Telenet Business wint raamovereenkomst Belnet voor WAN-connectiviteit federale overheidsdiensten

Telenet Business wint raamovereenkomst Belnet voor WAN-connectiviteit federale overheidsdiensten

WAN-connectiviteit tussen overheidsdiensten wordt eenvoudiger

Mechelen, 14 maart 2023 - Telenet Business gaat de WAN-connectiviteit verzorgen tussen alle federale overheidsdiensten die zijn aangesloten bij Belnet. Dat heeft Telenet vandaag aangekondigd nu de plaatsingsprocedure afgerond is. Belnet is het nationaal onderzoeks- en onderwijsnetwerk dat specifieke IT-diensten en connectiviteit levert aan federale (FOD’s/POD’s) en lokale overheden, universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen. Het is een 5-jarig contract dat Telenet via een overheidsopdracht heeft binnengehaald. Telenet Business, onderdeel van Telenet en gespecialiseerd in zakelijke telecom- en ICT-oplossingen, zal op termijn tot potentieel 1200 fysieke locaties waar federale overheidsdiensten gevestigd zijn, met elkaar en het Belnet-netwerk gaan connecteren. Deze raamovereenkomst heeft een waarde van maximaal 73 miljoen euro.

Onderzoekscentra, hogescholen, universiteiten, ziekenhuizen en culturele instellingen kunnen al meer dan 30 jaar rekenen op de dienstverlening van Belnet, het nationale onderzoeks- en onderwijsnetwerk dat de ontwikkeling van de kennis- en informatiemaatschappij moet stimuleren. Reeds meer dan 20 jaar bedient Belnet ook alle federale overheidsdiensten (zoals de FOD Economie, FOD Justitie, FOD Binnenlandse Zaken etc.). Dankzij de nieuwe raamovereenkomst zullen zij hun connectiviteit op een efficiëntere manier kunnen regelen zodat ze zelf geen aparte overheidsopdrachten meer hoeven uit te schrijven om hun Wide Area Netwerken (WAN’s) uit te bouwen en te beheren. Het is Belnet, in samenwerking met Telenet Business, die deze connectiviteit in de toekomst op een gefaseerde manier zal faciliteren voor alle federale overheidsdiensten.

In eerste instantie zal Telenet Business via een privaat netwerk voor de interconnectiviteit van de overheidsinstellingen zorgen. In totaal gaat dat over ongeveer 1200 verschillende fysieke locaties verspreid over heel België. Telenet maakt daarvoor gebruik van het eigen Hybrid Fiber Coax netwerk, het eigen glasvezelnetwerk en netwerken van partners.

“Dit is een groots project waarbij we tot 1200 sites– die geografisch verspreid liggen over het hele land - gaan connecteren. Dat is een heel mooie uitdaging waar we helemaal klaar voor zijn. Telenet Business heeft de kennis en de ervaring in huis om de federale overheidsdiensten volledig te ontzorgen wanneer het gaat over hun WAN connectiviteit. Die expertise zal nu van pas komen voor dit contract van Belnet.” onderlijnt Geert Degezelle, Executive Vice-President Telenet Business.

Telenet is niet aan zijn proefstuk toe. Zo is bijvoorbeeld de telecomoperator de vaste partner van Batopin, het netwerk van neutrale geldautomaten opgericht door de grootbanken KBC, BNP Paribas Fortis, ING België en Belfius. Ook hier verzorgt Telenet Business de connectiviteit tussen Batopin, de aangesloten banken en het netwerk van geldautomaten.

Nieuwe samenwerking

Voor Belnet kwam Telenet als de economisch meest voordelige inschrijver uit de plaatsingsprocedure, en dit op grond van verschillende prijs- en kwaliteitscriteria.

“De raamovereenkomst met Telenet kadert binnen de nieuwe connectiviteitsstrategie van Belnet. Als trusted partner van de federale overheidsdiensten sinds meer dan 20 jaar wil Belnet hen verzekeren van een stabiel, veilig en robuust netwerk met betrouwbare dataverbindingen. Zeker nu steeds meer diensten gedigitaliseerd worden. De afgelopen twee jaar heeft Belnet via een overheidsopdracht gezocht naar een partner die de federale sites zo efficiënt mogelijk kan verbinden met ons netwerk. Telenet Business heeft aangetoond de juiste expertise te kunnen aanleveren. We zijn daarom verheugd deze samenwerking met hen aan te kondigen”, aldus Dirk Haex, algemeen directeur a.i. van Belnet.
“Dankzij dit nieuwe partnership kunnen de federale overheidsdiensten rekenen op een performante connectiviteit om hun verschillende fysieke sites met elkaar en met de respectievelijke hoofdzetels te verbinden. Dankzij de synergiën en schaalvoordelen die worden gecreëerd, zullen er bovendien aanzienlijke besparingen worden gerealiseerd”, concludeert Thomas Dermine, staatssecretaris belast met Wetenschapsbeleid.
Persbericht Persbericht Belnet .docx - 54 KB
Stefan Coenjaerts Director Corporate Communications, Telenet
Davina Luyten woordvoerder, Belnet

 

Over Telenet BV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is een 100%-dochtervennootschap van Liberty Global. Liberty Global is één van 's werelds grootste geconvergeerde video-, breedband- en communicatiebedrijven, innoveert en versterkt mensen in zes landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be.

Op deze overviewpagina op de Streamz pressroom delen we de Streamz premières, de Streamz+ premières en de beeldenbank waarop alle visuals van alle series beschikbaar zijn.

Telenet newsroom: press.telenet.be

 

Telenet BV
Liersesteenweg 4
2800 Mechelen
BTW BE 0473.416.418
RPR Antwerpen, afd. Mechelen