Dataverbruik door het dak door festivals en wedstrijden van de Rode Duivels

Dataverbruik door het dak door festivals en wedstrijden van de Rode Duivels

Op basis van de recordopkomst in Werchter, en zolang de zon blijft stralen, kunnen we één ding met zekerheid zeggen: het festivalseizoen is begonnen. En met een absolute knaller dan nog! Dat blijkt uit de explosie van mobiel dataverkeer tijdens de eerste grote evenementen.

Vooral het mobiele dataverbruik barstte letterlijk uit zijn voegen: tijdens Werchter Boutique is het verviervoudigd en tijdens Graspop verdrievoudigd ten opzichte van vorig jaar. Bij Rock Werchter, de echte barometer van de sector, zagen we dit weekend nog een sprong van 100% in het dataverbruik (zie onderstaande grafiek).

Story image

Overigens wordt deze stijging uiteraard beïnvloed door het parcours dat de Rode Duivels afleggen op het WK. Op Graspop verdubbelde het  dataverbruik kortstondig tijdens de match België-Tunesië. Ook de explosie in het verbruik op Werchter Boutique – het eerste WK weekend - kan waarschijnlijk deels verklaard worden door de voetbalkoorts. En ook de wedstrijd van de Duivels tegen Brazilië vorige vrijdag op de wei van Rock Werchter gaf een piek. Het effect bleef daar weliswaar eerder beperkt omdat er op de wei verschillende reuzenschermen geplaatst werden. Dat heeft ertoe geleid dat minder mensen de wedstrijd zelf streamden.

De comeback van bellen en sms’en

Een verrassender feit: de sms, die in 2017 leek weg te deemsteren en grotendeels het onderspit moest delven tegen instant messaging-apps als WhatsApp en Facebook Messenger, lijkt opnieuw in de gunst te vallen van de festivalgangers. Het aantal sms'en dat tijdens Werchter Boutique en Graspop verstuurd werd, is op een jaar tijd maar liefst verdubbeld en met 20% gestegen tijdens Rock Werchter. Ook het aantal belminuten verdubbelde op Graspop en Rock Werchter ten opzichte van vorig jaar, en verviervoudigde zelfs bijna tijdens Werchter Boutique! (zie onderstaande grafiek). Ook dit zou een effect kunnen zijn van het WK.

Story image
Story image

Vooruitlopen op de vraag

Om tegemoet te kunnen komen aan deze steeds toenemende vraag op zijn mobiel netwerk, heeft Telenet zoals de vorige jaren zijn technische uitrusting ter plaatse moeten versterken. Daarom werden dit jaar maar liefst 9 tijdelijke installaties ingezet voor Rock Werchter. Dat zijn er twee meer dan vorig jaar. Voor Tomorrowland zal Telenet zelfs 11 tijdelijke installaties plaatsen. Een record!  

De operator versterkt ook de 'backbone'-infrastructuur achter deze antennes door ze rechtstreeks met glasvezel te verbinden met de kern van het netwerk van Telenet. Hierdoor zijn transmissiesnelheden tot 2 gigabit per seconde mogelijk, ofwel vijf keer sneller dan de traditionele transmissie via straalverbinding. Alle sites van Rock Werchter, Tomorrowland, Pukkelpop en Graspop zullen dus voortaan verbonden zijn met de glasvezel van Telenet. Voor de grootste festivals zullen deze infrastructuren trouwens het hele jaar ter plaatse blijven.

Op de sites die nog niet over glasvezel beschikken, zal Telenet een nieuwe technologie inzetten: de E-Band, die het mogelijk maakt om de transmissiesnelheid via straalverbinding te verdubbelen.

Een eigen mobiele frequentie

Tot slot gaat Telenet, om te kunnen tegemoetkomen aan de vraag en congestie te voorkomen, nog een stap verder: het activeert gewoon een nieuwe radiofrequentieband ter gelegenheid van de festivals. Concreet activeert Telenet de band van 2.600 Mhz ter aanvulling van die van 1.800 Mhz om gebruikers 4G+ aan te bieden, wat downloadsnelheden mogelijk maakt die tot 100% hoger liggen dan bij de klassieke 4G. 

Nieuws BASE
Over Telenet BV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is een 100%-dochtervennootschap van Liberty Global. Liberty Global is één van 's werelds grootste geconvergeerde video-, breedband- en communicatiebedrijven, innoveert en versterkt mensen in zes landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be.

Op deze overviewpagina op de Streamz pressroom delen we de Streamz premières, de Streamz+ premières en de beeldenbank waarop alle visuals van alle series beschikbaar zijn.

Telenet newsroom: press.telenet.be

 

Telenet BV
Liersesteenweg 4
2800 Mechelen
BTW BE 0473.416.418
RPR Antwerpen, afd. Mechelen