Telenet en YES.be brengen laptops, internet en digitale vaardigheden tot in de klas

Telenet en YES.be brengen laptops, internet en digitale vaardigheden tot in de klas

Compleet ICT-aanbod helpt digitale kloof dichten

Mechelen/Houthalen-Helchteren - Telecomoperator Telenet en de onderwijs-ICT-specialist YES.be gaan samenwerken om scholen te helpen hun onderwijs te digitaliseren. Ze willen daarbij iedereen mee krijgen, ook kwetsbare leerlingen. Telenet levert al tien jaar breedbandinternet aan het grootste deel van de Vlaamse scholen. Dankzij de nieuwe samenwerking van Telenet en YES krijgen scholen nu een allesomvattend aanbod met niet alleen een internetaansluiting, maar ook een wifi-netwerk, laptops, software, beveiliging en technische ondersteuning voor het lager, middelbaar en hoger onderwijs. Afgeschreven maar nog werkende laptops krijgen, in samenwerking met de vzw ‘Ondernemers voor een Warm België’, een tweede leven bij kwetsbare gezinnen. 

Onze scholen staan voor een belangrijke uitdaging: digitale middelen en toepassingen een centrale rol geven in ons onderwijs. Internationale vergelijkingen tonen aan dat het Vlaamse onderwijs op dat vlak een flinke achterstand heeft goed te maken. De coronacrisis legde de nood aan ICT in het lessenpakket nog eens extra pijnlijk bloot. De Vlaamse Regering kondigde recent aan dat ze de komende twee jaar 375 miljoen euro zal investeren in de digitalisering van het onderwijs. Met hun gezamenlijk aanbod helpen Telenet en YES scholen, leerkrachten en leerlingen om die digitale sprong de volgende jaren zonder zorgen in te zetten.

De juiste digitale sprong
​Al bijna tien jaar hebben negen op de tien Vlaamse basis- en middelbare scholen toegang tot breedbandinternet via Telenet. EuroSys, het bedrijf achter YES.be, helpt bedrijven al meer dan dertig jaar met hun ICT-uitdagingen en doet dat ondertussen ook al meer dan tien jaar voor scholen. Met de nieuwe samenwerking tussen Telenet en YES krijgen scholen nu een ICT-aanbod waarbij ze alles op één plek vinden: van veilige internetaansluiting en netwerk over laptops en software, tot uitgebreide garanties en 24/7 ondersteuning. 

ICT-coördinatoren die al goed weten welk beleid ze willen voeren in hun school, vinden in het nieuwe aanbod al de producten en diensten die ze nodig hebben. Scholen die nog niet zo ver staan, kunnen een beroep doen op een Digicoach van YES. Die helpt hen de juiste keuzes te maken in hun ICT-beleidsplan. 

Mark Aerts (CEO YES.be) & Martine Tempels (Senior Vice President Telenet Business)
Mark Aerts (CEO YES.be) & Martine Tempels (Senior Vice President Telenet Business)
Martine Tempels, Senior Vice President, Telenet Business: “Door de afgelopen jaren internettoegang aan de meerderheid van de Vlaamse scholen aan te bieden, weten we goed waar de pijnpunten liggen en wat het onderwijs op vlak van digitalisering nodig heeft. We willen daarbij ook iedereen mee krijgen en geloven in gelijke digitale kansen voor elk kind. Het is onze missie om de digitale wereld voor iedereen toegankelijk te maken, want die stopt niet aan de schoolpoort. Met dit partnership met YES.be helpen wij leerkrachten, scholieren, studenten en ICT-coördinatoren om de digitale sprong te maken en dit altijd in functie van het pedagogisch traject van de school."

Ondersteuning bij de lessen
​Met de YES-academy krijgen leerkrachten en leerlingen ondersteuning en opleidingen via een online kenniscentrum en -platform. Hier kan iedereen terecht voor het aanscherpen van digitale vaardigheden en antwoorden op vragen (onder meer hoe omgaan met cyberpesten, sexting, het installeren van wifi of de beveiliging van de laptop). Ook ouders die nood hebben aan ondersteuning, kunnen terecht op dit platform. 

Ook technische ondersteuning
​Via YES-365 op alle toestellen wordt de toegang tot de laptop, de softwareprogamma’s en de applicaties zeer eenvoudig gemaakt. Leerlingen en leerkrachten moeten maar één keer inloggen en krijgen dan een veilige toegang tot al hun toepassingen: e-mails versturen, documenten aanmaken en toegang krijgen tot alle relevante schoolapplicaties. Het is één digitale werkplek als startpunt. Alles staat online en wordt automatisch geback-upt, gebruikers hoeven niets te installeren en de laptops zijn steeds up-to-date. 

Mark Aerts (CEO YES.be) & Martine Tempels (Senior Vice President Telenet Business)
Mark Aerts (CEO YES.be) & Martine Tempels (Senior Vice President Telenet Business)
Mark Aerts, CEO van YES.be: “We willen dat scholen een duurzame digitale sprong kunnen maken. Digitaal worden, houdt veel meer in dan alleen maar laptops ter beschikking stellen. We merken ook dat scholen veel vragen hebben over de Digisprong van de Vlaamse Regering en inzien dat er veel extra werk op hen af kan komen. Door een volledig aanbod ter beschikking te stellen ontzorgen we en ondersteunen we scholen bij het digitaliseren van hun onderwijs, het doel van de Digisprong.”

Tweede leven voor laptops bij kwetsbare gezinnen
​Laptops die op het einde van de gebruiksduur worden afgeschreven, schenken Telenet en YES aan ‘Ondernemers voor een Warm België’. Die vzw zorgt ervoor dat de laptops helemaal klaar worden gemaakt voor hergebruik. Ze worden leeggemaakt, nagekeken, krijgen een nieuwe muis en een software die up-to-date is. De toestellen krijgen dan een tweede leven bij kwetsbare gezinnen bezorgd.

Story image

“Aanbod op maat van bedrijven is positief”
​Met 375 miljoen euro in een grote Digisprong voor het onderwijs, investeert Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts tien keer meer dan het vroegere jaarbudget voor ICT. Hij vindt het dan ook positief dat private bedrijven een aanbod op maat ontwikkelen van het onderwijs. 

Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs: “Tot nu toe waren scholen geen serieuze spelers op de digitale markt, want hun ICT-budget lag gewoon te laag. Maar Vlaanderen grijpt de coronacrisis nu aan om onze achterstand inzake digitaal onderwijs om te buigen in een voorsprong. Scholen kunnen die extra middelen besteden aan onder meer ICT-toestellen, -infrastructuur of digitale leermiddelen. Voortaan is het voor bedrijven dus wél interessant om zich ook te richten op onze scholen. En daar kan het onderwijs voor leerkrachten en leerlingen alleen maar beter van worden.”
Stefan Coenjaerts Director Corporate Communications, Telenet
Danny Verdonk Projectmanager, YES.be
Nieuws
Over Telenet BV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is een 100%-dochtervennootschap van Liberty Global. Liberty Global is één van 's werelds grootste geconvergeerde video-, breedband- en communicatiebedrijven, innoveert en versterkt mensen in zes landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be.

Op deze overviewpagina op de Streamz pressroom delen we de Streamz premières, de Streamz+ premières en de beeldenbank waarop alle visuals van alle series beschikbaar zijn.

Telenet newsroom: press.telenet.be

 

Telenet BV
Liersesteenweg 4
2800 Mechelen
BTW BE 0473.416.418
RPR Antwerpen, afd. Mechelen