Wordt 2019 het jaar van de uitdaging voor Internet of Things?

Wordt 2019 het jaar van de uitdaging voor Internet of Things?

Ruim een half jaar geleden lanceerden we onze Internet of Things (IoT)-oplossing ‘Telenet Tinx’. Naast de vele nieuwe inzichten die we kregen, is het ook duidelijk dat er nog veel werk op de plank ligt. IoT mag zich stilaan wel een stevigere weg binnen de bedrijfswereld en onze maatschappij banen, toch staan we nog voor grote uitdagingen in 2019.

De afgelopen zes maanden werkten we met Telenet Tinx mee aan een aantal boeiende projecten. Zo sleutelen we aan een toepassing voor Brussels South Charleroi Airport die reizigers een zo vlot mogelijke ervaring moet geven. Zo weten ze binnenkort exact wanneer ze thuis moeten vertrekken naar de luchthaven of waar ze vlot kunnen parkeren en welke weg op de luchthaven ze moeten volgen.

We zorgen voor de connectiviteit van de start-up Alberts en hun geautomatiseerde smoothiemachines. Die werkt elke dag met vers fruit, houdt nauwgezet de temperatuur in de gaten en waarschuwt wanneer er problemen zijn die invloed kunnen hebben op de versheid van het fruit. Daarnaast werken we ook samen met de hogeschool UC Leuven-Limburg en de stad Hasselt aan de snuffelpalen. Die palen meten en analyseren voortdurend de luchtkwaliteit in de stad. Dat laat Hasselt toe om maatregelen te nemen op plaatsen waar de luchtkwaliteit ondermaats is. 

De juiste match

Het zijn stuk voor stuk erg uiteenlopende IoT-initiatieven die hun relevante impact tonen voor bedrijven, hun klanten en de maatschappij in het algemeen. Maar om zulke initiatieven te laten slagen, verder uit te rollen en op grotere schaal te krijgen, staan we voor enkele uitdagingen.

Zo geloven we allereerst in de ontwikkeling van een ‘partner-ecosysteem’. Met Telenet Tinx bieden we onder meer een open platform waarop apparaten kunnen connecteren en zorgen we voor de veiligheid van het IoT-netwerk. Maar we zijn ervan overtuigd dat niet één bedrijf alle kennis in handen heeft. Verschillende organisaties hebben verschillende behoeften, waar verschillende IoT-partners de juiste antwoorden op kunnen bieden. Het draait dus steeds om het vinden van de juiste ‘match’: welke partners helpen het best om tegemoet te komen aan de behoeften van een bepaalde klant. Samenwerking is dus de sleutel.

Praten met elkaar

Daarnaast is het hoog tijd dat er een gestandaardiseerd ecosysteem komt. IoT moet evolueren in een richting waarbij alle spelers wederzijds gebruik kunnen maken van een gestandaardiseerde architectuur. Op dit moment zijn er nog te veel verschillende dataprotocollen en apparaten die niet kunnen praten met elkaar of met een centraal platform. En er komen elke dag nieuwe op de markt. Dat maakt het allemaal erg complex en er worden zo opportuniteiten gemist. Enkele internationale ontwikkelaars werken nu onder de Open Connectivity Foundation aan een universele taal voor IoT.

Naast deze standaardisatie op technisch vlak is het echter ook belangrijk om op organisatorisch vlak de medewerkers te betrekken met de implementatie van Internet of Things in het bedrijf. Waarom zouden ze de technologie vertrouwen als ze het nut er niet van inzien of niet weten wat er achter zit?

Veilig

Een derde en misschien wel de belangrijkste uitdaging blijft veiligheid. Een simpele firewall volstaat vandaag niet langer. Experts van marktonderzoeksbureau Forrester voorspellen dat cybercriminelen hun zinnen het komende jaar zullen zetten op smart cities. Deze evolutie brengt immers een groot aantal nieuwe verbonden apparaten met zich mee zoals slimme verlichting of verkeerslichten die criminelen kunnen misbruiken. Het is daarom meer dan ooit van belang dat er voldoende geïnvesteerd wordt in de veiligheid van de IoT-systemen. Naast een gelaagde aanpak, waarbij iedereen - overheid, bedrijven én consumenten - bewuster omgaat met de veiligheid op het internet, kunnen kant-en-klare oplossingen organisaties al gevoelig ontlasten op het vlak van security.

Enkel als we die uitdagingen aangaan zal Internet of Things goed uit de startblokken komen in België en zal er een intensiever gebruik van slimme apparaten en sensoren in de industrie en in de huiskamers komen. Dat de mogelijkheden van Internet of Things eindeloos zijn en dat ze een meerwaarde kunnen betekenen voor de maatschappij en het individu mag wel duidelijk zijn. Aan ons om die mogelijkheden verder te ontdekken en uit te breiden. Aan bedrijven, overheid en consumenten om die toepassingen met open armen en minder terughoudendheid te ontvangen.

Talks blog
Over Telenet BV

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet Group steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefonie in België. De afdeling Telenet Business bedient de zakelijke markt in België en Luxemburg met connectiviteits-, hosting- en security oplossingen. Meer dan 3000 medewerkers hebben samen 1 doel voor ogen: leven en werken eenvoudiger en aangenamer maken.

Telenet Group is een onderdeel van Telenet Group Holding nv en is een 100%-dochtervennootschap van Liberty Global. Liberty Global is één van 's werelds grootste geconvergeerde video-, breedband- en communicatiebedrijven, innoveert en versterkt mensen in zes landen in Europa om optimaal gebruik te maken van de digitale revolutie. Voor meer informatie, surf naar www.telenet.be.

Op deze overviewpagina op de Streamz pressroom delen we de Streamz premières, de Streamz+ premières en de beeldenbank waarop alle visuals van alle series beschikbaar zijn.

Telenet newsroom: press.telenet.be

 

Telenet BV
Liersesteenweg 4
2800 Mechelen
BTW BE 0473.416.418
RPR Antwerpen, afd. Mechelen