Vlot videobellen via televisie tot livestreamen van de mis

Vlot videobellen via televisie tot livestreamen van de mis

Telenet Business connecteert via ‘Tellie’ bewoners van woonzorgcentra met hun familie via vertrouwde televisietoestel

Telenet Business wil bewoners van woonzorgcentra nog meer met de buitenwereld connecteren en hen eenvoudig laten videobellen met familie of vrienden. Het bedrijf lanceert met ‘Tellie’ een interactief televisie- en communicatieplatform waarbij elk vertrouwd televisiescherm een slim beeldscherm wordt. Bewoners, zorgpersoneel en bezoekers krijgen zo informatie op maat en persoonlijke interactie. De coronacrisis heeft de noodzaak van gebruiksvriendelijke digitale oplossingen voor ouderen immers nog eens extra bevestigd. Telenet Business wil hen met deze oplossing nog meer met hun familie en de buitenwereld connecteren, zonder het zorgpersoneel extra te belasten.

Bewoners van woonzorgcentra krijgen sinds de start van de coronacrisis geen of slechts beperkt bezoek. Het gevolg is dat bewoners steeds meer geïsoleerd raken. Zwaaien aan het raam is een oplossing tegen de eenzaamheid, maar videobellen werkt beter volgens een recent onderzoek van psychologieprofessor Jessie Dezutter (KU Leuven). 

Maar veel ouderen zijn niet voldoende digitaal onderlegd om vlot met de smartphone of tablet te werken. Laat staan een videogesprek op te zetten of te WhatsAppen. Ze geven het daarom al snel op of moeten hulp vragen aan een zorgkundige die een extra taak er moeilijk kan bijnemen.

TV is middelpunt van de kamer
Telenet Business komt nu met zijn dienst ‘Tellie’ met een oplossing waarbij alles vertrekt vanuit het vertrouwde televisietoestel in de kamer. De bewoner kan via zijn eigen interactieve televisieplatform niet alleen zijn favoriete programma’s en zenders kijken, maar ook eenvoudig videobellen met familie of vrienden en bijvoorbeeld berichtjes, foto’s en video’s sturen en bekijken. En zelfs de misdienst virtueel volgen, het weekmenu raadplegen of persoonlijke informatie ontvangen zoals afspraakherinneringen voor een kappersbeurt of een sessie bij de kinesist.

Sophie Pollet, vice president marketing, Telenet Business: “Met ruim 3.500 klanten waarvan bijna 900 woonzorgcentra kennen we de noden in de sector. Voor veel ouderen blijft het televisietoestel het middelpunt van de kamer. Maar hun gewoontes en verwachtingen veranderen, want ook zij zien bijvoorbeeld via hun kinderen en kleinkinderen de digitale mogelijkheden. Om ervoor te zorgen dat de bewoner of het zorgpersoneel zich niet moet bezighouden met nieuwe digitale snufjes, laten we met Tellie alles vanuit het vertrouwde televisietoestel vertrekken. Kinderen en kleinkinderen kunnen zo op elk moment virtueel de kamer binnenkomen. We willen ook bewoners van woonzorgcentra beter in contact brengen met de buitenwereld, hen een thuisgevoel geven en hun verblijf nog comfortabeler maken.”

Het interactieve televisie- en communicatieplatform kan volledig aangepast worden aan de noden van de bewoners of van het zorgpersoneel. Communicatie die doorgaans op papier wordt gegeven, kan bijvoorbeeld meermaals per dag op het televisiescherm uitgezonden worden.

Onmisbare bron van ontspanning
Sinds begin dit jaar konden zo’n 50 bewoners van woonzorgcentra al foto’s verzenden naar familie. TIjdens de eerste lockdown in maart werden in totaal zo 2.500 foto’s verzonden. Onder meer in woonzorgcentrum Paaleyck in Kapelle-op-den-Bos, onderdeel van Care-Ion group, loopt een pilootproject van waar de bewoners ook kunnen videobellen via het interactieve tv- en communicatieplatform ‘Tellie’. De directeur van het centrum is opgetogen over de mogelijkheden.

Johan Maris, COO Care Ion group: “Binnen het activiteiten- en communicatie-aanbod van het woonzorgcentrum blijft TV een onmisbare bron van ontspanning en kennis voor de bewoners. We merken dat bewoners hun vaste gewoonten willen behouden en dus ook hun televisiebeleving van thuis willen meenemen naar het woonzorgcentrum. Hadden ze bijvoorbeeld een extra sportabonnement om voetbalwedstrijden te kunnen volgen dan kunnen we dat dankzij het interactieve televisieplatform ook op maat aanbieden. Meteen een snelle en efficiënte  oplossing, waar dit vroeger een erg complexe en tijdrovende  taak was. Daarnaast zet het woonzorgcentrum en de groep Care-ion in op innovatie. Nieuwe zorgapplicaties worden gekoppeld aan het televisieplatform waardoor we in real time data kunnen opvragen en onze communicatie en zorg beter kunnen afstemmen op de noden van de bewoner.  Dankzij ‘Tellie’ staat nu alles wat met interactieve televisie te maken heeft gecentraliseerd en kunnen we alles regelen via één platform en één aanspreekpunt van Telenet Business. Dat loopt een pak vlotter.”

Telenet Business is van plan om zijn nieuwe aanbod ‘Tellie’ niet alleen in de zorg uit te rollen, maar ook in andere sectoren zoals ziekenhuizen, hotels of zelfs in de retail en voor grote bedrijfskantoren. Telenet Business werkt voor dit nieuwe totaalaanbod samen met IT-integrator Connectify waar het sinds kort een meerderheidsparticipatie in heeft. Connectify is onder meer gespecialiseerd in digitale bewegwijzering en diensten voor tv-kijken via het internet (IP TV). Door de participatie in Connectify kan Telenet Business nog een vollediger connectiviteits- en entertainmentaanbod aanbieden. 

Meer info vind je hier

Nieuws
Over Telenet BV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is een 100%-dochtervennootschap van Liberty Global. Liberty Global is één van 's werelds grootste geconvergeerde video-, breedband- en communicatiebedrijven, innoveert en versterkt mensen in zes landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be.

Op deze overviewpagina op de Streamz pressroom delen we de Streamz premières, de Streamz+ premières en de beeldenbank waarop alle visuals van alle series beschikbaar zijn.

Telenet newsroom: press.telenet.be

 

Telenet BV
Liersesteenweg 4
2800 Mechelen
BTW BE 0473.416.418
RPR Antwerpen, afd. Mechelen