Gloednieuw infrastructuurbedrijf Wyre start met aanleg netwerk van de toekomst
- Primeur: eerste glasvezelverbinding met een adres/huishouden in Mechelen
- Wyre ‘verglaast’ 78% van Vlaanderen en delen van Brussel en Wallonië: bulk van het werk klaar tegen 2029
Mechelen, 3 juli 2023. Vandaag heeft Wyre de eerste glasvezel verbonden met een adres in Mechelen. Dat gebeurde door Micha Berger, CEO van Wyre en titelvoerend burgemeester van Mechelen, Bart Somers. Samen “patchten” zij een bestaande fiber verbinding met een huishouden in Mechelen. Het nieuwe infrastructuurbedrijf startte vandaag met zijn activiteiten en bouwt verder op de bestaande netwerken van Telenet en Fluvius, die al voor 90% uit glasvezel bestaan. Door het nieuwe partnership tussen Telenet en Fluvius kan nu ook de laatste fase van start gaan om de glasvezel door te trekken tot in de huizen en bedrijven. Wyre heeft de ambitie om tegen 2029 het grootste deel van het glasvezelnetwerk zelf al te hebben aangelegd. Om ook de eerder rurale gebieden zonder glasvezel hetzelfde futureproof internet te bieden, voorziet Wyre daar een upgrade van het bestaande Hybrid Fiber Coax (HFC) netwerk.
Na de closing van de transactie tussen Telenet en Fluvius, op 1 juli 2023, waarbij Wyre juridisch eigenaar werd van de bestaande netwerken van beide partijen, neemt het nieuwe infrastructuurbedrijf een vliegende start. En krijgt de stad Mechelen een primeur: vandaag werd de eerste glasvezelkabel van Wyre verbonden met een huishouden.
“Dat Wyre voor zijn nieuwe thuisbasis Mechelen kiest om een eerste verbinding te maken tussen glasvezel en een huishouden is positief nieuws. Dataverkeer speelt een steeds belangrijkere rol in het dagelijkse leven van zowel bedrijven als privépersonen. Mechelen is en blijft de plek voor duurzame technologische innovatie.” - Bart Somers, Burgemeester van Mechelen
Daarmee is ook de eerste stap gezet in de uitrol van het netwerk van de toekomst. Klanten op het netwerk van Wyre kunnen op dit moment al gebruik maken van een netwerk dat data verzendt aan 1 Gigabit per seconde (Gbps). Met het netwerk van de toekomst wordt dat op termijn zelfs 10 Gbps. Een groot voordeel van fiber is dat de bandbreedte zo goed als onbeperkt is. Fiber gebruikt licht om data te transporteren. Dat zorgt voor een supersnelle verbinding zonder vertragingen. Iets wat bijvoorbeeld online gamers of bedrijven die zware databestanden moeten versturen sterk zullen appreciëren.
“We gebruiken met z’n allen steeds meer data, denk maar aan wat we thuis allemaal via ons internet doen: thuiswerk, domotica, streamen, online bankieren en gaming. En ook de digitale transformatie in de rest van de maatschappij vereist een datanetwerk zonder limieten. De afgelopen jaren werd fors geïnvesteerd in een performant netwerk dat nu al voor 90% over glasvezel loopt. Wyre zet nu de laatste stap voor het netwerk van de toekomst. Dat is trouwens een open netwerk. We zijn al zeker dat twee grote operatoren, Telenet en Orange, gebruik zullen maken van ons netwerk. Maar op termijn is er ruimte voor nieuwe samenwerkingen.” - Micha Berger, CEO van Wyre
Glasvezel langs 100.000 woningen in 2023
Vandaag heeft Wyre al een footprint met 120.000 “homes ducted”1, Dit stemt overeen met bijna 800 km en betekent dat er op verschillende plaatsen in Vlaanderen al infrastructuur klaarligt om zonder de straten open te breken toch glasvezel in wachtbuizen te blazen. Nog voor het einde van het jaar wil Wyre een glasvezelnetwerk klaar hebben om 100.000 “homes passed”2 aan te sluiten. Het bedrijf start vandaag in Mechelen en is intussen ook in gesprek met verschillende steden en gemeenten waar Wyre de komende maanden glasvezel zal uitrollen in de straat. De hele aanleg van een eigen glasvezelnetwerk gaat gepaard met een investering van maximaal 2 miljard euro. Providers zullen dan fiberproducten en diensten kunnen aanbieden tot aan alle zgn. “homes connected”3. Maar het is aan de klanten van de operatoren om te beslissen of ze al dan niet willen overstappen.
Wyre wil tegen 2029 rond 70% van de huishoudens in Vlaanderen en delen van Brussel en Wallonië aansluitbaar maken op glasvezelkabel. Tegen 2038 zal 78% van Vlaanderen en delen van Brussel verglaasd zijn. Voor gebieden waar de aanleg van glasvezel erg kostinefficiënt is, blijft Wyre het bestaande HFC-netwerk verbeteren via de introductie van de nieuwste kabelstandaarden (zoals Docsis 4,0), die op termijn ook fibersnelheden tot 10 Gbps toelaten.
Het verschil met andere telecom aanbieders, die nu ook glasvezel uitrollen, is dat operatoren die gebruik gaan maken van het netwerk van Wyre dankzij de combinatie van fiber en een HFC-netwerk iedereen in Vlaanderen veel sneller het beste netwerk kunnen aanbieden met vandaag overal al minstens 1 Gbps. Daarbij hoeft niemand geforceerd afgesloten te worden van netwerken die te oud of niet meer te upgraden zijn.
Op dit moment heeft Wyre groothandelscontracten met Telenet en Orange Belgium om internetproducten te commercialiseren. Beide bedrijven zullen later bekend maken wanneer en tegen welke voorwaarden zij deze diensten zullen lanceren. Wyre blijft ook open staan voor andere operatoren om op basis van commerciële groothandelsovereenkomsten toegang te verlenen tot zijn netwerk.
Over Wyre
Wyre bouwt het netwerk van de toekomst. Dat doet door het bestaande netwerk te versterken en tegelijk de resterende 10% van het glasvezelnetwerk tot in de huizen van de mensen aan te leggen. Op die manier garandeert Wyre de beste connectiviteit voor iedereen, met internetsnelheden tot 10 Gbps. Alle telecomoperatoren kunnen gebruik maken van het Wyre netwerk om zo Vlaanderen, en delen van Brussel en Wallonië klaar te stomen voor de digitale toekomst.
1 Homes ducted: huizen waarlangs infrastructuur loopt waarin glasvezel kan worden aangelegd zonder dat er hiervoor nog werken in de straat moeten gebeuren.
2 Homes passed: huizen waarlangs infrastructuur loopt waarin effectief al glasvezel is aangebracht. Om aangesloten te worden op het netwerk is enkel nog de verbinding tot het huis nodig (via de gevel of ondergronds).
3 Homes connected: huizen waarlangs de infrastructuur loopt waarin de glasvezel is aangebracht en waar ook de connectie tot in het huis al is aangelegd.