Geen diploma? Veel motivatie?

Geen diploma? Veel motivatie?

Gratis codeerschool BeCode opent weg naar een toekomst in IT

Een carrière als webdeveloper is enkel weggelegd voor hoogopgeleide digital natives? Zeker niet. Iedereen met een digitale interesse en een flinke dosis motivatie is bij BeCode aan het juiste adres voor een kwalitatieve en zeer arbeidsmarktgerichte opleiding. “De vraag naar digitale vaardigheden is enorm. De jeugdwerkloosheid ook. Met BeCode brengen we een oplossing voor beide” zegt initiatiefneemster Karen Boers. BeCode trapt haar eerste klassen af in Brussel: één in het centrum van de stad en één in het hart van de kanaalzone.

 

De cijfers zijn duidelijk: over 3 jaar verwachten we bijna 230.000 ICT jobs in België. Dat zijn er 30.000 meer dan het aantal gekwalificeerde mensen. Tegelijk blijft de jeugdwerkloosheidsgraad hoog: 23% in België en tot 26,5% in de grootsteden. Armoede, gevoelens van uitsluiting en ongelijke verdeling van kansen maken heel wat mensen kwetsbaar. In de eerste plaats de NEET-jongeren (niet op school, aan het werk, of in opleiding). BeCode wil hen en anderen die niet op de arbeidsmarkt zijn, een doorstart aanreiken, een re-boot. “Om deze kloof te dichten willen we verschillende elementen samenbrengen: technische vaardigheden aanleren, digitaal ondernemerschap ontwikkelen, persoonlijkheidsontwikkeling en talent matching” zegt Karen Boers. “BeCode wordt een kwalitatieve codeerschool die zowel inspeelt op wat (digitale) bedrijven dringend nodig hebben als op leermethodes die de juiste attitudes en vaardigheden bijbrengen.”

Ervaren partner Simplon

Om een snelle doorstart te maken zocht BeCode een plug-in maar zeer kwaliteitsvolle leermethodologie. Door haar jarenlange ervaring werd er gekozen voor Simplon, het Franse netwerk van digitale opleidingen dat naast 26 locaties in Frankrijk ook samenwerkingen heeft lopen in Roemenië en Afrika. Simplon heeft al 880 mensen opgeleid. 78% van hen vond een job als developer dankzij de opleiding of startte een meer gespecialiseerde opleiding. De opleiding die BeCode in samenwerking met Simplon aan haar eerste kandidaten zal aanbieden bestaat uit 2 weken voortraject, 6 maanden codeer- en programmeeropleiding en een hands-on bedrijfsstage.

De opleiding omvat onder meer front-end en back-end ontwikkeling, JavaScript en PHP talen, projectbeheer, interface creatie en beheer van digitale admin-systemen.

Selectie zonder drempels

Net als bij Simplon vereist de opleiding bij BeCode geen enkel diploma of andere voorwaarden. Er wordt ook geen inschrijvingsgeld gevraagd. “Bij BeCode zijn we enkel streng op talent en motivatie. De veelvuldig gebruikte selectieprocedure van Simplon bepaalt wie de gratis opleiding kan volgen. Zo geven we iedereen de kans. Het talent is niet alleen daar waar de diploma’s of de centen zijn”, aldus voorzitter Rodolphe Verhaegen. BeCode richt zich vooral op jongeren zonder diploma en/of met een moeilijke socio-economische achtergrond. Maar in feite is iedereen die op zoek is naar een start in de digitale sector welkom. Zeker ook vrouwen en (langdurig) werklozen.

Privé-investeerders

BeCode kan haar snelle opstart waarmaken dankzij privé-investeringen. Een mix van fondsen en ondernemingen zorgt voor het nodige budget om gedurende de eerste 3 jaar een standvastig business model uit te bouwen. Zo is er steun van fondsen als de Degroof Petercam Foundation en 4Wings Foundation. En zo kan BeCode op budget van Telenet en Orange rekenen. “Bij Telenet willen we meebouwen aan een digitale maatschappij die toegankelijk is voor iedereen. Door actief te investeren in maatschappelijke projecten als BeCode willen we iedereen de kans geven zijn of haar talenten te ontwikkelen. Door de digitale vaardigheden van jongeren aan te scherpen, geven we hen een extra boost en versterken we hun kansen op de arbeidsmarkt. Zo kunnen ook deze jongeren meebouwen aan de digitale maatschappij van morgen.” zegt Ann Caluwaerts, Senior Vice-President Corporate Affairs, Telenet. Paul-Marie Dessart, Orange General Secretary zit op dezelfde lijn: “De Orange groep zet zich reeds jarenlang in voor sociale integratie. In België wenst Orange deze ambitie verderzetten door het project BeCode te ondersteunen. Dankzij Becode staat Orange mensen bij die hun codering vaardigheden ontwikkelen en zo bijdragen tot de digitale omschakeling van onze maatschappij”.

Van Brussel naar heel België

De eerste kandidaten gaan dit voorjaar aan de slag in Brussel. De recruteringscampagnes zijn aan de gang. Kandidaten kunnen een eerste voorproefje van de selectieprocedure ervaren op becode.org. De inschrijvingen worden afgerond begin maart.

BeCode neemt zijn intrek in het nieuwe BeCentral in het Centraal Station. Een tweede groep gaat aan de slag in Kuregem (Anderlecht) in samenwerking met Maks vzw.

BeCode wil in 2017 een totaal van 100 mensen opleiden. Vanaf 2018 zal BeCode ook in andere steden opstarten om in 2019 een totaal van 10 locaties in België aan te bieden.

________________________________________________________

Voor verdere inlichtingen of persvragen:

BeCode: Karen Boers, CEO BeCode - 0473 76 42 49 – [email protected]
BeCode: Nina Mallants - 0495 55 74 46 - [email protected]

Orange: Jean-Pascal Bouillon - 0473 94 87 31 - [email protected]
Telenet: Isabelle Geeraerts – 015 33 55 44 - [email protected]

Over Telenet BV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is genoteerd op Euronext Brussel onder ticker symbool TNET. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be. Liberty Global - één van 's werelds grootste geconvergeerde video-, breedband- en communicatiebedrijven - innoveert en versterkt mensen in zes landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie. Liberty Global bezit een rechtstreeks belang van 58,9% in Telenet Group Holding SA/NV (exclusief eventuele eigen aandelen die deze laatste van tijd tot tijd in zijn bezit heeft).

Op deze overviewpagina op de Streamz pressroom delen we de Streamz premières, de Streamz+ premières en de beeldenbank waarop alle visuals van alle series beschikbaar zijn.

Telenet BV
Liersesteenweg 4
2800 Mechelen
BTW BE 0473.416.418
RPR Antwerpen, afd. Mechelen