Altijd op zoek naar interessante 5G-business cases

Altijd op zoek naar interessante 5G-business cases

Hij werd geboren in China, studeerde in Zweden en reisde voor zijn eerste baan heel Europa rond, voordat hij uiteindelijk in het kleine mooie België neerstreek. Daar vond hij zijn droomjob in het Telenet Innovation Center.

Op zijn 17de verhuisde Arthur naar Zweden om elektronica te gaan studeren. Toen hij in 2013 zijn diploma behaalde, viel het echter niet mee om daar ook een baan te vinden. Een bedrijfstak van Ericsson was door Sony overgenomen en er sneuvelden banen. “Na mijn stage besloot ik niet op kansen te wachten. Ik keerde terug naar China voor mijn afstudeerreis. Toen ik 5 maanden later in Shanghai op doorreis was, vertelde een vriend me over een kleine jobbeurs voor pas afgestudeerden. Ik stelde in zeven haasten een cv op en trok een pak aan. Toen ik op de beurs aankwam, bleek daar zoveel volk te zijn, dat voor iedereen slechts heel weinig tijd kon worden uitgetrokken. Mijn interview duurde amper 5 minuten en ik vertrok erg teleurgesteld. Maar enkele dagen later kreeg ik telefoon van ZTE. Ze waren bij het leegmaken van de prullenmand op mijn cv gestoten en vonden die interessant. Zo kreeg ik alsnog een uitnodiging voor een interview.” Arthur zette zijn reis verder in het westen van China en werd een maand later opnieuw door ZTE opgebeld. Ze verwachtten hem voor een gesprek in Shanghai.

‘Pluk de dag’ en ... ontdek nieuwe zakelijke opportuniteiten

Bij ZTE werkte Arthur mee aan verscheidene projecten in Zweden, Finland, Spanje, Italië, Polen, Denemarken, … “Ik heb echt heel wat afgereisd. Sinds ik naar Zweden verhuisd ben, heb ik letterlijk nooit een plan voor de lange termijn gehad. Ik bekijk het gewoon dag per dag en ik zie wel waar mijn pad me brengt.”

Toen hij in oktober 2017 hoorde dat Telenet een Innovation Center had geopend, leidde dit pad hem naar Telenet. “Toen ik nog aan de leverancierskant stond, zeiden we vaak dat operatoren op een regionale markt over veel meer slagkracht beschikken om betere oplossingen dan bijvoorbeeld Skype te creëren. Het doel van het TIC is om nieuwe zakelijke opportuniteiten te ontdekken en verder te gaan dan de Telenet-voetafdruk. Het is nu eindelijk mijn beurt om het te proberen. Dit is waar ik echt van droomde en dus heb ik voor een job als Technology Specialist gesolliciteerd.”

5G in het Innovation Center

Tijdens de eerste 6 maanden waren Arthur en zijn collega’s zoet met de opbouw van het innovatiecentrum en zijn uitrusting. De focus lag aanvankelijk op geavanceerde 4G-oplossingen die voor meer toegevoegde waarde kunnen zorgen. “We begonnen pas begin 2018 op het Internet of Things te focussen. We deden heel wat onderzoek, bouwden een IOT-infrastructuur en spijkerden onszelf bij op dit domein. Vanaf dit jaar benaderen we klanten en bedrijven niet alleen met connectiviteit, maar ook met oplossingen en diensten.”

Arthur houdt zich nu vooral bezig met 5G-projecten: hij gaat op zoek naar gebruikstoepassingen, praat met potentiële partners, licht onze ideeën toe en bespreekt met hen de mogelijkheden om in samenwerking een 5G-oplossing te ontwikkelen.

“Momenteel werken we bijvoorbeeld met IMEC aan een project rond ‘intelligente snelwegen’. Daarmee willen we snelwegen op de komst van intelligente voertuigen voorbereiden. We moeten onze snelwegen uitrusten met geavanceerde netwerken voor sensoren en intelligente systemen. België, dat een belangrijke transitzone in de EU is, zal zo in de toekomst veiligere en efficiëntere snelwegen krijgen. Dit kadert ook binnen de visie van de Europese Commissie. Mijn job bestaat er nu in om aan IMEC uit te leggen wat met 5G haalbaar is. Vervolgens sta ik in voor het ontwerp en de planning.”

België is fantastisch, maar …

Hij heeft al overal in Europa gezeten maar besloot toch om zich in dit kleine land te settelen. “België beviel me meteen. De mensen reageren hier positief op andere manieren van leven. De keerzijde van de medaille is dat dit kleine land een complexe besluitvorming heeft. De technologische regelgeving en de marktvoorkeuren kunnen er 20 minuten verderop al heel anders uitzien. Dit maakt dat nieuwe oplossingen en producten hier met veel kleinere volumes van start gaan dan op de aangrenzende markten. Daardoor zou innovatie in België duurder kunnen zijn of zou het langer kunnen duren vooraleer innovatieve producten op de markt verschijnen.”

Toch vindt Arthur dat er momenteel heel wat inspirerende projecten aan de gang zijn. Er wachten ons nog spannende tijden!

Een van ons
Over Telenet BV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is een 100%-dochtervennootschap van Liberty Global. Liberty Global is één van 's werelds grootste geconvergeerde video-, breedband- en communicatiebedrijven, innoveert en versterkt mensen in zes landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be.

Op deze overviewpagina op de Streamz pressroom delen we de Streamz premières, de Streamz+ premières en de beeldenbank waarop alle visuals van alle series beschikbaar zijn.

Telenet newsroom: press.telenet.be

 

Telenet BV
Liersesteenweg 4
2800 Mechelen
BTW BE 0473.416.418
RPR Antwerpen, afd. Mechelen