Lokaal kiezen, lokaal kijken: welke tv-programma’s scoren het best in welke gemeente?

Lokaal kiezen, lokaal kijken: welke tv-programma’s scoren het best in welke gemeente?

Vlaming kijkt naar films en series uit eigen streek

Het kiesgedrag van de Vlaming onthult al haar geheimen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. Maar hoe zit het met het kijkgedrag van de Vlaming op regionaal vlak? Telenet nam het kijkgedrag van de Vlaming van de laatste drie jaar [1] op gemeentelijk vlak onder de loep. De algemene tendens toont aan dat de Vlaming vaak teruggrijpt naar wat herkenbaar en dichtbij is. De Vlaming kiest voor entertainment uit eigen streek, verhalen die zich afspelen in zijn eigen regio en gespeeld worden door plaatselijke acteurs en actrices.

Zot van TV

De Vlaming is verknocht aan zijn TV-toestel. In Vlaanderen kijken we elke dag gemiddeld bijna 4 uur en 24 minuten naar televisie. Antwerpen is de kijklustigste provincie van allemaal. Gemiddeld besteedt de Antwerpenaar zeven minuten langer in zijn zetel dan de andere Vlamingen. Absolute entertainmentjunkies vinden we in de Antwerpse gemeenten Olen, Vorselaar en Olmen, waar het televisietoestel 5 uur en 27 minuten opstaat.

De Vlaming zet vooral ’s avonds [2] de televisie aan (57% van de kijkuren), maar ook na middernacht [3] blijft de televisie kijklustigen boeien (13% van de kijkuren). De grootste nachtraven zijn terug te vinden in Limburg en Antwerpen, met Hulshout en Houthalen als absolute nachtbrakers.

Limburg en Antwerpen op kop als nachtraven [4] voor televisie
Limburg en Antwerpen op kop als nachtraven [4] voor televisie


Drama of komedie, welk genre scoort waar?

Wat betreft de opvragingen in de TV-theek is de populariteit van een genre in Vlaanderen niet alleen regionaal sterk verschillend, het hangt voor een groot deel ook samen met de mensen voor en achter de schermen. 

Romantici wonen in Limburg

Limburg is veruit de meest romantische provincie in Vlaanderen met de gemeenten Houthalen en As als absolute uitschieters. Vooral films als Fifty Shades of Grey, Wat Mannen Willen en Sisi vallen hier in de smaak. De grootste fans van romantiek met een edgy-kantje vinden we in het West-Vlaamse Zuienkerke, waar naast de eerste ook de tweede film, Fifty Shades Darker, het vuur in de huiskamer serieus oppookte.

Fans van romantiek in Vlaanderen zijn in Limburg goed vertegenwoordigd
Fans van romantiek in Vlaanderen zijn in Limburg goed vertegenwoordigd


Lachen met streekgenoten

De grootste lachbekken zitten in Antwerpen. In de gemeenten Hulshout, Zandhoven en Herentals lachen ze zich een kriek met Het Eiland en In de Gloria. West-Vlamingen zijn verlekkerd op grappen en grollen uit eigen streek. Eigen Kweek is veruit het populairst in West-Vlaanderen met uitschieters in Vleteren, Oudenburg en Ichtegem.

Vlaming houdt van misdaad

Thriller is het populairste genre van de Vlamingen. De Telenet-serie De Dag scoort sterk in alle Vlaamse centrumsteden, maar toch vooral in de gemeenten rond Gent, zoals Lovendegem en Wachtebeke (de geboorteplaats van Jonas Geirnaert).

De Dag trekt veel kijkers rond Gent
De Dag trekt veel kijkers rond Gent


Adil El Arbi en Bilall Fallah scoorden eerst in de Brusselse rand met Black, om daarna heel Antwerpen in te palmen met Patser. Vooral gemeenten als Schoten, Hemiksem en Stabroek vallen voor de blitse levensstijl van Matteo Simoni en zijn kompanen.

In het noorden van het land bevinden zich de grootste Patsers
In het noorden van het land bevinden zich de grootste Patsers


Limburgers zijn dramaqueens

Limburgers zijn niet alleen de romantici onder de Vlamingen, ze hebben ook het meeste gevoel voor drama. Vooral producties van eigen bodem scoren bovenmaats goed. Rundskop, Chaussée d’Amour en Marina halen de hoogste kijkcijfers in Limburg. De gemeente Heers voert bij deze drie de lijstjes aan, met Wellen als dichte achtervolger.

Marina is overduidelijk het populairst in het oosten van het land
Marina is overduidelijk het populairst in het oosten van het land


Matteo Simoni:
“Ontzettend leuk om te merken dat de Limburgse regio trouw en fier is op zijn eigen content. Ik had geen idee dat Marina zoveel beter bekeken werd in Limburgs Vlaanderen, maar dat zal dan wellicht toch te maken hebben met mijn roots die daar liggen en de immense populariteit van Rocco Granata.”

Het Erik Van Looy-effect

Misdaad en thriller scoort uitzonderlijk goed bij de Antwerpenaren als de naam Erik Van Looy opduikt. Antwerpen nestelt zich dan massaal in de zetel voor een avondje ontspanning: De Zaak Alzheimer (topper in Brasschaat), De Premier (megapopulair in Antwerpen) en The Loft (geliefd in Zwijndrecht en Schilde) scoren nergens beter dan in Antwerpse gemeenten.

Loft is vooral populair in Antwerpen
Loft is vooral populair in Antwerpen


Erik Van Looy:
“Ik heb er geen verklaring voor. Het heeft er waarschijnlijk wel mee te maken dat er een Antwerpse verankering in zit. Er wordt vaak Antwerps gepraat in de films, ze spelen zich allemaal wel een beetje in Antwerpen af. Of ze vinden mij in Antwerpen gewoon tof. Ik spreek hun taal alleszins (lacht). Maar het is goed dat ik dit weet, want dan gaat m’n volgende film zich ook in Antwerpen afspelen.”

Gaat Erik de komische toer op met De slimste mens ter wereld, dan ontpoppen de Antwerpenaren zich plots tot de meest fervente kwissers van Vlaanderen. Alle plaatsen in de top 10 worden ingevuld door Antwerpse gemeenten.

De Slimste Mens ter Wereld is in heel Vlaanderen druk bekeken, maar Antwerpen schiet er bovenuit
De Slimste Mens ter Wereld is in heel Vlaanderen druk bekeken, maar Antwerpen schiet er bovenuit


TV-programma’s

Naast de opvragingen in de TV-theek onthult het kijkgedrag van de Vlaming ook een aantal verrassende zaken voor lineaire uitzendingen.

Dat West-Vlamingen ondernemers zijn, schemert ook door tijdens hun vast tv-momentje van de week. Een programma als Met Vier in Bed, waar de ondernemer centraal staat, ziet in de top 10 enkel en alleen West-Vlaamse gemeenten terug, met Koolskamp, Sint-Eloois-Vijve en Staden als absolute koplopers.

Vooral de West-Vlaming ligt graag Met Vier in Bed
Vooral de West-Vlaming ligt graag Met Vier in Bed


De Duitstalige soap Sturm der Liebe scoort zoals verwacht sterk in de oostelijk gelegen gemeentes van Limburg, maar heeft verrassend ook enorm veel fans in het Vlaams-Brabantse Liedekerke.

Sturm Der Liebe kent de meeste fans in de oostelijk gelegen gemeentes van Limburg, maar ook in Liedekerke is men fan
Sturm Der Liebe kent de meeste fans in de oostelijk gelegen gemeentes van Limburg, maar ook in Liedekerke is men fan


Blokken
, een van de klassiekers in het Vlaamse tv-landschap, is vooral populair in Oost- en West-Vlaanderen, maar de grootste fans van Ben Crabbé wonen vlak bij zijn geboorteplaats Tienen in Kortenaken.

In het westen van het land vinden we de meeste fans van Blokken
In het westen van het land vinden we de meeste fans van Blokken


Familie
en Thuis halen in Vlaanderen dagelijks hoge kijkcijfers. De absolute fans van Familie wonen in Mesen, Wannegem-Lede, Sint-Martens-Latem, Leffinge en Zwalm. De grootste liefhebbers van Thuis vind je terug in Vlezenbeek, Horebeke, Vaalbeek, Kortenaken en Deurle.

Deze resultaten zijn een mooi voorbeeld van hoe de Vlaming verknocht is aan zijn heimat. ‘Couleur locale’ (dialect, tongval, omgeving) blijft ontzettend belangrijk in de televisievoorkeuren van de Vlaming. Hoe dichter bij huis, zowel qua taal en locatie, hoe meer de Vlaming zich betrokken voelt. Dialect speelt daar ook een heel belangrijke rol in. Je kan het ook zien als een reactie op de geglobaliseerde wereld. Het lokale treedt dan naar voren als een veilige plek, een plaats van een gedeelde identiteit en herkenbaarheid. De twee bewegingen sluiten elkaar niet uit. - Prof. Joke Bauwens, media-sociologe aan de VUB.


 

Noot voor de redactie:

Bij deze analyse werd gefocust op Vlaamse content en de regionale trends in kijkgedrag. Het is niet de bedoeling om in te zoomen op absolute kijkcijfers, wel op sociologische trends die zichtbaar worden in de heatmaps. Elke kaart heeft een individuele legende met specifieke kleurcodes die niet met deze van andere kaarten kan vergeleken worden. De kleuren op elke kaart vertegenwoordigen het aantal kijkuren per digicorder van de laagste scores, blauw, naar de hoogste scores, rood.

De kustgemeentes geven een niet representatief beeld wegens aanwezigheid van tweede verblijven waar de decoder vaak gedurende langere tijd niet gebruikt wordt. Deze gemeentes werden dan ook buiten beschouwing gelaten in de analyse.

 

[1] gebaseerd op het kijkgedrag van de digitale tv-klanten van Telenet, zowel de lineaire uitzendingen van de Vlaamse tv-zenders en de Play More kanalen als de opvragingen in à la carte, Play en Play More in de TV-theek

[2] van 18u00 t.e.m. 23u59

[3] van 00u00 t.e.m. 05u59 

 

Media - Foto's Matteo en Erik

 

Entertainment
Over Telenet Group NV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is genoteerd op Euronext Brussel onder ticker symbool TNET. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be. Liberty Global - één van 's werelds grootste geconvergeerde video-, breedband- en communicatiebedrijven - innoveert en versterkt mensen in zes landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie. Liberty Global bezit een rechtstreeks belang van 57,9% in Telenet Group Holding SA/NV (exclusief eventuele eigen aandelen die deze laatste van tijd tot tijd in zijn bezit heeft).

De newsroom van BASE vind je via press.base.be

Telenet Group NV
Liersesteenweg 4
2800 Mechelen