Ook Vlaamse series populair bij bingewatchers

Bingewatchers lusten 'De Dag'

Bingewatching, meerdere afleveringen van een serie na elkaar bekijken, is internationaal al enkele jaren een fenomeen. Vlaanderen heeft de boot niet gemist en bingt er ook stevig op los. Straffer nog, het kijkgedrag van de Play en Play More kijkers van de laatste drie jaar toont aan dat de Vlaamse series helemaal niet moeten onderdoen voor internationaal gerenommeerde reeksen als 'Game of Thrones' en 'The Walking Dead'. De gloednieuwe Vlaamse Telenet-reeks 'De Dag' bevestigt deze trend.

Story image

 

Vlaanderen boven

Marathonkijken – bingewatchen op zijn Vlaams – zit de laatste jaren serieus in de lift in Vlaanderen. Vooral internationale series worden in snelheid verslonden, maar Vlaamse content moet helemaal niet onderdoen voor het buitenlandse geweld. Het kijkgedrag van de Play en Play More kijker, die zowel over een uitgebreid Vlaams als internationaal serie-aanbod beschikt, toont aan dat de Vlaamse seriekijker opvallend vaak en steeds sneller voor toppers uit eigen land kiest. De laatste drie jaar verdubbelde het aandeel van Vlaamse series van 22% naar 41%.

 De prestigieuze tv-reeks 'Chaussée d’Amour' werd beter bekeken dan 'Game of Thrones' of 'The Walking Dead' en prijkt op de eerste plaats. De klassieker 'FC De Kampioenen' nestelt zich voor 'The Walking Dead' op een tweede plek en 'Gent West' klopt 'Game of Thrones' voor plaats vier. Het glamoureuze moordmysterie 'Revenge' sluit de top zes.

"Bingewatching betekent niet noodzakelijk dat we ook meer TV kijken dan vroeger, maar we kijken wel veel gerichter en selectiever. Het feit dat vooral Vlaamse series hoog scoren, is daarbij geen verrassing. De Vlaming is al langer verzot op Vlaamse fictie en het succes van Vlaamse series in het buitenland toont alleen maar aan dat onze Vlaamse fictie effectief van hoge kwaliteit is." - Prof.dr. Wendy Van den Broeck, imec-smit, Vrije Universiteit Brussel.

Story image

 

Marathonkijken

'Chaussée d’Amour', 'Gent West', 'Amigo’s', 'It’s Showtime' en 'Crimi Clowns' – de eerste 5 Vlaamse series die in Vlaanderen in preview – en in bingemodel - werden aangeboden in Play en Play More – tonen een duidelijke trend aan in het kijkgedrag: de Vlaamse seriekijker houdt het niet langer bij één aflevering per dag. Zo goed als iedereen kijkt twee of meer afleveringen van één van deze Vlaamse series na elkaar. Bijna 90% van de kijkers kijkt minstens drie afleveringen na elkaar. Vier afleveringen of meer na elkaar worden bekeken door bijna 70% en net 50% verslindt vijf afleveringen of meer na elkaar. Eénmaal twee afleveringen gezien, is de kijker ‘hooked’ en kijkt liefst 72% de volledige serie uit. Meer dan 50% kijkt deze Vlaamse series zelfs binnen de week uit.

'De Dag', de nieuwe Telenet-reeks van Jonas Geirnaert en Julie Mahieu, speelt in op de huidige bingewatch-tijden en doet je met zijn inhoudelijke invalshoeken, cliffhangers en vertelstructuur automatisch snakken naar een nieuwe aflevering. De eerste cijfers tonen aan dat ook 'De Dag' volop wordt gebinged. 78% van de kijkers verslond in de eerste week 5 of meer afleveringen na elkaar.

"Het bingewatchen beantwoordt ook aan onze natuurlijke nieuwsgierigheid. Afleveringen van series eindigen nog steeds met een cliffhanger, maar we moeten niet langer een week wachten op de volgende aflevering. Dat maakt het natuurlijk heel verleidelijk om te blijven kijken." - Prof.dr. Wendy Van den Broeck, imec-smit, Vrije Universiteit Brussel.

"Cijfers wijzen al langer uit dat de Vlaming verknocht is aan content van eigen bodem. Door deze ook in bingemodus aan te bieden, blijkt dat kijkers geen onderscheid maken tussen internationale of Vlaamse content: ze willen meer dan ooit kunnen kijken wat ze willen, waar en hoe ze willen. Vanuit Telenet zullen we dan ook blijven kijken naar mogelijkheden om Vlaamse reeksen op deze manier aan te bieden aan onze klanten. Experimenteren met deze kijkmogelijkheden biedt niet alleen de kijker wat hij wil, maar kan ook zorgen voor zuurstof in het lokale media-ecosysteem." Ils Neuts – VP Entertainment Telenet.

De 12 afleveringen van ‘De Dag' zijn integraal beschikbaar op Play en Play More van Telenet. 

Entertainment
Over Telenet Group NV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is genoteerd op Euronext Brussel onder ticker symbool TNET. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be. Liberty Global - één van 's werelds grootste geconvergeerde video-, breedband- en communicatiebedrijven - innoveert en versterkt mensen in zes landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie. Liberty Global bezit een rechtstreeks belang van 57,9% in Telenet Group Holding SA/NV (exclusief eventuele eigen aandelen die deze laatste van tijd tot tijd in zijn bezit heeft).

De newsroom van BASE vind je via press.base.be

Telenet Group NV
Liersesteenweg 4
2800 Mechelen