DUIVELSWEG “C’était scandaleux, c’était arrangé!”

DUIVELSWEG “C’était scandaleux, c’était arrangé!”

De vierde aflevering van Duivelsweg blikt terug op de Wereldbeker van 1994 in de Verenigde Staten. De Duivels onder leiding van Paul Van Himst lopen er tal van ontgoochelingen op, met de niet toegekende penalty van scheidsrechter Röthlisberger als triest hoogtepunt. Duivelsweg pikt gewezen Rode Duivels Philippe Albert, Alex Czerniatynski en Rudi Smidts op en graaft samen met hen in de geschiedenis van dit WK.

De eerste bij wie de retrobus van Duivelsweg dit keer halt houdt, is Philippe Albert. Albert was als tiener fan van Anderlecht en beleefde er als supporter nog de hoogdagen met galamatchen tegen Real Madrid of het Barcelona van Diego Maradona. Toen hij op 25-jarige leeftijd de transfer maakte van KV Mechelen naar paars-wit, was dat dan ook een droom die werkelijkheid werd. Albert ontpopte zich tot een beenharde verdediger wat hem de bijnaam ‘Beenhouwer/Houthakker van Bouillon’ opleverde. Wanneer Philippe Albert in de spelersbus de beelden van zijn keiharde tackle in de voorbereidingsmatch tegen Hongarije bekijkt, krijgt hij zelf kippenvel: ‘dit moet altijd rood zijn…’ 

Op het WK neemt de genaturaliseerde Josip Weber een hoofdrol op zich. Kort voor het WK was de Cercle-spits Belg geworden wat de speelkansen van heel wat andere aanvallers op het WK hypothekeerde. Een van hen was Alex Czerniatynski, zelf zoon van een Poolse vader. Czernia, ook wel de meest onvoorspelbare spits uit de vaderlandse voetbalgeschiedenis genoemd, zal welgeteld een kwartier speeltijd krijgen op het WK in Amerika waar België een aarzelende start neemt met een 1-0 zege tegen Marokko. 

Het voetbal brengt Czernia en zijn halsoverkop gevluchte papa later heel wat familiegeluk wanneer de broer van zijn vader Alex herkent als hij aan de aftrap verschijnt van België-Argentinië, de openingsmatch van het WK 1982 in Spanje. Voor een Europese wedstrijd van Anderlecht in Tbilisi zoekt de oom Alex op in de lobby van het spelershotel en ontmoeten ze elkaar voor het eerst. De vader van Alex en zijn oom bellen urenlang met een elkaar, maar tot een echte familiereünie komt het jammer genoeg niet. Alex’ vader sterft vooraleer ze elkaar terugzien.

De tweede match van de Duivels doet het beste beloven voor de rest van het WK. De Rode Duivels blikken het Nederlandse sterrenelftal met Bergkamp en Koeman in. Het doelpunt is van de voet van… Philippe Albert. Die dag zit ook ene Kevin Keegan in de tribune, de Engelse manager die Albert naar Newcastle zou halen waar hij zou uitgroeien tot een waar clubicoon. ‘Elke keer ik er terug kwam, werd ik er op een staande ovatie onthaald. Zoiets vergeet je nooit.’

België kan de focus jammer genoeg niet aanhouden. Er ontstaat deining rond Josip Weber die in een reportage op het strand van uitvalsbasis Daytona laat vallen dat hij zich buitengesloten voelt. De Duivels verliezen hun derde match tegen Saoedi-Arabië, worden geen groepswinnaar en komen daardoor in de achtste finale uit tegen WK-favoriet Duitsland.

Volgens Rudi Smidts, Antwerp-monument en de derde Rode Duivel die wordt opgepikt in deze Duivelsweg, maakte de lange verplaatsing in de States tussen de laatste groepswedstrijd en de match tegen Duitsland de speelomstandigheden er niet makkelijker op. ‘Door de lange vliegreizen tussen de matchen werd ons te weinig recuperatietijd gegund. Bovendien hadden de Duitsers met Klinsmann en Völler twee sluwe wereldspitsen in hun rangen.’’

In die match tegen Völler en co is het net een fout op de doorgebroken Weber die voor een van de meest besproken voetbalfases uit de Belgische voetbalgeschiedenis zorgt. De Zwitserse scheidsrechter Kurt Röthlisbergeroordeelt dat het geen penalty is, waardoor België op een 3-2 blijft hangen en de Wereldbeker moet verlaten.

‘C’était scandaleux, c’était arrangé!’, zo roept Albert nog steeds verontwaardigd.

Hij moest tegengehouden worden door zijn ploegmaats, anders had de ref in de klappen gedeeld. En misschien had hij het gelijk wel aan zijn kant, want Röthlisbergerwerd later levenslang geschorst wegens omkoping. Maar de Rode Duivels kochten er niets mee: hun goed gestarte Wereldbeker in Amerika kent een vroegtijdig einde.

DUIVELSWEG Aflevering 4 -  vrijdag 1 oktober 2021 om 22u30 op Play Sports Open gratis voor alle Telenet TV-klanten op kanaal 11

 

Entertainment
Over Telenet BV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is een 100%-dochtervennootschap van Liberty Global. Liberty Global is één van 's werelds grootste geconvergeerde video-, breedband- en communicatiebedrijven, innoveert en versterkt mensen in zes landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be.

Op deze overviewpagina op de Streamz pressroom delen we de Streamz premières, de Streamz+ premières en de beeldenbank waarop alle visuals van alle series beschikbaar zijn.

Telenet newsroom: press.telenet.be

 

Telenet BV
Liersesteenweg 4
2800 Mechelen
BTW BE 0473.416.418
RPR Antwerpen, afd. Mechelen