DUIVELSWEG: “Het is het mooiste wat mij ooit is overkomen…”

DUIVELSWEG: “Het is het mooiste wat mij ooit is overkomen…”

Samen met Nico Claesen, Danny Veyt en Stéphane Demol blikt Eric Goens in deze vijfde aflevering van Duivelsweg terug op het WK 1986 in Mexico. Het begon slecht met een nederlaag tegen Mexico, maar eindigde in schoonheid met een vierde plaats. En met vriendschappen voor het leven.

Antwerp Dynamite, zo wordt Nico Claesen op de Bosuil genoemd nadat hij aan de basis lag van het ‘wonder van Vitosha’, de legendarische overwinning van Antwerp tegen Vitosha Sofia. De Bosuil is ook de plek waar de bus van Duivelsweg Claesen oppikt. Claesen stond bekend om zijn explosiviteit, zijn bezetenheid voor het voetbal. Nooit liet hij los en dat verwachtte hij ook van anderen. “Misschien is het die over-mijn-lijk-mentaliteit bij sommige spelers die we in Mexico voor een stuk gemist hebben.”

Het is de tijd van wetenschappelijke en medische begeleiding en dus gaan de Duivels eerst op hoogtestage in Zwitserland. Niet helemaal het ding van Claesen die zich wat wegstopt in de Zwitserse bergen. “Ik had eigenlijk maar ¼ stage achter de rug.” Het is op die hoogtestage dat Danny Veyt zich ontpopt tot entertainer van de groep. Veyt, speler bij Waregem en pas als allerlaatste aan de beurt wanneer de selectie via een TV-show wordt bekend gemaakt, vermaakt er de Rode Duivels met zijn beste goocheltrucs.

De conditie zit goed als de Duivels naar Mexico vertrekken, wat van de sfeer niet kan gezegd worden. Er duiken spanningen op tussen de jonge, aanstormende generatie en de anciens in de selectie wat ontaardt in een openlijk conflict met René Vandereycken. Het mag dan ook niet verwonderen dat het tijdens de eerste match al fout loopt. België verliest met 2-1 van Mexico. “Er stond geen ploeg, die dag”, zegt Claesen die tijdens de rit de match herbekijkt. Tijdens de verloren wedstrijd valt Erwin Vandenbergh uit, waardoor Nico Claesen de volgende wedstrijden volop zijn kans krijgt.

De tweede groepsmatch tegen Irak wordt dan wel met 2-1 gewonnen, maar het spelpeil van de Duivels blijft ondermaats. Bondscoach Guy Thys haalt dan de bezem door de ploeg en met onder meer een knap doelpunt van ‘magiër’ Danny Veyt spelen de Belgen 2-2 gelijk tegen Paraguay. Net voldoende om als beste derde door te stoten naar de volgende ronde, waar de Sovjet-Unie wachtte. “De Russen waren op dat moment de beste ploeg van het tornooi. Ik had al mijn valies gemaakt om de volgende dag naar huis te gaan”, zegt Stéphane Demol, de derde Duivel bij wie Eric Goens deze aflevering op bezoek gaat. Demol kende een blitzcarrière bij Anderlecht en mocht op z’n twintigste mee naar Mexico. Hij maakte furore, maar koos later te snel voor het snelle geld en buitenlandse avonturen en haalde misschien niet alles uit zijn loopbaan.

Talent betekent ook kunnen volhouden als de passie vermindert. Misschien heb ik te rap opgegeven…”

Wat er ook van zij, het is Stéphane Demol die samen met Claesen de Duivels in de verlengingen naar de kwartfinales trapt in een van de mooiste interlands ooit: België - Sovjet-Unie. Het wordt 4-3 en bondscoach Guy Thys bedankt de spelers door hun vrouwen uit te nodigen. Niet veel later arriveert de ‘seksbus’ en is het groot feest, al grijpen de bondsverantwoordelijken op een bepaald ogenblik in om de focus te behouden op de match in de kwartfinale tegen Spanje.

Ook de Spanjaarden gaan voor de bijl na de verlossende penalty van Leo Van Der Elst. Het land is in extase: België speelt tegen het Argentinië van Maradona voor een plek in de finale. ​ Die match gaat het mis. Tot tweemaal toe vlagt de Portugese lijnrechter Da Silva onterecht voor buitenspel. Het zorgt nog steeds voor woede bij Danny Veyt. “Wat staat die pummel daar nu met zijn vlag te zwaaien?” De Duivels verliezen uiteindelijk met 2-0, met twee goals van jawel, Maradona. ​ Ook de troostfinale tegen Frankrijk kunnen ze niet winnen. België wordt vierde.

Story image

Maar de voetbalgekte in het thuisland is er niet minder om. In lange rijen staan supporters langs de weg tussen Zaventem en de Brusselse Grote Markt waar de menigte de ploeg toejuicht. “Het is het mooiste wat mij ooit is overkomen”, zo eindigt Danny Veyt, iets wat ook Stéphane Demol deemoedig moet toegeven.

DUIVELSWEG Aflevering 5 -  vrijdag 8 oktober 2021 om 22u40 op Play Sports Open gratis voor alle Telenet TV-klanten op kanaal 11

De vorige afleveringen van Duivelsweg zijn ook beschikbaar in de Telenet TV-theek

 

 

Entertainment
Over Telenet BV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is een 100%-dochtervennootschap van Liberty Global. Liberty Global is één van 's werelds grootste geconvergeerde video-, breedband- en communicatiebedrijven, innoveert en versterkt mensen in zes landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be.

Op deze overviewpagina op de Streamz pressroom delen we de Streamz premières, de Streamz+ premières en de beeldenbank waarop alle visuals van alle series beschikbaar zijn.

Telenet newsroom: press.telenet.be

 

Telenet BV
Liersesteenweg 4
2800 Mechelen
BTW BE 0473.416.418
RPR Antwerpen, afd. Mechelen