen. Dit hangt van verschillende technische factoren af. In september start een proefproject met de eerste residentiële klanten. Voor hen verandert er niets, zij krijgen dezelfde producten en diensten als de andere Telenet-klanten.

35 keer meer mobiele data

Ook het mobiele dataverkeer in ons land is de afgelopen jaren spectaculair gestegen. Op het BASE-netwerk, dat Telenet vorig jaar overnam, wordt liefst 35 keer meer mobiele data verstuurd en ontvangen dan vijf jaar geleden. De gemiddelde klant haalt bijna 1 GB per maand, en dat zal volgens prognoses razendsnel stijgen. Videostreaming, virtual reality of augmented reality, noem maar op: het is ‘the next big thing’. Volgens onderzoek van Cisco zal liefst 78 procent van al het mobiele dataverkeer in 2021 uit video bestaan.

Een straffer gsm-netwerk

Om dit stijgende dataverbruik te blijven ondersteunen, investeert Telenet tussen 2016 en 2020, 250 miljoen euro in het mobiele netwerk. De mobiele sites krijgen een update door de radio-uitrusting te vervangen door stations van de nieuwste generatie. De capaciteit wordt zo versterkt en de dekking van 3G, 4G en 4,5G wordt groter. Daarnaast worden tegen 2020 tot duizend nieuwe mobiele sites gebouwd. Op dit moment zijn er al meer dan honderd nieuwe masten geplaatst en werden al bijna duizend masten geüpgraded. Tegen eind dit jaar zal al 80 procent van de upgrade aan het mobiele netwerk klaar zijn.

Isabelle Geeraerts Woordvoerster, Telenet
Over Telenet Group NV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is genoteerd op Euronext Brussel onder ticker symbool TNET. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be. Liberty Global - één van 's werelds grootste geconvergeerde video-, breedband- en communicatiebedrijven - innoveert en versterkt mensen in zes landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie. Liberty Global bezit een rechtstreeks belang van 57,9% in Telenet Group Holding SA/NV (exclusief eventuele eigen aandelen die deze laatste van tijd tot tijd in zijn bezit heeft).

Op deze overviewpagina op de Streamz pressroom delen we de Streamz premières, de Streamz+ premières en de beeldenbank waarop alle visuals van alle series beschikbaar zijn.

Telenet Group NV
Liersesteenweg 4
2800 Mechelen