DUIVELSWEG “We winnen als team en verliezen als team…”

DUIVELSWEG “We winnen als team en verliezen als team…”

Euro 2000 gaat de geschiedenis in als het eerste EK-tornooi waarop het organiserend land de tweede ronde niet bereikt. Dat lot is jammer genoeg de Rode Duivels beschoren. Duivelsweg blikt in de zesde aflevering terug op het rampzalige tornooi met Luc Nilis, Filip De Wilde en Lorenzo Staelens.

Bij het veld van FC Halveweg Zonhoven, dat is waar de retro spelersbus van Duivelsweg stopt bij het begin van de zesde aflevering. Het is de plek waar Luc Nilis ooit leerde voetballen vooraleer een internationale carrière hem naar Anderlecht, PSV Eindhoven en Aston Villa leidde. Aan die loopbaan kwam in zijn derde wedstrijd voor Aston Villa een abrupt einde door een noodlottige botsing met zware beenbreuk tot gevolg. Nilis belandde in en diep zwart gat en vocht jaren tegen een gokverslaving.

De man met de wonderlijke traptechniek speelde met twee doelpunten een hoofdrol in de twee barragewedstrijden tegen Ierland die België uiteindelijk een ticket bezorgden voor het WK ‘98 dat ook uitdraaide op een flop. Het WK ’98 moest zijn afscheid worden bij de Duivels, maar hij liet zich door kersvers bondscoach Robert Waseige overhalen om terug te komen bij de nationale ploeg. “Een foute keuze, dat had ik niet mogen doen. De Duivels speelden te ver van doel af, dat was niet mijn type voetbal. In de voorbereiding op Euro 2000 heb ik dan ook nooit het goede gevoel gehad.”

Nilis staat dan ook niet aan de aftrap van de eerste match die de Belgen spelen op Euro 2000. Tegen Zweden winnen de Duivels met 2-1, al werpt de flater van doelman Filip De Wilde bij het tegendoelpunt toch een kleine schaduw over zijnmatch. De keeper die lange tijd Michel Preud’homme voor zich moest dulden als nationale doelman, is de tweede gast die wordt opgepikt met de bus. Dat gebeurt niet toevallig aan het Astridpark in Brussel. Nilis en De Wilde trainden en speelden er lange tijd samen bij RSC Anderlecht.

“Euro 2000 is zo’n tornooi waarop er elke match wel iets fout liep. Aan mijn toewijding zal het niet gelegen hebben. Soms verscheen ik zelfs overgeconcentreerd aan de match”, zo zegt De Wilde. “We wisten dat we Filip met rust moesten laten voor de wedstrijd, hij speelde de match vooraf al volledig in zijn hoofd”, zo vult Nilis aan.

Ook bij de tweede wedstrijd op dit EK staat Nilis niet aan de aftrap. De Belgen spelen een aantrekkelijke en degelijke match tegen Italië, maar moeten uiteindelijk met 2-0 de duimen leggen. Geen man overboord, zo lijkt, de Duivels hebben in hun laatste groepswedstrijd tegen Turkije genoeg aan een gelijkspel om zich te plaatsen voor de volgende ronde.

“Niemand hield er ooit rekening mee dat het fout kon lopen”

zo stelt Lorenzo Staelens, derde gast in deze aflevering, de toenmalige kapitein die de Belgische defensie leidde tegen de Turken.

En toch loopt het die dag fout. Door een aarzeling van Staelens en De Wilde op een hoge bal kopt Hakan Sükür uit het niets de Turken op voorsprong. Diezelfde Sükür verdubbelt iets later de score en tot overmaat van ramp pakt De Wilde nog rood wanneer hij een doorgebroken Turk torpedeert. Eric Deflandre moet nog even in doel staan, maar het kalf is dan al lang verdronken. België is uitgeschakeld en druipt in eigen land roemloos af.

DUIVELSWEG Aflevering 6 -  vrijdag 15 oktober 2021 om 22u30 op Play Sports Open gratis voor alle Telenet TV-klanten op kanaal 11

De vorige afleveringen van Duivelsweg zijn ook beschikbaar in de Telenet TV-theek

 

 

 

Entertainment
Over Telenet BV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is een 100%-dochtervennootschap van Liberty Global. Liberty Global is één van 's werelds grootste geconvergeerde video-, breedband- en communicatiebedrijven, innoveert en versterkt mensen in zes landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be.

Op deze overviewpagina op de Streamz pressroom delen we de Streamz premières, de Streamz+ premières en de beeldenbank waarop alle visuals van alle series beschikbaar zijn.

Telenet newsroom: press.telenet.be

 

Telenet BV
Liersesteenweg 4
2800 Mechelen
BTW BE 0473.416.418
RPR Antwerpen, afd. Mechelen