Telenet versnelt modernisering van zijn mobiel netwerk

De grote werken zijn gestart om het mobiele Telenet/BASE netwerk voor de toekomst voor te bereiden. Telenet heeft met ZTE een langetermijnsamenwerking afgesloten om alle mobiele sites van de allernieuwste radio zendapparatuur te voorzien. ENGIE Fabricom en PTM werken hiervoor samen vanuit een operationeel oogpunt.

Op 20 april 2015 onthulde Telenet zijn ambitie op het gebied van mobiele telefonie door 1,3 miljard euro te betalen voor BASE. De historische overname kadert in een duidelijke strategie: met een eigen mobiel netwerk kan Telenet zijn infrastructuur vandaag zelf beheren en er naar behoefte in investeren. Vandaag biedt het BASE netwerk al uitstekende kwaliteit zowel voor mobiele spraak als mobiele data.

Maar Telenet wil verder gaan. Het bedrijf wil uitgroeien tot dé Belgische referentie voor mobiele telefonie diensten (zoals dat vandaag al het geval is voor internet, televisie en telefonie via het vaste coaxnetwerk) en wil zich positioneren als een sterk merk dat volledig inspeelt op de naar elkaar convergerende mobiele en vaste netwerken.

Als het rekening houdt met een nog sterker toenemend verbruik van mobiele data én met de migratie van meer dan 1 miljoen mobiele klanten naar het BASE netwerk tegen 2018, moet Telenet significant investeren in het BASE netwerk.

Eerste stappen

Telenet gaf zijn ambitie onlangs een extra duwtje in de rug met de aankondiging dat het de komende jaren 300 miljoen euro wil investeren (bovenop de reeds geplande investeringen), waaronder 250 miljoen euro in het nieuwe mobiele netwerk.

Een belangrijke langetermijnsamenwerking met ZTE moet alvast de modernisering van het huidige BASE-netwerk mogelijk maken. Concreet zal in de nabije toekomst de radio-uitrusting op de mobiele sites van BASE integraal worden vervangen door stations van de nieuwste generatie.

3000 sites klaar voor de toekomst

De moderniseringsfase van het netwerk startte op 22 augustus 2016 in Limburg en Oost-Vlaanderen, met de update van een honderdtal mobiele sites. Dankzij dit initiatief kan Telenet:

  • de huidige capaciteit van het BASE-netwerk versterken met het oog op de migratie van al zijn klanten op het Orange netwerk tegen 2018;
  • de huidige dekking van het BASE-netwerk optimaliseren (3G, 4G en 4G+);
  • het netwerk voorbereiden op de mobiele technologie van de toekomst.

De werken zullen duren tot het voorjaar van 2018. ENGIE Fabricom en PTM werken intensief samen met Telenet en ZTE, door elk respectievelijk hun operationele (plaatsing en fysieke vervanging van zendapparatuur, bekabeling) en administratieve (ontwerp, toegang tot sites, vergunningen) steun te verlenen. In Brussel zal TecICT de volledige dienstverlening uitvoeren voor Telenet.

Naast de modernisering van het netwerk heeft Telenet al aangegeven dat het tegen 2020 zo'n 800 tot 1000 nieuwe mobiele sites wil bouwen. Ook die werken zullen in de komende weken van start gaan.

John Porter – CEO van Telenet

"Sinds de overname van BASE hebben we al herhaaldelijk bevestigd dat onze ambitie op het gebied van mobiele telefonie erg hoog ligt. Vandaag is het dan eindelijk zover en krijgen onze plannen vorm. Telenet heeft in ZTE een sterke partner gevonden om deze ambitie te realiseren, en daar zijn we bijzonder blij om. Samen kunnen we een uitmuntend netwerk ontwikkelen, waarmee Telenet zich zowel in België als in Europa kan positioneren als een vooruitstrevende speler op de voortdurend veranderende markt van telecommunicatie en entertainment."

Xianming Zhao – ZTE CEO

"ZTE zal de radio-infrastructuur leveren voor Telenet, en daar zijn we bijzonder trots op. Dankzij de technologie van ZTE zal Telenet perfect in staat zijn om zijn particuliere, zakelijke en nieuwe klanten een mobiele dienstverlening van hoogstaande kwaliteit te bieden. Deze samenwerking is dan ook een belangrijke mijlpaal voor ZTE. Hiermee kunnen we onze aanwezigheid op de Europese telecommunicatiemarkt versterken en een sleutelrol spelen in de standaardisering en modernisering van de mobiele infrastructuur in Europa."

Mark Dirckx – CEO van ENGIE Fabricom Belux

“Dit nieuwe partnership met Telenet bevestigt de positie van ENGIE Fabricom als belangrijke leverancier van multi-technische diensten en oplossingen in de telecommunicatiesector in België. De renovatie van dit strategische netwerk illustreert aan de ene kant onze operationele capaciteit voor het managen van grote projecten in een recordtijd, aangezien in totaal - in slechts 18 maanden tijd - onze teams op meer dan 3.000 bestaande sites zullen werken. Aan de andere kant, versterkt dit onze positie als belangrijk werkgever voor deze sector in België door de tewerkstelling van ongeveer 150 medewerkers voor dit contract."

Over Telenet BV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is een 100%-dochtervennootschap van Liberty Global. Liberty Global is één van 's werelds grootste geconvergeerde video-, breedband- en communicatiebedrijven, innoveert en versterkt mensen in zes landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be.

Op deze overviewpagina op de Streamz pressroom delen we de Streamz premières, de Streamz+ premières en de beeldenbank waarop alle visuals van alle series beschikbaar zijn.

Telenet newsroom: press.telenet.be

 

Telenet BV
Liersesteenweg 4
2800 Mechelen
BTW BE 0473.416.418
RPR Antwerpen, afd. Mechelen