BLOG | Van slimme steden naar een slim land
Over heel Vlaanderen vinden creatieve geesten nu al slimme oplossingen voor onze stedelijke uitdagingen zoals mobiliteit of energie. Maar de samenwerking tussen die verschillende oplossingen loopt vaak nog spaak. Door in zee te gaan met WATT Factory en de Stad Mechelen wil Telenet startups een duwtje in de rug geven en hen helpen hun oplossingen met elkaar te laten communiceren. Want wat ben je met slimme verkeerslichten in de ene stad als ze niet ‘praten’ met slimme camera’s die files detecteren in een andere stad?
door Christophe Lemaitre, director IoT partnerships bij Telenet
Volgens de cijfers van de Wereldbank woont 60% van de wereldbevolking tegen 2025 in de stad. De ontwikkeling van onze steden was daarom nooit zo belangrijk. Internet of Things (IoT), waarbij slimme toestellen via het internet met elkaar verbonden zijn, is in die context noodzakelijk. Want IoT kan een oplossing bieden voor de drie V’s in onze steden: veiligheid, verkeer en vervuiling. Denk aan hoe het kan helpen om sneller de politie in te schakelen, om files te voorkomen of de CO2-uitstoot te verminderen.
Startups van creatievelingen schieten de laatste jaren als paddestoelen uit de grond. Maar als we echt slimme steden en een slim land willen, is het essentieel dat die startups de kans krijgen om zich te ontplooien en samen te werken. De WATT Factory heeft dat goed begrepen. Het is de eerste smart city-hub in Vlaanderen: een plek waar startups met een focus op mobiliteit, energie en gebouwen van de toekomst, zich verder kunnen ontwikkelen. In dat opzicht organiseert WATT Factory elk jaar een coachingtraject van zes maanden waarbij het vijftien startups selecteert, met als doel hun schaalbaarheid te vergroten en interesse op te wekken bij investeerders. Telenet trad met Telenet Tinx zopas toe tot dit ecosysteem. Zo zal Telenet specifieke connectiviteit leveren voor de Internet of Things-toepassingen en ook platformdiensten aanbieden. Daarnaast kunnen startups die aan het acceleratorprogramma deelnemen terecht in het Telenet Innovation Center om hun prototypes te ontwikkelen en te testen.
WATT Factory breidt uit via een samenwerking met The Beacon in Antwerpen en de Stad Mechelen. Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters benadrukte eerder al dat Vlaanderen benaderd moet worden als één stad. En gelijk heeft hij. Breekt er brand uit in de Antwerpse Craeybeckxtunnel? Dan kan men met een signaal de ventilatie in de tunnel uitschakelen, watersproeiers inschakelen, de dichtstbijzijnde brandweer alarmeren, via mobiliteitsapps autoreizigers informeren en via verkeersborden omleidingen suggereren. En dat over de stadsgrenzen heen.
Ook met die communicatie tussen de verschillende oplossingen en platformen van startups wil Telenet graag helpen. Zeker met een sterke aanwezigheid in Mechelen. Want samen met burgemeester Bart Somers gelooft Telenet dat Mechelen een van de voortrekkers kan worden op het vlak van Internet of Things. De samenwerking met WATT Factory zal voor een versterking van het lokale ecosysteem zorgen, met innovatieve startups die langer lokaal kunnen doorgroeien en de bredere smart city-gemeenschap vanuit Mechelen mee uitbouwen. De stad bekijkt bijvoorbeeld al de mogelijkheden van geconnecteerde verlichting langs fietspaden of het opstellen van slimme veilige fietsroutes naar scholen. Als bedrijf dat veel personeel tewerkstelt in Mechelen kan Telenet dit alleen maar toejuichen en ondersteunen.
Tot eind mei kunnen start-ups zich nog kandidaat stellen voor het programma dat zes maanden duurt en in juni van start gaat: https://wattfactory.be/en/accelerator/