DOK: “Veel clubartsen worden onderbetaald”

DOK: “Veel clubartsen worden onderbetaald”

In een nieuw interviewprogramma brengt voetbalkenner Bart Raes de rol van clubartsen, kinesisten en een psychologe in beeld. De eerste aflevering van DOK zoomt vooral in op de unieke vertrouwensband van het medisch clubpersoneel, maar ook op haar moeilijke positie bij mogelijke belangenconflicten tussen speler en clubbestuur. ‘We moeten onzichtbaar, maar altijd aanspreekbaar zijn’, zo drukt David Bombeke, medisch coördinator van Club Brugge het onder meer uit.

In een sobere setting richt Bart Raes al zijn aandacht op een select kransje aan clubartsen en kinesisten, stuk voor stuk Europees topniveau op vlak van sportgeneeskunde. Dokters Kristof Sas, Geert Declerq, Johan Bellemans en Chris Goossens leggen uit waarom ze sportdokter zijn geworden. Voor de ene berustte die keuze op toeval, voor de andere zat er een duidelijke passie en ambitie achter. “Voor mij waren de sportpagina’s de enige bladzijden in de gazet die ik las, de rest was gewoon aanvulling”, zo laat Goossens, de dok met de langste staat van dienst in het Belgisch voetbal en het wielrennen, zich onder meer ontvallen.

Het beroep werd niet bij elke generatie sportdokter op dezelfde manier ingevuld. “Destijds stelde dat niets voor. Ik ben eigenlijk in nauwelijks 1 jaar opgeleid.”, aldus Chris Goossens. In die tijd was sportgeneeskunde nog sterk gelieerd aan het bevorderen van de prestaties, iets wat intussen gelukkig veranderd is. ​ Ook de omkadering is er sterk op vooruit gegaan. “Ik herinner me dat ik destijds nog sokken gewassen heb in de badkuip, gewoon omdat er niemand anders was om dat te doen”, zo getuigt Fabienne Van de Steene, al 27 jaar kine bij de Red Flames.

Met de professionalisering van de voetbalsport, stegen ook de verwachtingen ten aanzien van het medisch personeel. Dat moet vaak meerdere heren dienen: vertrouwenspersoon zijn voor spelers, maar tegelijk ook professioneel advies verlenen aan bestuur en trainer van de club. Die driehoek arts-sporter-trainer blijkt in de praktijk erg broos te zijn.Medisch personeel wordt vanuit haar persoonlijke band met de spelers al eens gevraagd om bepaalde info niet te delen met de clubleiding, bijvoorbeeld om de speelkansen te vrijwaren. En dat is niet goed volgens dokter Johan Bellemans, hoofdarts bij het BOIC: “Het achterhouden van dergelijke informatie zorgt er voor dat de blessurelast in het voetbal buitenproportioneel hoog ligt. Bij ons is totale openheid in de communicatie de enige optie…”

Bellemans vindt het systeem van de betaalde clubartsen dan ook nefast, want als arts moet je volgens hem altijd onafhankelijk kunnen oordelen, los van de clubbelangen. ​ KRC Genk-arts Stijn Indeherberge vindt dan weer dat clubartsen net onderbetaald worden.

“Advies bij transfers en professionele begeleiding door een goeie medische staf bespaart je zelfs 2 spelers in je kern”, zegt Indeherberge

Maar de job van dok blijkt er vooral ook eentje te zijn van passie en mooie menselijke vriendschappen. Dokters zijn vaak biechtvaders die ook het gezin achter de spelers leren kennen. In goede en kwade dagen. Zo vertelt Indeherberge openhartig over zijn vriendschap met het gezin van Thomas Buffel en het pijnlijke afscheid van diens echtgenote ten gevolge van kanker. Of komen we te weten dat Bruno Vanhecke nog steeds contact heeft met Cercle-doelman Miguel Van Damme ondanks het feit dat Bruno intussen voor een andere club actief is.

Deze en andere vaak pakkende verhalen leert u kennen in de eerste aflevering van Dok.

DOK Aflevering 1 -  vanaf vrijdag 19 november 2021 om 23u00, 6 weken lang te zien op Play Sports Open gratis voor alle Telenet TV-klanten op kanaal 11

Story image
Story image

 

Entertainment
Over Telenet BV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is een 100%-dochtervennootschap van Liberty Global. Liberty Global is één van 's werelds grootste geconvergeerde video-, breedband- en communicatiebedrijven, innoveert en versterkt mensen in zes landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be.

Op deze overviewpagina op de Streamz pressroom delen we de Streamz premières, de Streamz+ premières en de beeldenbank waarop alle visuals van alle series beschikbaar zijn.

Telenet newsroom: press.telenet.be

 

Telenet BV
Liersesteenweg 4
2800 Mechelen
BTW BE 0473.416.418
RPR Antwerpen, afd. Mechelen