Telenet test samen met de stad Leuven, KU Leuven en imec breeddekkend 5G-netwerk uit
- 17 zendmasten zorgen voor 5G-netwerk dat de volledige stad Leuven dekt
- Politie van Leuven zet samen met Telenet mobiele camera’s via 5G in tegen overlast
- KU Leuven test mogelijkheden 5G uit voor eigen infrastructuur en voor veldonderzoek
- Imec en Telenet zetten samen in op verder onderzoek rond 5G
Telenet test samen met de stad Leuven, KU Leuven en imec de concrete mogelijkheden van 5G uit. De telecomoperator installeerde via een tijdelijke licentie zeventien 5G-zendmasten op verschillende plaatsen in Leuven. Onder meer de politie van Leuven test de technologie al actief uit: om onder meer sluikstorters te betrappen, zet ze samen met Telenet mobiele camera’s met haarscherpe beelden in. Telenet wil via de verschillende proefprojecten de mogelijkheden van 5G in kaart brengen.
Haarscherpe camerabeelden van sluikstorters permanent doorsturen naar de controlekamer van de politie, studenten die wateronderzoek doen op plaatsen zonder bekabeld netwerk en real time data willen capteren of bezoekers op een groot openluchtevenement een perfecte WiFi-verbinding geven. Het zijn maar enkele concrete projecten die Telenet op dit moment samen met de stad Leuven, de politie en de KU Leuven uittest.
5G-netwerk voor overheid en bedrijven
Telenet installeerde samen met het stadsbestuur en imec zeventien zendmasten om een breeddekkend 5G-netwerk uit te rollen in Leuven. De masten bevinden zich onder meer rond de imec-site, de KU Leuven-campus voor ingenieursstudenten, de site rond De Hoorn aan de Vaart en het bedrijvenpark in Haasrode. Voorlopig gaat het om privé-5G-netwerken waardoor de consument in Leuven zelf nog geen 5G op zijn nieuwe smartphone zal kunnen gebruiken.
Micha Berger, Chief Technology Officer Telenet: “5G haalt op zijn piek een snelheid die twintig à dertig keer hoger ligt dan 4G, en is ook betrouwbaarder. Op een 5G-verbinding zit slechts een milliseconde vertraging. De mogelijkheden zijn dus legio. Als bedrijf willen we maximaal inspelen op wat overheden, organisaties en bedrijven nodig hebben. Daarom testen we nu de concrete mogelijkheden uit. Het gaat hier voorlopig om privé-5G-netwerken waardoor de consument nog geen 5G op zijn scherm van z’n nieuwste smartphone zal zien staan. Zodra Telenet een commercieel aanbod uitrolt, kost het uiteraard geen grote inspanning om 5G aan de Leuvenaars te bieden, gezien het netwerk er al is.”
Mohamed Ridouani, burgemeester van Leuven: “De uitrol van deze innovatieve technologie is opnieuw een mooi voorbeeld van samenwerking in Leuven. Het geeft ons de mogelijkheid om onze stad verder uit te bouwen als Smart City en samen oplossingen te vinden die de mobiliteit en veiligheid in onze stad kunnen ondersteunen. Ook onze ondernemers zullen op termijn gebruik kunnen maken van de vele mogelijkheden van dit netwerk. Zo werken we samen elke dag aan een betere stad voor iedereen.”
5G in de strijd tegen overlast
De politie van Leuven test alvast de voordelen van het supersnelle en draadloze 5G-netwerk uit. Ze installeerde samen met Telenet camera’s in het park De Bruul die gebruikt worden tegen sluikstorters en tegen andere vormen van overlast. De camera’s zijn verbonden met het 5G-netwerk van Telenet. De politie kan ze daardoor makkelijk verplaatsen en flexibel inzetten, want ze hoeven niet verbonden te zijn met een vaste netwerk. De haarscherpe en heldere beelden doorsturen, gaat ontzettend snel. Door de hoge resolutie kan de politie overtreders nog makkelijker identificeren.
Commissaris Marc Vranckx, woordvoerder Politie Leuven: “We hebben in Leuven heel wat ervaring met vaste camerabewaking. We hebben echter niet overal een vast netwerk voorhanden om snel en permanent camerabeelden te maken van hoge kwaliteit. We daagden Telenet uit om te bewijzen dat 5G in zo’n situaties een volwaardig alternatief kan zijn. Dat blijkt het geval te zijn: de beelden komen haarscherp onze controlekamer binnen. In vergelijking met 4G hoeven we dus niet in te boeten op kwaliteit. Bovendien kunnen we de camera’s permanent bekijken.”
Telenet biedt al enkele jaren aan bedrijven en overheden via zijn SecuriQam-concept slimme en mobiele camera’s via 4G of WiFi aan. Die worden ingezet voor evenementen of om bijvoorbeeld sluikstorten, diefstal of vandalisme tegen te gaan of mobiliteitsproblemen aan te pakken. Vanaf volgend jaar zal het SecuriQam ook – waar beschikbaar - via 5G commercieel uitrollen.
Testprojecten met KU Leuven
Ook tussen Telenet en de KU Leuven lopen er enkele testprojecten. KU Leuven beschikt over een privaat glasvezelnetwerk, waarop het merendeel van haar gebouwen is aangesloten, maar voor een aantal studentenresidenties geldt dat niet. Die zijn voorlopig verbonden via straalverbinding of radioverbinding tussen twee antennes, waardoor stoorzenders en weersomstandigheden een impact kunnen hebben op de snelheid van het internet. KU Leuven wil de 5G-technologie in de toekomst ook inzetten om nieuwe gebouwen of gebouwen die gerenoveerd worden tijdelijk aan te sluiten op het netwerk.
De universiteit gelooft ook in de voordelen van 5G voor veldopstellingen voor onderzoek op plaatsen waar geen bekabeld netwerk mogelijk is. En het wil de technologie ook inzetten om WiFi ter beschikking te stellen op grote openluchtevenementen.
ir. Herman Moons, KU Leuven - ICTS: “5G kan niet alleen voordelig zijn voor onze eigen infrastructuur als alternatief voor straalverbindingen, maar ook onze onderzoekers kunnen er baat bij hebben. Denk aan onderzoek op moeilijk bereikbare locaties: bv. wateronderzoek in de vrije natuur, of veldonderzoek in afgelegen boomgaarden zonder bekabeld netwerk. Via een mobiele 5G-kit zouden ze makkelijk ter plaatse rechtstreeks data kunnen capteren en in real-time doorsturen naar het onderzoekslabo. De Proof of Concepts die we nu ontwikkelen zijn zeer interessant om kennis op te bouwen voor KU Leuven met betrekking tot 5G-technologie.”
Onderzoek in de pijplijn
Telenet werkt ten slotte als telecompartner mee aan een reeks onderzoeken bij imec, want 5G kan in heel uiteenlopende activiteiten en sectoren worden toegepast. Denk maar aan de logistieke sector, robotica, gezondheidszorg, virtual reality, het tracken en tracen van kostbare materialen of mobiliteit. Dankzij de lage latency of ultrakorte reactiesnelheid kan 5G processen op een betrouwbare manier automatiseren.
Zo heeft project ‘5G Blueprint’ als doel vrachtwagens zonder chauffeur vanop een afstand te besturen in een corridor die loopt tussen de logistieke centra van Antwerpen en Rotterdam. In dit Europese project waar meerdere Europese telecomoperatoren bij betrokken zijn, is Telenet de enige Belgische operator die onderzoekt op welke plaatsen er 5G-dekking moet zijn om een veilige en efficiënte mobiliteit te kunnen garanderen.
En in het project ‘Live-G’ onderzoeken Telenet en imec (samen met onder andere facilitair bedrijf Videohouse en het Leuvense bedrijf THEOplayer) hoe 5G een rol kan spelen tijdens de captatie en het live doorsturen van beelden van een sportwedstrijd.