BLOG | Gezocht: 30.000 STEM-profielen om voorop te blijven in het digitale tijdperk

BLOG | Gezocht: 30.000 STEM-profielen om voorop te blijven in het digitale tijdperk

De groeiende digitalisering en zijn gevolgen voor de oorlog om talent zijn een van de belangrijkste sociaaleconomische trends van het moment. Hoewel België in het algemeen over een geschoolde beroepsbevolking beschikt, komt het in de Europese rangschikking van de STEM-gediplomeerden slechts op de 23ste plaats. Telenet vindt - zoals veel andere bedrijven – steeds moeilijker technische experts, zoals datawetenschappers en specialisten in informatiebeveiliging. We hebben gemiddeld tot zeven maanden nodig om vacatures voor technische profielen met succes in te vullen. Hoe kunnen we dit gebrek aan mensen met digitale vaardigheden oplossen?

door Ineke Rampart, Corporate Affairs Director Telenet

Investeren in de beroepsbevolking van vandaag

Studies hebben aangetoond dat het beperkt aantal afgestudeerden in de technische en wetenschappelijke onderwijsrichtingen tot een tekort aan ICT-personeel zal leiden, met mogelijk 30.000 open vacatures tegen 2020.

Om zich in het digitale tijdperk te onderscheiden, moeten bedrijven als Telenet actie nemen en hun benadering van talent management grondig herzien. We kunnen dat doen door te investeren in talentontwikkelingsprogramma’s, die werknemers aansporen om hun digitale vaardigheden te versterken, die hun innovatiegeest aanscherpen en hen een meer agile, ondernemende werkattitude bijbrengen. Met het Young Graduate program, een ontwikkelingsprogramma van twee jaar voor recent afstudeerde masterstudenten, geven wij nieuw talent de kans om een eerste werkervaring op te doen – een aanbod dat veel verder gaat dan de traditionele stageprogramma’s.

Maar we moeten ook de ontwikkeling van onaangeboord talent bevorderen. Jeugdwerkloosheid is een groot probleem dat tal van jongeren in alle Belgische regio’s treft. Alleen al in Brussel is meer dan 22% van de jongeren momenteel werkloos (Actiris, maart 2019). Daarom werkt Telenet samen met YouthStart, een internationale organisatie die in heel België het potentieel van werkloze jongeren ontsluit door hun ondernemersvaardigheden te versterken. Wij zijn ook een van de stichtende partners van BeCode, een gratis programma waarin jongeren en jongvolwassenen dankzij een professionele opleiding van 7 maanden in webontwikkeling hun digitale vaardigheden kunnen versterken.

Dit zijn lonende initiatieven: 80% van de afgestudeerden van BeCode vindt na afloop van het programma een baan of schrijft zich in voor een bijkomende opleiding. Telenet biedt afgestudeerden van YouthStart en BeCode stages en banenkansen aan. Recent hebben we drie afgestudeerden van deze programma’s aangeworven.

De generaties van morgen empoweren

De ondernemingen moeten ook in actie komen en in de toekomst investeren. Om het personeel van morgen voor te bereiden, moeten we het STEM-onderwijs en de ontwikkeling van vaardigheden voor de 21ste eeuw bevorderen, zowel op school als met buitenschoolse programma’s. In deze context werkt Telenet structureel samen met CoderDojo Belgium, een non-profitorganisatie die jongens en meisjes van 7 tot 18 jaar in een groepsomgeving gratis leert programmeren, websites bouwen en apps en games ontwikkelen. CoderDojo Belgium is vandaag actief op meer dan 100 ‘dojo’-locaties in heel het land. Daarnaast steunt Telenet een enkele andere waardevolle initiatieven die kinderen en jonge mensen klaarmaken voor de digitale 21ste eeuw, zoals WeGOSTEM, Deelbaar Mechelen en Crampon Crayon.

Om de impact van dergelijke projecten te bevorderen, moeten overheidsinstellingen en bedrijven hun krachten bundelen en samen in structurele initiatieven investeren. Door deze onderwijsprojecten steviger in het sociaaleconomische veld te verankeren en meer steun te geven, vergroten we hun slaagkans en helpen we België om over toekomstbestendige werknemers met STEM-vaardigheden te beschikken.

Om voorop te blijven in het digitale tijdperk, hebben we een veelzijdige aanpak nodig die het talent van de huidige beroepsbevolking ontwikkelt en de toekomstige generaties empowert. Het versterken van de STEM-competenties en de vaardigheden voor de 21ste eeuw van alle generaties zal uiteindelijk tot groei en innovatie leiden en kan de digitale transformatie van de Belgische economie versnellen.


Ineke Rampart is Corporate Affairs Director bij Telenet. Het telecommunicatie- en mediabedrijf focust sterk op educatieve STEM-activiteiten voor kinderen en jonge mensen overal in België. Neem contact met haar op om meer te ontdekken over de inspanningen van Telenet in dit domein: ineke.rampart@telenetgroup.be.

Talks blog
Over Telenet BV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is een 100%-dochtervennootschap van Liberty Global. Liberty Global is één van 's werelds grootste geconvergeerde video-, breedband- en communicatiebedrijven, innoveert en versterkt mensen in zes landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be.

Op deze overviewpagina op de Streamz pressroom delen we de Streamz premières, de Streamz+ premières en de beeldenbank waarop alle visuals van alle series beschikbaar zijn.

Telenet newsroom: press.telenet.be

 

Telenet BV
Liersesteenweg 4
2800 Mechelen
BTW BE 0473.416.418
RPR Antwerpen, afd. Mechelen