WeGoSTEM laat duizenden lagere schoolkinderen hun eerste robot bouwen
Al twee weken lang sturen Dwengo VZW en SheGoesICT elke dag tientallen vrijwilligers op pad om Belgische lagere scholen warm te maken voor wetenschap en techniek. Ze doen dat op een creatieve manier: ze laten de kinderen zelf hun eigen kunstrobot bouwen en programmeren. Door de grote interesse werd de actie verlengd tot aan de herfstvakantie. In totaal zullen 88 scholen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië meedoen met WeGoSTEM!
Maar liefst 300 vrijwilligers, meer dan 2000 robots en bijna 5000 leerlingen zal dit jaar de slotsom zijn van de actie WeGoSTEM. Naar aanleiding van Europese Codeweek trekken vrijwilligers tijdens WeGoSTEM naar Belgische scholen om daar met leerlingen en leerkrachten hun eerste robot te bouwen. Het initiatief maakt kinderen van het vijfde en zesde leerjaar van de basisschool warm voor wetenschappen en techniek en focust daarbij op een inclusieve aanpak. In deze tweede editie is het dan ook het succesrecept van vorig jaar dat wordt verdergezet: workshops op school, gegeven door gepassioneerde vrijwilligers uit het bedrijfsleven. “Door daarbij zelf de scholen te selecteren, kunnen we inzetten op kinderen uit kansengroepen die thuis niet altijd met computers of digitale technologie in aanraking komen” zegt Francis wyffels, voorzitter van Dwengo vzw en overdag professor robotica aan de Universiteit Gent. "Bovendien bereiken we zo een mooi evenwicht tussen jongens en meisjes." vult Laurence Schuurman aan. Als Young ICT Lady of the year 2018 zette ook zij dit jaar haar schouders onder de actie om rond genderdiversiteit te werken.
Tine van Laere, solution analist voor Colruyt Group, is een van die gepassioneerde vrijwilligsters. Ze was vorig jaar zo onder de indruk van haar ervaring dat ze dit jaar opnieuw meedoet. Niet alleen om workshops te geven, ook om andere vrijwilligers op te leiden. “Ik schreef me vorig jaar in omdat ik niet alleen geboeid ben door wetenschap maar ook omdat ik het sowieso plezant vind om met kinderen bezig te zijn”, lacht ze. “Vorig jaar gaf ik de workshop in een school in Willebroek waar ook veel kansarme kinderen zitten, en daar zijn mijn ogen echt open gegaan: je zag dat er voor sommige leerlingen echt een hele nieuwe wereld open ging en dat deed me beseffen dat niet iedereen dezelfde kansen krijgt.”
Als grootste STEM-initiatief in de Benelux krijgt WeGoSTEM ondersteuning vanuit het bedrijfsleven. Ann Caluwaerts, Chief Corporate Affairs bij Telenet vertelt waarom ze Dwengo en SheGoesICT steunt: “Elk kind moet de noodzakelijke digitale vaardigheden beheersen om de fantastische mogelijkheden van de technologische evolutie ten volle te benutten. Daarom steunen we WeGoSTEM: via de focus op kansengroepen kunnen we àlle kinderen, meisjes en jongens, hun talent voor wetenschap en techniek laten ontdekken.” Dat beamen ook de scholen, die het initiatief met open armen ontvangen. Zo getuigt juf Greet van SPWe basis uit Wevelgem: “de workshop werd sterk gesmaakt in onze klassen van het zesde leerjaar, de vrijwilligers hebben zo het techniek-enthousiasme bij heel wat leerlingen aangewakkerd.”
De ambitie van de organisatie is groot en ze denkt nu al aan de editie van volgend jaar: “Ons bereik moet buiten Vlaanderen nog groter. We blijven bij onze ambitie om meer dan 10000 kinderen te bereiken.” De eerste stap is daarbij dit jaar alvast gezet. Het initiatief werd uitgebreid naar Wallonië en ging zelfs buiten de landsgrenzen met een uitbreiding naar Griekenland. “We bereiken ook in Griekenland meer dan 500 kinderen” vult Francis aan. “Nu de actie op zijn einde loopt, beginnen we ook al meteen aan de nieuwe editie te denken, zo kunnen vrijwilligers nu al registreren voor 2019 op onze website”.
Geïnteresseerde vrijwilligers kunnen daarom terecht op http://www.wegostem.be/nl/wegostem-2019
Over Dwengo vzw
Dwengo vzw ontwikkelt sinds 2009 elektronica en didactisch materiaal waarmee vrijwilligers en leerkrachten aan de slag gaan om jongeren wegwijs te maken in physical computing. Hierbij is het de doelstelling van Dwengo vzw om alle doelgroepen aan te spreken. Daarom organiseert Dwengo vzw ook nascholingen samen met andere organisaties, onderwijsinstellingen en universiteiten. Voorbeelden van projectrealisaties in België zijn Progra-MEER en de Dwengo-UGent robotcompetitie alsook projecten in Italië, Griekenland, India, Maleisië, Argentinië... Met al deze projecten worden jaarlijks honderden leerkrachten en tienduizenden leerlingen bereikt. Voor deze verwezenlijkingen werd Dwengo vzw meermaals erkend onder meer met een Google RISE-award.
Over SheGoesICT
Laurence Schuurman (Capgemini) en Valerie Taerwe (AE) wonnen respectievelijk dit en vorig jaar de SheGoesICT-wedstrijd van Data News. Deze wedstrijd bekroont vrouwen die zich onderscheiden hebben in de ICT-sector. Laurence Schuurman mag zich daarom dit jaar Young ICT Lady of the Year noemen. Naast Laurence en Valerie zetten ook mede-finalistes Nele Van Beveren (KBC) en Laura Monten (Colruyt Group) hun schouders onder WeGoSTEM. Samen willen ze zich inzetten om de doelstellingen van SheGoesICT, met name het verkleinen van de genderkloof in beroepen met digitale vaardigheden.
Contact
- Francis wyffels, Dwengo vzw (voorzitter): +32 473 300 729, francis@dwengo.org
- Laurence Schuurman, Young ICT Lady of the Year 2018: +32 497 054569, laurence@wegostem.be
Media in hoge resolutie
Zie bijlage of
Foto’s: https://drive.google.com/open?id=1msFIQAt4-8gP7xudEnEqGRUOkLzSJWQf