VUB en N-Brussel lanceren de ‘DataBuzz’ om Brusselse scholieren te leren omgaan met AI en Big Data

VUB en N-Brussel lanceren de ‘DataBuzz’ om Brusselse scholieren te leren omgaan met AI en Big Data

Hightech data science bus onthuld op Atheneum Unesco Koekelberg

Dinsdag 23 april 2019 — Vandaag is in het Atheneum Unesco Koekelberg onder veel belangstelling van leraars en leerlingen de ‘DataBuzz’ onthuld. Dat gebeurde met een gezamenlijke druk op een knop van Brussels minister en collegevoorzitter van N-Brussel Guy Vanhengel, VUB-rector Caroline Pauwels en imec-CEO Luc Van den hove. De DataBuzz is een volledig elektrische bus uitgerust met state-of-the-art digitale tools zoals touchscreens, tablets, wearables en verschillende sensoren. Het initiatief van de imec-onderzoeksgroep SMIT aan de VUB en N-Brussel moet Brusselse scholieren van 10 tot 18 jaar via speelse en interactieve workshops wegwijs maken in de wondere wereld van data en AI.

“Datageletterdheid is een cruciale skill om deel te nemen en mee te bouwen aan de maatschappij van morgen,” aldus Vanhengel bij de onthulling. “Met de DataBuzz dragen we bij tot de digitale inclusie, door Brusselse scholen en dus ook jongeren uit heel verschillende sociale achtergronden de kans te geven met de allerlaatste technologieën rond concrete dataprojecten te werken.”  

Dat ‘bijdragen’ mag letterlijk genomen worden: N-Brussel sponsort het initiatief met nagenoeg een half miljoen euro, “De DataBuzz zet Brussel ook op de kaart wat smart education betreft,” zegt directeur Pieter Ballon van de imec-onderzoeksgroep SMIT aan de VUB. “De tools waarmee hij is uitgerust, zullen ons inzicht geven in het leergedrag van leerlingen, en in hoeverre dat wordt beïnvloed door de leeromgeving. Dit zal helpen om ons onderwijs persoonlijker en doeltreffender te maken.” 

Escape game
Dat het volgen van een workshop in de DataBuzz naast doeltreffend ook gewoon leuk is, was te merken aan het enthousiasme waarmee een  groep schoolkinderen voor de gelegenheid deelnam aan ‘Escape the DataBuzz’: een game waarbij ze uit de bus dienden te ontsnappen door op een veilige manier om te gaan met persoonlijke gegevens. 

De DataBuzz kan op de site databuzz.be door Brusselse scholen worden aangevraagd voor een bezoek vanaf volgend schooljaar. Om zo goed mogelijk gebruik te maken van de bus, kunnen die kiezen uit een ruim aanbod aan interactieve workshops voor leerlingen vanaf de 3de graad lager onderwijs tot en met de 3de graad secundair onderwijs. Rond elke workshop wordt ook een duidelijk lesplan voorzien.

‘Escape the DataBuzz’ is er daar trouwens één van. Andere workshops focussen op thema’s zoals smartphonegebruik, data in de pers, data-visualisatie, slimme omgevingen en ‘quantified self’ of ‘hoe meet en interpreteer je data over jezelf’. Voorafgaand aan een workshop krijgen de leerkrachten een DataBuzzbundel met aanbevelingen om de workshops zo goed mogelijk voor te bereiden en af te ronden. Tijdens de workshops zelf worden ze bijgestaan door deskundige begeleiders. De workshops werden ontwikkeld door de imec-onderzoeksgroep SMIT aan de VUB, in samenwerking met onder meer Mediawijs, imec, VRT, MICT imec-UGent, VUB AI-lab en OCB. “Door onze medewerking aan het project zet de VUB haar rol als belangrijke Brusselse maatschappelijke actor nog sterker in de verf,” zegt Caroline Pauwels. Sinds haar aantreden als rector van de Vrije Universiteit Brussel staat het aanhalen van de banden tussen stad en universiteit hoog op haar agenda. “We zijn blij om met de DataBuzz  jongeren mee te helpen voorbereiden op de nieuwe complexe realiteit van AI en Big Data.” 

“Imec doet onderzoek naar smart education binnen het Edulab, een initiatief van ITEC, een onderzoeksgroep van imec en KU Leuven in Kortrijk, in samenwerking met VUB en de UGent. In een “labosetting” onderzoeken we hoe technologie kan bijdragen om leren-op-maat efficiënter te maken,” zegt Luc Van den hove, CEO van imec. “Met de DataBuzz willen we dat onderzoek naar de scholen brengen: van een labosetting naar een living lab, en ook actief bijdragen tot de kennis en AI geletterdheid van leerlingen.”

De leverancier van de DataBuzz is Keolis. De vervoersmaatschappij is erin geslaagd een traditionele stadsbus om te bouwen tot het mobiele educatielab dat de DataBuzz nu is. Andere partners van de DataBuzz zijn onder meer Mediawijs (Kenniscentrum Mediawijsheid), BILD (Brussels Innovation for Learning and Diversity), Gluon (Platform for Art, Science and Technology) en Telenet, dat ervoor zorgt dat de bus steeds geconnecteerd is.

Scholen geïnteresseerd in de DataBuzz vinden meer info op www.databuzz.be, waar ze de bus ook zullen kunnen reserveren.


Contact:

Prof. Dr. Pieter Ballon
​Directeur SMIT
[email protected]

Prof. Dr. Wendy Van den Broeck
​Hoofd Living Lab cluster SMIT
[email protected]
​+32 (0)2 629 10 59

Neena Singh
​Stafmedewerker
[email protected]
​+32 (0)2 629 10 58
​+32 (0)472 47 02 24

Over Telenet BV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is een 100%-dochtervennootschap van Liberty Global. Liberty Global is één van 's werelds grootste geconvergeerde video-, breedband- en communicatiebedrijven, innoveert en versterkt mensen in zes landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be.

Op deze overviewpagina op de Streamz pressroom delen we de Streamz premières, de Streamz+ premières en de beeldenbank waarop alle visuals van alle series beschikbaar zijn.

Telenet newsroom: press.telenet.be

 

Telenet BV
Liersesteenweg 4
2800 Mechelen
BTW BE 0473.416.418
RPR Antwerpen, afd. Mechelen