Telenet sluit achterpoortjes waarlangs cybercriminelen je woning binnendringen

Telenet sluit achterpoortjes waarlangs cybercriminelen je woning binnendringen

‘Safespot’: eerste totaaloplossing voor cybergevaren

 

  • Verlichting, babyfoon, koelkast of camera: huishoudtoestellen zijn steeds vaker ‘slim’ maar daarom niet veilig
  • Consumenten staan niet stil bij hoe makkelijk en hoe vaak deze toestellen gehackt worden
  • Telenet lanceert totaaloplossing die alle apparaten die met het internet verbonden zijn, beveiligt

Door de toename en populariteit van slimme toestellen stijgt ook het risico om thuis gehackt te worden. Cybercriminelen scannen naar onbeveiligde toestellen om ze in te zetten voor kwaadwillige doeleinden. Zo gluren ze schaamteloos binnen via je slimme camera of raken ze via je slimme deurbel aan gegevens op je laptop. Waar we op onze computer een antivirusprogramma installeren, vergeten we slimme toestellen te beschermen. Om alle apparaten die met het internet verbonden zijn tegelijk te beveiligen, lanceert Telenet vandaag zijn oplossing ‘Safespot’. Een combinatie van een geavanceerd antivirusprogramma en automatisch geïnstalleerde software op de modem die alle toestellen beschermt die een klant met zijn internet verbindt. Via de Safespot-app kan je continu de controle houden over wat er in je huis gebeurt.

Slim maar niet altijd veilig

Verlichting die je met een app aan- of uitzet, de babyfoon of deurbel koppelen aan je smartphone, de televisie aansluiten op wifi: we verbinden steeds meer toestellen met het internet. Onderzoeks- en adviesbureau Gartner schat dat er eind dit jaar wereldwijd zo’n 14 miljard dergelijke ‘slimme’ toestellen in gebruik zullen zijn. Dat aantal zal bijna verdubbelen de komende twee jaar. Maar verschillende steekproeven en datalekken tonen aan dat die toestellen niet altijd even veilig zijn. Test Aankoop waarschuwde vorig jaar nog dat hackers op amper 20 minuten via slimme toestellen je huis konden binnen geraken. En ondanks herhaalde waarschuwingen toont de website insecam.org nog altijd honderden livebeelden van (gehackte) privécamera’s uit België. Ook een recente studie van het Nederlandse Agentschap Telecom wijst uit dat de veiligheid van slimme consumentenapparaten te wensen overlaat, waardoor bijvoorbeeld de besturing van een babyfoon kan worden overgenomen. En webwinkel Amazon trok zelfs al eens ‘slimme knuffelberen’ terug uit verkoop door veiligheidsproblemen.

Als dieven rond een huis

De toename van - onbeveiligde – slimme toestellen maakt het hackers vandaag erg makkelijk om je huis (virtueel) binnen te dringen. Vergelijk het met dieven die rond je huis lopen om te kijken of er een raam open staat: zodra ze bijvoorbeeld via de slimme deurbel toegang hebben tot het wifi-netwerk, kunnen ze ook aan gegevens op je laptop. Of ze gluren mee binnen via de slimme camera om te kijken of je thuis bent. Slimme toestellen kunnen ook misbruikt worden in een DDoS-aanval: je thermostaat wordt dan ingezet in een leger aan slimme toestellen om een server of website van een bedrijf aan te vallen.

Bart Preneel, professor en hoofd van de Afdeling Computerbeveiliging en Industriële Cryptografie aan de KU Leuven, test jaarlijks verschillende slimme toestellen. En vaak duiken er binnen een paar dagen al veiligheidsproblemen op.

Professor Bart Preneel: “In 2016 haalde het Mirai botnet de internationale pers nog: honderdduizenden gehackte webcams werden gebruikt om belangrijke internetdiensten lam te leggen. En ook slimme lampen zijn al geïnfecteerd met malware die van de ene naar de andere lamp kon springen. Het grootste probleem is dat de ontwikkelaars van die slimme toestellen te weinig investeren in de beveiliging ervan. Consumenten willen bij de aankoop ook meestal niet méér betalen, omdat veiligheid moeilijk te meten is. We gaan er ook te vaak vanuit dat niemand interesse heeft in onze slimme tv, thermostaat of camera. En dat is een probleem, want vaak merk je niet dat je toestel gehackt is en misbruikt wordt, maar het gebeurt wel degelijk.”

Een eerste totaaloplossing voor cybergevaren

Telenet biedt met Safespot de eerste totaaloplossing voor cybergevaren. De klant is niet alleen beschermd tegen phishing en malware, ook mogelijke beveiligingslekken van slimme toestellen worden tegenhouden. Hiervoor activeert Telenet bijkomende software op de modem, die het verkeer van en naar alle toestellen scant die met het thuisnetwerk verbonden zijn. Toestellen die zich verdacht gedragen, bijvoorbeeld door te communiceren met een gevaarlijke server, worden geïsoleerd.

De Safespot-app geeft een overzicht van alle op het thuisnetwerk geconnecteerde toestellen, of ze beveiligd zijn en of er de laatste weken een poging tot aanval op is gebeurd. Klanten kunnen via deze app ook toestellen blokkeren op hun netwerk.

Tot slot bevat Safespot een geavanceerd antivirusprogramma dat je kan installeren op alle laptops, tablets en smartphones in huis. Dit beschermt de toestellen op eender welk internetnetwerk, zowel thuis als onderweg. Onder andere links in phishingmails of valse advertenties worden hierdoor geblokkeerd.

Bart Van den Branden, cybersecurity-specialist bij Telenet: Uiteraard leveren we onze klanten een veilig internetnetwerk. Maar wat ze vaak niet beseffen, is dat door de toestellen die ze eraan koppelen, er ‘ramen en deuren’ worden opengezet. Ze staan niet stil bij de risico’s: nochtans weten we dat er dagelijks door hackers gescand wordt naar dergelijke ‘zwakke schakels’. Op een laptop of smartphone kan je specifieke software installeren om je te beveiligen. Voor slimme toestellen als een thermostaat of een ijskast ligt dat al moeilijker. Bovendien zijn deze heel vaak ‘plug and play’: eens geïnstalleerd kijken we hier nog zelden naar om. Standaard wachtwoorden worden niet aangepast of software-updates niet geïnstalleerd. Maar dat is alsof je in de auto stapt zonder je gordel om te doen: het rijdt, maar je bent niet beschermd. Daarom komen we nu met Safespot, het eerste product dat een volledige oplossing biedt voor alle toestellen in huis. Het sluit de deur voor hackers, malware, phishing en virussen.”

Telenet werkt voor dit product samen met IT- beveiligingssoftware bedrijven SecuringSam en Bitdefender. Telenet Safespot kost €4,99 per maand, ongeacht het aantal toestellen.

 

4 Tips om je slimme toestellen extra te beveiligen

Alles wat je verbindt met het internet is nooit 100% veilig, maar door enkele extra maatregelen kan je het cybercriminelen wel veel moeilijker maken om in te breken.

  • Kies voor nieuwe wachtwoorden en namen
    Het lijkt evident, maar dat is het niet. De meegeleverde sleutel van een toestel is vaak niet meer dan een standaardinstelling die iedereen kent, denk bijvoorbeeld aan 1234. Verander daarom altijd de wachtwoorden.
  • Kies voor sterke wachtwoorden
    De kans dat je een wachtwoord kan raden dat uit zes kleine letters bestaat, is 1 op de 308 miljoen. Die kans lijkt heel klein, maar niet als je wachtwoord ‘azerty’ of ‘abcdef’ is. Voeg daarom ook hoofdletters of speciale tekens toe die het nog moeilijker maken. Hoe langer je wachtwoord trouwens is, hoe beter.
  • Installeer updates
    Iedereen doet het wel eens: op je laptop, tablet of smartphone krijg je de melding om een nieuwe update te installeren en je klikt op ‘herinner me later’. Toch is het heel belangrijk, want er zit vaak nieuwe bescherming in. Tip: klik in de toekomst op ‘automatisch installeren’.
  • Let op met het aanpassen van standaard instellingen op je modem
    Soms vragen installateurs van slimme toestellen zoals zonnepanelen of thermostaat om aanpassingen te doen aan je internet via Mijn Telenet. Of zal de handleiding van een slim toestel dit vragen. Bedenk dat de nieuwe instellingen mogelijk minder veilig zijn en vraag je af of dit echt nodig is.

 

 

Nieuws
Over Telenet BV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is een 100%-dochtervennootschap van Liberty Global. Liberty Global is één van 's werelds grootste geconvergeerde video-, breedband- en communicatiebedrijven, innoveert en versterkt mensen in zes landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be.

Op deze overviewpagina op de Streamz pressroom delen we de Streamz premières, de Streamz+ premières en de beeldenbank waarop alle visuals van alle series beschikbaar zijn.

Telenet newsroom: press.telenet.be

 

Telenet BV
Liersesteenweg 4
2800 Mechelen
BTW BE 0473.416.418
RPR Antwerpen, afd. Mechelen